Opleidingen details Altrecht Psychosomatiek Eikenboom
ACT voor SOLK (Basiscursus) (ID nummer: 401361)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie1111-9-2020 t/m 1-12-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Patiënten met ernstige somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) vechten vaak tegen hun pijn, vermoeidheid, spasme, verlamming of beperkingen. Blijven vechten tegen onvermijdelijke fysieke klachten kan de problematiek echter ook versterken. Patiënten raken dan steeds meer verstikt in automatische inperkende, rigide, en onbevredigende gedragspatronen. Dit kan het lijden onnodig vergroten, wat uiteindelijk steeds meer ten koste gaat van de kwaliteit van leven.
Deze cursus gaat over op een andere manier kijken naar klachten en behandelen. In plaats van inzetten op het verminderen of wegnemen van klachten, richt de behandeling zich op het accepteren ervan, wat het kenmerk van ACT is.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) - een derde generatie (cognitieve) gedragstherapie - is een behandelvorm die patiënten met SOLK helpt om te gaan met lichamelijke klachten die niet direct te beïnvloeden zijn. ACT streeft niet naar afname van lichamelijke klachten, maar naar het aannemen van een accepterende houding tot lichamelijke symptomen, gedachten en gevoelens, in plaats van deze proberen te negeren, vermijden, veranderen of controleren. Zes onderling verbonden therapeutische kernprocessen staan centraal: aanvaarding, cognitieve defusie, contact met hier-en-nu, zelf als context, waarden en toegewijde acties.
ACT is een bewezen effectieve therapie voor (ernstige) SOLK die goed verenigbaar is met non-verbale therapievormen, die bij behandeling van SOLK vaak onmisbaar zijn.

In de cursus worden de zes therapeutische kernprocessen en daarbij horende technieken doorgenomen met het accent op wat van belang is voor patiënten met (ernstige) SOLK. Speciale aandacht is er voor lichamelijke belevingen, lichaamsgericht werken, lichaamsgerelateerde cognitieve fusie en aanvaarding, de therapeutische relatie, rouw, exploreren van waarden en ACT als een proces. Ook de benodigde therapeutische attitude komt herhaaldelijk aan bod.

Leerdoelen:
- Verkrijgen van kennis over de ACT kernprocessen.
- Verkrijgen van basiskennis van en basisvaardigheden in ACT als behandelvorm voor SOLK.
 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Cognitief gedragstherapeuten (VGCt)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Consultatieve PsychiatrieVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
GGZVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Kwaliteitsregister V&VVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
1 2
(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma Basiscursus ACT voor SOLK 2020.pdf8-7-2020 14:47207 KB
645
Medewerkers van Altrecht betalen 545
Hoofdniveau
Psychotherapie en Psychiatrie
Tijd9:30 - 17:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDeze uitvoering betreft een in-company scholing bij NKI. Er is geen openbare inschrijving mogelijk.

Tijd9:30 - 17:00
LocatieZeist (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:00
LocatieZeist (NL) (Toon kaart)

Altrecht Psychosomatiek Eikenboom is een top klinisch centrum (TOPGGz keurmerk) voor diagnostiek en behandeling van (jong)volwassenen (18+)  met ernstige aanhoudende lichamelijke klachten (ALK). Wij zijn landelijk het grootste centrum op dit gebied en het enige centrum met de mogelijkheid om patiënten klinisch te behandelen. We bieden diagnostiek, advies, behandeling en consultatie. In nauwe aansluiting op het zorgaanbod levert Altrecht Psychosomatiek Eikenboom een bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied door wetenschappelijk onderzoek i.s.m. universiteiten en andere GGZ-instellingen, door het ontwikkelen van innovatieve diagnostische en behandelmethoden en via kennisverspreiding door opleiding en onderwijs. 

Vrijbaan 2
3705 WC
Zeist
030-6965600