Opleidingen details Forta Opleidingen

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Positieve gezondheidszorg Oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk (ID nummer: 403927)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3188-10-2020 t/m 7-10-2021

Inleiding

Gezondheid is niet hetzelfde als de afwezigheid van ziekte. Enige jaren geleden kwam men tot een betere omschrijving van het begrip ‘gezondheid’ dan de oude omschrijving van de WHO. Daarmee werd gezondheid een dynamisch begrip: een vermogen of kracht. Het maakt duidelijk dat (ook) patiënten met een chronische ziekte of beperking toch (deels) hun gezondheid kunnen terugwinnen.

Ook in het concept van Bannink & Jansen staat de mens centraal en niet de ziekte en worden de mogelijkheden benadrukt en niet de beperkingen. In deze training laten de docenten zien hoe de positieve gezondheidszorg op een oplossingsgerichte manier kan worden vormgegeven, uiteraard in combinatie met het reguliere medische model.

Oplossingsgericht werken is een kortdurende, autonomieversterkende behandelvorm, waarbij de aandacht wordt gericht op wat patiënten voor hun probleem of klacht in de plaats willen. Daarbij worden zij als co-experts gezien, die competent zijn eigen oplossingen te bedenken en uit te voeren. Patiënten worden uitgenodigd anders te denken, hun gewenste toekomst te beschrijven, positieve verschillen op te merken en vooruitgang te boeken. Oplossingsgerichte gespreksvoering sluit aan bij de aanwezige motivatie tot gedragsverandering van patiënten. Zo kunnen lastige interacties optimale interacties worden. Daar waar patiënten gestuurd zijn of vinden dat iemand anders of iets anders moet veranderen, heeft de oplossingsgerichte professional de expertise te motiveren tot gedragsverandering.

Kenmerk van oplossingsgerichte gespreksvoering is dat gesprekken in een doelgerichte, positieve en prettige sfeer verlopen en u als behandelaar aan het eind van de werkdag energie over hebt. Meta-analyses tonen aan dat oplossingsgericht werken ervoor zorgt dat er vaak minder gesprekken nodig zijn, de autonomie van patiënten goed is gewaaarborgd, en behandelaars minder burnout ervaren.

Doel en methode

Na afloop van de training:

 • heb je kennisgemaakt met de theorie en praktijk van positieve gezondheidszorg en oplossingsgericht werken
 • heb je geoefend met vele praktische toepassingen, die je direct in je werk kunt inzetten
 • heb je ‘tools’ aangereikt gekregen voor het optimaliseren van de samenwerking met patiënten
 • weet je hoe en wanneer je positieve gezondheidszorg en oplossingsgericht werken kunt inzetten
 • heb je inspiratie opgedaan voor (nog) meer werkplezier

Onderwerpen

In de huisartsenpraktijk is oplossingsgericht werken geïndiceerd bij:

 • somatische klachten: wat is het doel van de patiënt, wanneer is er al iets zichtbaar van dat doel of zijn de klachten er niet of minder? Hoe draagt de patiënt daaraan bij?
 • begeleiding van patiënten met psychosomatische klachten, pijnklachten verslavingsproblematiek, en psychische klachten als depressie, angst, trauma, slaapstoornis
 • begeleiding van patiënten met SOLK (helpen bij dragen gevolgen, vinden van een andere betekenis, en mogelijk verbetering)
 • (beter) omgaan met ziekte of beperking (wat kan er wel?)
 • wanneer gedragsverandering gewenst of noodzakelijk is (houden aan leefregels, bevorderen medicatietrouw)
 • medicatiecontacten
 • aspecten van gezond gedrag, leefstijl, en gezondheidsbevordering
 • opvoedingsaspecten
 • dilemma’s en conflicten
 • coachen van medewerkers en leidinggeven
 • supervisie en intervisie
(Meerdaagse) Nascholing
995
Tijd10:00 - 17:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Zorgen voor anderen begint bij jezelf. Met toewijding, aandacht en kwaliteit biedt Forta Opleidingen daarom opleidingen die bijdragen aan jouw persoonlijke en professionele ontwikkeling.

We bieden de mogelijkheid om registraties up to date te houden en je persoonlijke effectiviteit als zorgprofessional te meten. De huidige beroepspraktijk vraagt om nieuwe inzichten, verdieping én inspiratie. Daar maken we ons dan ook hard voor.

Begonnen als opleidingstak van GGZ-instelling de FortaGroep, is Forta Opleidingen inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig opleidingsinstituut waarbij evidence based behandelmethoden centraal staan. Deskundigen ontwikkelen nieuwe (online)cursussen, gericht op specifieke cliëntgroepen. Dit zorgt ervoor dat onze cursisten zich kunnen blijven ontwikkelen en specialiseren.

Ons hoofdkantoor is gevestigd in Rotterdam en we beschikken daar over een aantal trainingsruimtes. Het werkgebied van Forta Opleidingen is echter veel groter, want we organiseren opleidingen door heel het land.

Westblaak 94
3012 KM
Rotterdam
010-2620736
Selecteer een bestand aub.