Opleidingen details RINO Groep Utrecht

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Post-hbo opleiding Autismedeskundige, deel 1 (ID nummer: 400828)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd7515-9-2020 t/m 14-9-2021

In de post-hbo blended-opleiding autismedeskundige, onderdeel van de post-hbo opleiding autismespecialist, leer je hoe je in jouw werkpraktijk op gefundeerde wijze mensen met autisme kan begeleiden en hoe jij anderen (collega’s, personen netwerk cliënt) hierin mee kunt nemen. Deze opleiding bestaat uit klassikale- en online bijeenkomsten. Je gaat stof bestuderen, video’s bekijken waarin docenten zaken uitleggen en wekelijks online samenwerken met collega-cursisten. In de klassikale bijeenkomsten wordt gefocust op casuïstiek die je inbrengt, of je oefent in gespreksvoering, je geeft elkaar feedback en wisselt ervaringen uit. Met de vernieuwde post-hbo wordt het mogelijk zowel meer inhoudelijke- als wel praktijk kennis te verwerven, die naadloos aansluit op jouw eigen praktijk.

Welke competenties ontwikkel je?

Deskundig in kennis over ASS:
Je leert over de meest voorkomende stoornissen, verklaringsmodellen en over kenmerken van uitingen van autisme. Daarnaast ontwikkel je kennis over de veel voorkomende gedragsproblemen, hun oorzaak en de situaties waarbinnen deze ontstaan. Evenals kennis over welke ondersteuningsmethoden en -technieken je toe kunt passen.

Deskundig in vaardigheid en attitude:
Je leert vraaggericht te werken via verdieping en analyse en weet de behoefte, samen met de cliënt duidelijk te krijgen. Daarnaast leer je wat belangrijk is in communicatie en samenwerking met de cliënt met ASS en hoe je je bewust kunt zijn van je rol in deze. Tenslotte leer je hoe je de cliënt zo optimaal mogelijk ondersteunt op alle domeinen gedurende de levensloop.

Deskundig in ontwikkelingsgericht werken:
Hier ontwikkel je een manier van begeleiden dat je de cliënt stimuleert zo zelfstandig mogelijk te leven, te werken en zijn talenten te ontwikkelen en te benutten. Je leert evidence based werken waar dit nodig is en leert hoe je relevante methoden, technieken en inzichten inzet en hoe je deze combineert. In de begeleiding leer je herstelgericht werken en hoe je vertrouwen mobiliseert bij de cliënt om diens eigen steun en hulpbronnen in te zetten.

Autismedeskundig in samenwerking:
Je leert hoe je herstelgericht en constructief samenwerkt met cliënt en collega’s in de hulpverlening. Je leert hoe je kennis over het autisme in het algemeen en van jouw cliënt (samen) goed overdraagt en hoe je anderen mee neemt in het herstelgericht proces van jouw cliënt. Je leert hoe je oplossingen en een aanpak realiseert voor dilemma’s die zo kenmerkend zijn voor de beroepspraktijk.

Autismedeskundig in onderzoeksmatig werken:
Je leert werken volgens een vooropgesteld plan van aanpak om problemen in de dagelijkse praktijk effectiever op te lossen en die het professioneel handelen met cliënten verbetert. Je wordt vaardig in hoe je je onderzoekend vermogen inzet en hoe je kennis toepast uit het onderzoek van anderen. Ook leer je hoe je zelf praktijkgericht onderzoek uitvoert.

 

Je bent tenminste afgestudeerd op bachelor-onderwijs of vergelijkbare beroepsopleiding (met gelijk aantal ECT's of studiepunten als bachelor-onderwijs). Je hebt minimaal twee jaar relevante praktijkervaring op hbo-niveau en je ziet minimaal drie cliënten met autisme meerdere malen per week.
95
Ja
90
Aan iedere lesdag zijn er opdrachten gekoppeld. Daarnaast worden er in de opleiding nog overkoepelende activiteiten en opdrachten aangeboden zoals:
- Opdracht en reflectieverslag persoonlijk ontwikkeldoel, -plan en basisattitude
- Casusopdracht en Opdracht Onderzoek en productontwikkeling
- Intervisie
- Werkbezoek
- Portfolio
3250
incl. digitale literatuur en lunch, excl. boeken (circa € 30)
Bestand 
Info - AU201.pdf106 KB
Hoofdniveau
Danstherapie
Dramatherapie
Muziektherapie
Psychomotorische kindertherapie (PMKT)
Psychomotorische therapie (PMT)
Speltherapie
Beeldende therapie
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen10 lesdagen op donderdag van 9.30 - 16.30 uur en 10 online meetings op dinsdag vanaf 19.30 uur

De RINO Groep is een maatschappelijk betrokken organisatie. Met onze ruim 90 medewerkers organiseren we opleidingen, trainingen en congressen voor professionals die werken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Dit doen we in nauwe samenwerking met onze docenten en diverse samenwerkingspartners.

Oudenoord 6
3511 BS
UTRECHT
(030) 230 84 50
Selecteer een bestand aub.