Opleidingen details Practical ACT
ACTief met SOLK (ID nummer: 401128)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing praktijkondersteuners38-7-2020 t/m 7-7-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

2 Ervaren docenten geven via Zoom een online Workshop voor POH-GGZ over Acceptance and Commitment Therapy (ACT) voor clienten met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK). 

Leerdoelen:

-deelnemers hebben geactualiseerde kennis van sensitiviteit theorie, verklaringsmodellen en metaforen bij SOLK 

-deelnemers hebben kennis van ACT-copingprocessen als begeleidingsstrategie bij SOLK

-deelnemers weten hoe ze samen kunnen werken met de huisarts bij een patient met SOLK

-deelnemers hebben ’stappenplan' om SOLK patiënt ’nieuw’ = ACT perspectief op klachten aan te bieden. 

-deelnemers kunnen SOLK patient ‘waardegericht’ begeleiden in het omgaan met SOLK klachten zodat kwaliteit van leven toeneemt

workshop
deelnemers hebben geactualiseerde kennis van sensitiviteit theorie, verklaringsmodellen en metaforen bij SOLK.
deelnemers hebben kennis van ACT-copingprocessen als begeleidingsstrategie bij SOLK
deelnemers weten hoe ze samen kunnen werken met de huisarts bij een patient met SOLK
deelnemers hebben ’stappenplan' om SOLK patiënt ’nieuw’ = ACT perspectief op klachten aan te bieden.
deelnemers kunnen SOLK patient ‘waardegericht’ begeleiden in het omgaan met SOLK klachten zodat kwaliteit van leven toeneemt.
60
10
16
Carine de Boer: onderzoeker, huisarts, kaderarts GGZ
Jeannette Verhoeven: ACT-trainer, gedragswetenschappelijk docent VU-huisartsenopleiding
3
POH-GGZ, voorkennis van Acceptance and Commitment Therapy is niet vereist
Vakbekwaamheid

Er zal tijdens het Webinar expliciete aandacht besteedt worden voor het bespreken van:
De NHG standaard SOLK
De zorgstandaard Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK)
De zorgstandaard chronische pijn

Tijdens het onderdeel van vastzitten naar loskomen, in het programma, zal expliciete aandacht besteedt worden aan cliëntgerichte interventies die de gericht zijn op het herstellen van de algehele gezondheid en regie van de cliënt.

Tijdens het onderdeel ‘Hoe kunnen we een steunende context maken?’ zal expliciete aandacht besteed worden aan de de manier waarop rekening gehouden kan worden met de context van de cliënt.

Psycho educatie over SOLK middels het sensitisatiemodel staat tijdens deze Webinar centraal. Er worden verschillende gedragstherapeutische ACT oefeningen in subgroepjes geoefend en plenair nabespreken.

Wat klachtexploratie betreft zal het gebruik van de SCEGS expliciet aan de orde komen. De docenten zullen uitleg geven hoe dit model toegepast kan worden.

ACT is in haar algemeenheid gericht de cliënt te helpen bij het actief zelf oplossen van problemen. Door deze kennismaking webinar met ACT krijgen de POH-GGZ hier dus extra handvatten voor.

Communicatie

Het opbouwen van een samenwerkingsrelatie en rapport is een grondhouding van professionals die met ACT werken. Vanuit de visie van ACT zal een client nooit iets gevraagd worden te doen als de client hier niet zelf achter staat. Wederzijds respect en vertrouwen zijn ook grondbeginselen van deze methodiek. Hier zal tijdens de Webinar dan ook expliciete aandacht aan besteedt worden.

Er zal uitleg gegeven worden over een gestructureerde, doelgerichte en methodische manier waarop interventies toegepast kunnen worden.

ACT kenmerkt zich als methodiek vanwege het belang van actief luisteren en probleemverheldering. Er zal aandacht besteedt worden aan de functie die het gedrag van de cliënt heeft welke het probleem al dan niet in stand houdt.

Vanuit de visie van ACT is niemand kapot en kan er altijd verandering plaatsvinden in de gewenste richting. Dit sluit naadloos aan op het bekrachtigen van zelf oplossend vermogen en de empowerment benadering. Tijdens deze Webinar zal aandacht besteeds worden aan de vraag hoe de POH-GGZ de client kan helpen dit potentieel aan te boren en buiten de klachten door SOLK een meer betekenisvol leven te leiden.

Samenwerking

Er zal expliciete aandacht besteedt worden aan de op gelijkwaardigheid gebaseerde samenwerking tussen de SOLK-cliënt en de POH (verantwoordelijkheid niet overnemen - meekijken) en de beleidsvoering, taakafbakening en samenwerking tussen POH en Huisarts.

Kennis ontwikkelen en delen

Door middel van het volgen van deze bijscholing worden diverse theoretische modellen, richtlijnen en wetenschappelijk onderzoek opnieuw aangehaald met actuele aanvullingen. Dit draagt bij aan het op peil houden van het kennisniveau van de POH-GGZ.

Er zal appel gedaan worden op het direct toepassen van de geoefende vaardigheden in de praktijk. Door het praktische karakter van van de Webinar zullen deelnemers direct hun competenties kunnen versterken in de praktijk.

Door de mogelijkheid van samen oefenen en het stellen van vragen, doordat er maximaal 16 deelnemers kunnen meedoen en er twee docenten zijn; is het ontwikkelen van kennis en vaardigheden geborgd.

Relevante vakliteratuur, websites en vervolg scholing zal actief aangeboden worden om de deelnemers te motiveren haar kennis en vaardigheden op dit gebied verder te blijven ontwikkelen.

Professionaliteit

Er zal expliciet aandacht zijn voor de manier waarop de doelgroep de POH-GGZ als professional en persoon kan raken. Aan het begin van het programma zullen hindernissen in het werken met de doelgroep (ovderdracht) aan bod komen. Waardoor deelnemers de mogelijkheid zullen hebben om op
 
Nee
Ja
 Ik ga akkoord met het invoeren van de presentie in PE-online uiterlijk 6 weken na afloop van de nascholing
27-1-2021
Tijd14:00 - 17:00
Locatie
OpmerkingenDe workshop zal online plaatsvinden via de video conferencing software van Zoom

8-7-2020
Tijd18:00 - 21:00
Locatie
OpmerkingenDe workshop zal online plaatsvinden via de video conferencing software van Zoom

Als POH-GGZ die met Acceptance and Commitment therapy (ACT) werkt, organiseer ik namens Practical ACT online intervisie en bijscholingsactiviteiten zoals workshops en trainingen.

Westravenstraat 54
3522 TD
Utrecht
030-3690471