Opleidingen details Praktijk voor Psychotherapie Mayke de Klerk
Dissociatieve problematiek bij kinderen en adolescenten 2.0”, nu specifiek gericht op de verschillende interventies en mogelijkheden binnen een behandeling bij deze problematiek. (ID nummer: 402936)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog521-11-2020 t/m 20-11-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Dissociatieve problematiek is in de hulpverlening al decennialang een lastig thema, zowel qua diagnostiek als behandeling. Zelfs erkenning van de problematiek op zich is soms nog een probleem. Dit hangt vaak samen met de symptomatologie zelf: de onderliggende problematiek wordt hierdoor weinig zicht- en voelbaar, zelfs niet voor de cliënt zelf. En aangezien er vaak sprake is van ernstige onderliggende problematiek, zeker bij een diagnose als de Dissociatieve Identiteitsstoornis, beweegt de hulpverlener onbewust en onbedoeld vaak mee in de afweer, en voelt en ziet óók niet wat er onderliggend speelt. 

Gevolg is dat volwassen cliënten met DIS doorgaans een lange tocht door de hulpverlening maken, voordat de juiste diagnose wordt gesteld en de onderliggende problematiek kan worden gezien en bewerkt. Zeker wanneer er ook nog sprake blijkt van zeer ernstig geweld zoals geritualiseerd seksueel misbruik. Dan betreft dat meestal vervolgens nog een complex en langdurig traject, nadat iemand al jarenlang, vaak vanaf de kindertijd, in een soms vreselijke situatie gevangen zat.

Het is dus ook van groot belang om dissociatieve stoornissen eerder, dus bij kinderen en jeugdigen, te gaan herkennen, zeker ook als het om de diagnose Dissociatieve Identiteitsstoornis gaat. Dan kan een kind eerder worden bevrijd uit een destructieve situatie en middels passende behandeling een lange weg door de hulpverlening worden bespaard. Echter juist bij kinderen en jeugdigen is dit herkennen van de problematiek om meerdere redenen vaak extra moeilijk.

Doel van dit symposium is dan ook de kennis en inzicht te vergroten over dissociatieve problematiek bij kinderen en jeugdigen, opdat dit eerder wordt herkend en er vervolgens adequate hulp kan worden geboden. Ook zal, zoals steeds bij de symposia van het Kenniscentrum TGG (Transgenerationeel Georganiseerd Geweld) voorheen Alternatief Beraad, aandacht worden besteed aan één van de ernstigste vormen van misbruik en geweld: geritualiseerd misbruik. 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
EMDR ConsultantEye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
EMDR TrainerEye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR)
Jeugdzorg pedagoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Jeugdzorg psycholoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
1 2 3
 Verdiepend
50
200
ja
Bestand  
Programma en omschrijvingen symposium 2020.pdf6-7-2020 13:31164 KB
Nee
Nee
Hoofdniveau
Jeugd
Volwassenen
Tijd9:30 - 17:00
Locatie Zwolle (NL) (Toon kaart)

Eigen praktijk als klinisch psycholoog - psychotherapeut

Aanvraag namens/als deelnemer aan Kenniscentrum Transgenerationeel Georganiseerd Geweld, www.kenniscentrumtgg.org . (Voorheen Stichting Alternatief Beraad (www.alternatiefberaad.nl))

Jupiterplein 3
7771 XT
Hardenberg
0650603407