Opleidingen details Isala Academie
Training Medisch Leiderschap & Continu Verbeteren (ID nummer: 402935)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 2369-9-2020 t/m 16-12-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Ziekenhuiszorg vindt plaats in een continu veranderende omgeving. Ontwikkelingen volgen elkaar op, ingegeven door de wet, door de beroepsverenigingen, maar ook door technologische mogelijkheden en/of medische vooruitgang. Het tempo hiervan gaat inmiddels zo hard, dat de “oude” manier van verbeteren (grote projecten, lange doorlooptijd) niet meer effectief zijn. De omgeving vraagt van ons om sneller met verandering om te gaan. Eén van de methodes die hierbij past betreft meer experimenteren & improviseren en waarbij fouten maken mag (uiteraard niet in het directe patiëntenproces, maar wel in een testomgeving). Deze veranderkundige aanpak wordt geboden in de zesdaagse training “Medisch Leiderschap & Continu Verbeteren”, waarbij de Lean filosofie wordt gebruikt.

Resultaat training voor medisch specialist
Na de training weet de medisch specialist wat verstaan wordt onder Continu Verbeteren en welke technieken hierbij gebruikt worden, welke mogelijkheden dit voor de eigen vakgroep/maatschap heeft en welke implementatietechnieken daarvoor beschikbaar zijn. Daarbij leert de medisch specialist  de succesfactoren en de uitdagingen die spelen bij de implementatie. Verbeterideeën zijn omgezet in concrete plannen. De medisch specialist  heeft inzicht in zijn rol als Verbeterleider en weet aan welke knoppen hij moet draaien om te verbeteren.

Als Verbeterleider bent u verantwoordelijk voor het positief uitdragen en bijdragen aan continu verbeteren. U draagt zorg voor de initiatie van de benodigde verbeteringen en ondersteunt het analyseren van problemen en het genereren van verbetervoorstellen. U bewaakt de voortgang van de implementatie van de verbeteringen op de afdeling en begeleidt bij het starten en borgen van routines en methodieken voor verbeteren.

Aanpak
Deze Greenbelt Lean Leiderschap voor artsen is een samenwerking tussen Isala en de Lean Consultancy Group (LCG). Voorbeelden vanuit het werkveld worden ingezet om theorie en praktijk met elkaar te verbinden. Dit doen we door, onder meer, gastsprekers en RVE Managers uit te nodigen, onderlinge samenwerking te bevorderen, maar ook door opdrachtbesprekingen en voldoende reflectiemomenten in te bouwen. Opdrachten zijn praktisch van aard en ‘on the job’.Tegenmaatregelen en oplossingen worden uitgeprobeerd en getest door de medisch specialist. Een tastbaar resultaat is het doel.

Voorwaarden deelname
Medisch specialist start met een concreet verbeteridee van de eigen patiëntencategorie, waarbij het doel is:

  • Verhogen van de kwaliteit, en/of
  • Hogere efficiency.
  • Medisch specialist maakt tijd vrij om met het verbeteridee aan de slag te gaan.
(Meerdaagse) Nascholing
 
0
Tijd8:30 - 17:00
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)

Tijd8:30 - 17:00
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)

de Isala Academie is het leerhuis van de Isala klinieken, een van de grootste algemene opleidingsziekenhuizen van Nederland. Binnen de Isala Academie worden alle onderwijs- en opleidingszaken gecoördineerd en gefaciliteerd.

Dr van Deenweg 1-11
8025 BP
Zwolle
Postbus 10400
8000 GK
Zwolle
038-4248188