Opleidingen details IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland)
Palliatieve zorg bij mensen met dyspnoe, zuurstof en kans op een grote bloeding (ID nummer: 401477)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Neuro2 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Casuïstiekbespreking voor verpleegkundigen over palliatieve zorg bij mensen met dyspnoe, zuurstof en kans op grote bloeding. In deze interactieve bijeenkomst worden theorie en praktijk met elkaar verbonden.

Dyspnoe hoort tot de meest voorkomende symptomen in de laatste fase van veel chronische en dodelijke ziekten zoals kanker, terminaal hartfalen en COPD. De prevalentie van dyspnoe is al hoog vanaf een halfjaar voor het overlijden. Zo heeft 78% van de patiënten met longkanker, 88% van de patiënten met hartfalen en 96% van de patiënten met COPD gedurende de laatste 6 maanden van het leven last van dyspnoe. Bij neurologische aandoeningen als ALS en dementie is dyspnoe vooral in de laatste weken een groot probleem. Zo komt bij tweederde van de patiënten met dementie dyspnoe voor in de laatste fase van het leven.

Dyspnoe en angst zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden en verdienen beide aandacht bij de behandeling. Het zien van een patiënt die erg kortademig is, kan ook bij omstanders gevoelens van benauwdheid en angst veroorzaken. Bij ongeveer 3% van de patiënten met primair longcarcinoom treedt een massale longbloeding op die gepaard gaat met zeer ernstige dyspnoe, letterlijke doodsnood en uiteindelijk overlijden. Ook bij dyspnoe is anticiperen zinvol om de patiënt goed te kunnen begeleiden en soms erger leed te voorkomen.

Doelstelling:

Na deelname aan deze casuïstiekbespreking heeft de deelnemer meer kennis over palliatieve zorg bij mensen met dyspnoe, zuurstof en kans op grote bloeding. De verpleegkundige is in staat uitleg te geven over dyspnoe, de zin van zuurstof en wat te doen bij een grote bloeding en de aandachtspunten in de palliatieve fase hierbij.

Subdoelen:

De verpleegkundige kan:

  • na de casuïstiekbespreking de behandeling van dyspnoe bespreken,.
  • kan de belangrijkst zorgproblemen voor patiënten en naasten met dyspnoe, zuurstof en kans op grote bloeding signaleren en rapporteren
  • kan de belangrijkste verpleegproblemen benoemen bij deze patiëntencategorie in de palliatieve fase en motiveren welke zorg en begeleiding hierbij noodzakelijk is
  • kan uitleggen welk andere disciplines proactief betrokken kunnen worden bij de zorg voor chronisch zieke patiënten.
  • de do's en dont's bij zorg en behandeling van dyspnoe in de laatste levensfase en weet welke richtlijnen geraadpleegd kunnen worden bij deze behandeling
Tijd17:15 - 19:30
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenYvon van Iterson, secretaresse pz

Tijd17:30 - 19:30
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenYvon van Iterson, secretaresse pz

Tijd17:15 - 19:30
LocatieDelft (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenYvon van Iterson, secretaresse pz

Tijd17:15 - 19:30
LocatieGouda (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenYvon van Iterson, secretaresse pz

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is sinds januari 2011 een nieuwe organisatie waarin zeven regionale integrale kankercentra (IKC's) zijn gebundeld. Sinds januari 2104 is de laatste hierbij aangesloten. IKNL is het kennis- en kwaliteitsinstituut voor professionals en bestuurders in de oncologische en palliatieve zorg. De inzet is om de impact van kanker te reduceren en de oncologische en palliatieve zorg continu te verbeteren. Iedere patiënt heeft recht op optimale oncologische en palliatieve zorg. Het samenwerken met zorgprofessionals en met de kennis, inzichten uit de data van de NKR bieden we handvatten om de zorg te verbeteren. Daarnaast ontwikkelt en implementeert IKNL beslissingsondersteunende toepassingen zoals predictiemodellen. Ook Oncoguide, waarin richtlijnen worden verrijkt met actuele data uit nationale en internationale databases en vertaald naar beslisbomen. De medisch specialist én de patiënt krijgen daardoor ter ondersteuning van hun besluitvormingsproces op de patiënt toegespitste informatie over de best passende behandeling volgens de laatste inzichten. IKNL draagt tevens nationaal en internationaal bij aan de beleidsvorming op het gebied van oncologische en palliatieve zorg. 
IKNL richt zich primair op de (para) medische zorgprofessionals, onderzoekers en besturen van zorginstellingen en op zorgverzekeraars, wetenschappelijke verenigingen en koepelorganisaties in de zorg.

IKNL locatie Utrecht Vergadercentrum Rijnkade 5, 3511 LC (4e verdieping) Utrecht
3511 LC
Utrecht
IKNL Utrecht Postbus 19079
3501 DB
Utrecht
088 234 6000