Opleidingen details Plegan Opleidingen
oriƫntatie cursus verpleegkunde en antroposofie najaar 2020 (ID nummer: 401509)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Complementaire Zorg727-9-2020 t/m 6-3-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inhoud kort:

Deze Oriëntatie Cursus geeft een introductie in de verpleegkunde op antroposofische grondslag en is een aanvulling op de reguliere verpleegkunde en verzorging.

In twaalf lesdagen worden de basisbegrippen rondom mensbeeld, manier van waarnemen, kijk op ziek zijn en beter worden, besproken, beoefend en vertaald naar een gangbaar gebruik in de zorg.

De rol van de verpleegkundige/verzorgende krijgt nieuwe invalshoeken.

Door het beoefenen van scholingsoefeningen maakt de cursist kennis met een methode waarmee hij/zij meer regie krijgt in zijn/haar denken voelen en handelen.

Tijdens de lesdagen maakt de deelnemer kennis met een aantal verpleegkundige interventies en kunstzinnige antroposofische therapieën door ze te doen en te ondergaan.

Leerdoelen:

De cursist is in staat om op basis van de eigen beroepsmogelijkheden de verworven inzichten door deze cursus te integreren in het werk.

De cursist reflecteert op veranderingen van het eigen handelen in de werksituatie. Dit doet de cursist mondeling in de reflectie op de aangeboden lesstof tijdens de terugblik aan het begin van de volgende lesdag.

De cursist beschrijft dit in het procesverslag. Het procesverslag wordt op dag 10  ingeleverd en op dag 12 mondeling gepresenteerd.

De cursist reflecteert op de aangeboden kunstvakken en verwoordt in minimaal één reflectie wat dit bij jezelf teweeg brengt. En beschrijf hoe een van deze therapieën kan bijdragen aan het scheppen van een nieuw evenwicht bij de patiënt(en) waar hij/zij mee te maken heeft. Beiden worden in het procesverslag beschreven.

De cursist reflecteert op één van de aangeboden verpleegkundige uitwendige interventies en verwoordt in minimaal één reflectie wat dit bij jezelf teweeg brengt. De cursist beschrijft hoe een van deze interventies bij kan dragen aan het scheppen van een nieuw evenwicht voor een van de patiënten waar hij/zij mee werkt. Dit wordt in het procesverslag beschreven.

 

De cursist heeft kennis gemaakt met drie kernbegrippen van het antroposofisch verpleegkundig beroep: verzorgen, bemiddelen en begeleiden. Hij/zij kan in een casus uit het verpleegkundig werkveld deze driegeleding onderscheiden. (Vergrootglasopdracht 1)

De cursist kan in een casus uit het verpleegkundig werkveld  interventies beschrijven ter ondersteuning van de individualiteit, de psychosociale aspecten, de vitaliteit en de somatische aspecten. (Vergrootglasopdracht 2)

De cursist kan een anamnese afnemen vanuit de zeven levensprocessen en minimaal één verpleegkundige interventie beschrijven die deze processen bij die cliënt  positief ondersteunt. (vergrootglasopdracht 3)
 

De cursist maakt kennis met fenomenologie, neemt actief deel aan de oefeningen in de les en reflecteert hierop door 1 aspect uit deze lessen te beschrijven in het procesverslag.

De cursist doorloopt de zes innerlijke scholingsoefeningen van het zesvoudige pad die het eigen denken, voelen en handelen vitaliseert, reflecteert hierop in de terugblik in de weken tussen de oefeningen en beschrijft minimaal één ervaring in het procesverslag.

De cursist heeft de vaardigheid om in een gesimuleerde omgeving een kamille kompres of stoombad, citroen voet-kuitwikkels en een voetinwrijving uit te voeren. De cursist kan hierbij de medecursist die dit ondergaat zó aanspreken en erbij betrekken dat hij/zij zich gezien voelt. Dit wordt nabesproken in de les en de reflectietijd van de volgende cursusdag.

De cursist kan voor minimaal één patiënt een verpleegkundige interventie noemen die een positieve bijdrage levert aan het zelfmanagement en eigen regie van de zieke, zodat die gezonder wordt. Dit wordt besproken in de les en de reflectietijd van de volgende lesdag.

De cursist maakt kennis met narratieve zorg, uitgewerkt middels de wetmatigheden in de biografie en thema hechting. De cursist doet actief mee in de lessen over dit onderwerp. In de terugblikken de volgende lesdag noemt iedere cursist 1 aspect wat hem of haar geraakt heeft.

 

Tijd9:30 - 16:30
LocatieDriebergen-Rijsenburg (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieDriebergen-Rijsenburg (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenlesgebouw: de Orangerie

Stichting Plegan Opleidingen wil de antroposofische zorg bevorderen. Dit doet zij door cursussen en opleidingen aan verzorgende en verpleegkundigen aan te bieden vanuit de antroposofie. Zij leidt verpleegkundigen op tot antroposofisch verpleegkundigen en biedt bij- en nascholing aan om antroposofisch verpleegkundigen goed geschoold te houden en de antroposofische verpleegkunde verder te ontwikkelen. Verder onderhoudt zij internationale contacten om de verpleegkunde vanuit antroposofie te blijven actualiseren en om alle ontwikkelingen op elkaar af te stemmen.

 

Vermeerstraat 17
3817 DA
Amersfoort
06-45955575