Opleidingen details Altrecht Psychosomatiek Eikenboom

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

ACT voor SOLK (Basiscursus) (ID nummer: 401361)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
VGCT- Nascholingscursus - contacturen1211-9-2020 t/m 10-9-2021

Patiënten met ernstige somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) vechten vaak tegen hun pijn, vermoeidheid, spasme, verlamming of beperkingen. Blijven vechten tegen onvermijdelijke fysieke klachten kan de problematiek echter ook versterken. Patiënten raken dan steeds meer verstikt in automatische inperkende, rigide, en onbevredigende gedragspatronen. Dit kan het lijden onnodig vergroten, wat uiteindelijk steeds meer ten koste gaat van de kwaliteit van leven.
Deze cursus gaat over op een andere manier kijken naar klachten en behandelen. In plaats van inzetten op het verminderen of wegnemen van klachten, richt de behandeling zich op het accepteren ervan, wat het kenmerk van ACT is.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) - een derde generatie (cognitieve) gedragstherapie - is een behandelvorm die patiënten met SOLK helpt om te gaan met lichamelijke klachten die niet direct te beïnvloeden zijn. ACT streeft niet naar afname van lichamelijke klachten, maar naar het aannemen van een accepterende houding tot lichamelijke symptomen, gedachten en gevoelens, in plaats van deze proberen te negeren, vermijden, veranderen of controleren. Zes onderling verbonden therapeutische kernprocessen staan centraal: aanvaarding, cognitieve defusie, contact met hier-en-nu, zelf als context, waarden en toegewijde acties.
ACT is een bewezen effectieve therapie voor (ernstige) SOLK die goed verenigbaar is met non-verbale therapievormen, die bij behandeling van SOLK vaak onmisbaar zijn.

In de cursus worden de zes therapeutische kernprocessen en daarbij horende technieken doorgenomen met het accent op wat van belang is voor patiënten met (ernstige) SOLK. Speciale aandacht is er voor lichamelijke belevingen, lichaamsgericht werken, lichaamsgerelateerde cognitieve fusie en aanvaarding, de therapeutische relatie, rouw, exploreren van waarden en ACT als een proces. Ook de benodigde therapeutische attitude komt herhaaldelijk aan bod.

Leerdoelen:
- Verkrijgen van kennis over de ACT kernprocessen.
- Verkrijgen van basiskennis van en basisvaardigheden in ACT als behandelvorm voor SOLK.
 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP)KNMG-GAIA
Drie of meer fases van het gedragstherapeutisch proces, of
 hulpvraag en behandeldoel
 interventies en evaluatie van het therapeutisch effect daarvan
 leertheoretisch model toepassen en analyses maken (bijvoorbeeld betekenisanalyses (BA’s), functieanalyses (FA’s) en evt. holistische theorie (HT)
 therapeutische houding en/of therapeutische relatie (non-specifieke variabelen)
academici en HBO-ers
Cursus
 Verdiepend
15
Normaal gesproken 40. Vanwege de corona maatregel 1,5 meter afstand is het maximum aantal deelnemers beperkt tot 20.
ja
645,= Werknemers van Altrecht betalen 545,=
12
Geen toetsing, wel evaluatie
NVT
Hoofdniveau
CGt bij-/nascholing
Tijd9:30 - 17:00
LocatieZeist (NL) (Toon kaart)

Altrecht Psychosomatiek Eikenboom is een top klinisch centrum voor volwassenen en jongeren met ernstige onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Wij bieden diagnostiek, advies, behandeling en consultatie. Ook ontwikkelen wij innovatieve therapieën, verspreiden wij kennis en doen wij wetenschappelijk onderzoek in samenwerking met verschillende universiteiten.
 

Vrijbaan 2
3705 WC
Zeist
030-6965600
Selecteer een bestand aub.