Opleidingen details Mindful Werken in de Zorg
Mindful Werken Training voor Zorgprofessionals (ID nummer: 400775)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en) en/of MIO open inschrijving / accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
A. Geaccrediteerde bij- en nascholing164-6-2020 t/m 3-6-2023
D. Overige deskundigheidsbevordering verloskundigen304-6-2020 t/m 3-6-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inhoud


De Mindful Werken Training voor Zorgprofessionals is voor iedereen die zijn/haar veerkracht wil versterken, adequaat om wil leren gaan met werkdruk en -stress, een gezonde balans wil realiseren tussen werk en privé en de kwaliteit van zorg wil verdiepen.

De toepassing van mindfulness leidt tot groei en verdieping van de verloskundige competenties: gezondheidsbevorderaar, communicatie, beroepsuitoefenaar/professionaliteit, coach en counselor en samenwerking, maar daarnaast verhoogt het ook de kwaliteit van zorg en bevordert een betere zelfzorg; 

De Mindful Werken Training is gebaseerd op de 8-weekse Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training die wetenschappelijk bewezen effectief is in het omgaan met stress en lastige omstandigheden in je werk/leven. De training is op maat gemaakt voor zorgprofessionals en bestaat uit 5 dagdelen om de 2 à 3 weken en een terugkombijeenkomst na 3 maanden. Een oefen/stilte dag kan in overleg opgenomen worden in de training.

In de Mindful Werken Training leer je mindfulness te integreren in je dagelijkse werk als verloskundige. Met mindfulness ben je met een open, ruimte blijk en  vriendelijke aandacht aanwezig in je werk. Je bent in contact met je lichaam en je (h)erkent je automatische denk- en reactiepatronen. Je leert te onderscheiden welk patronen wel en niet helpend zijn voor jouw energiebalans. Mindfulness reikt je handvatten hoe met deze patronen om te gaan en hoe je je accu kunt blijven opladen. Bijvoorbeeld door tijdens je werk regelmatig een korte adempauze in te lassen waarin je naar je lichaam luister en ruimte creëert in je geest om bewuste keuzes te maken die bijdragen tot jouw welzijn en die van de cliënt. Mindfulness gaat in wezen over zelfzorg. Mindfulness is een vaardigheid die iedereen in zich heeft en bij zichzelf kan ontwikkelen.
 

Leerdoelen

Gezondheidsbevorderaar:
Bewustzijn van het belang  en de zorg voor de eigen gezondheid. De deelnemer kan op basis van mindfulness  reflecteren op haar/zijn eigen handelen en bewuste keuzes maken die bijdrage tot haar /zijn welzijn en vitaliteit in werk en privé. De deelnemer kan vanuit haar ervaring met mindfulness de cliënt begeleiden in het proces van bewustwording van haar eigen gezondheid, die van haar kind, gezin en omgeving en begeleiding in het omgaan met pijn, stress en de veranderde omstandigheden van de cliënt tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.
 

Communicatie: De deelnemer is bekend de dialoogprincipes in communicatie. Deelnemers is zich bewust van haar/zijn eigen perspectief in communicatie en staat tijdens de communicatie open voor het perspectief van de ander (w.o. cultureel, sociaal en maatschappelijk perspectief); De deelnemers is tijdens communicatie in staat om in verbinding te zijn met zichzelf en de ander. Belangrijk in contact met cliënt en andere betrokkenen zoals ketenpartners.

Beroepsuitoefenaar /Professionaliteit: de deelnemers is in staat om de kwaliteit van dienstverlening te verdiepen vanuit aandacht voor zelfzorg en met aandacht voor de wensen en behoefte van de cliënt.

Coach en counselor: coaching van cliënt met als doel de cliënt aan te spreken op haar eigen veerkracht en zelfmanagement bij het nemen van beslissingen rondom de zwangerschap, geboorte en kraamtijd. En ook de cliënt vanuit mindfulness te kunnen begeleiden in het omgaan met angst, pijn, stress en lastige omstandigheden tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd.


Samenwerking:
De deelnemers is in staat om tijdens haar / zijn werk zichzelf en situaties te observeren, op te merken en keuzes te maken met als doe afgestemd handelen op wat de situatie vraagt met als uitgangspunt het versterken van eigen regie en zelfmanagement van de cliënt en efficiënte en doeltreffende samenwerking in de ketenzor

495
Deelnemer
Ja. Data zijn in overleg af te stemmen. Neem contact op met de aanbieder voor de mogelijkheden
Tijd13:00 - 16:15
Locatie Leiderdorp (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenData training: 4 en 18 febr, 4 en 18 maart, 1 april en follow-up 3 juni 2020.

Tijd13:00 - 16:15
LocatieLeiderdorp (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenData training: 2, 16, 30 okt. 13 en 27 nov 2020 en 12 febr. 2021

Tijd18:45 - 22:00
LocatieLeiderdorp (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenDe data van de training zijn: 4, 18 juni; 2,16; juli 12 oktober en 12 november 202

'Mindful Werken in de Zorg' training en coaching ondersteunt medewerkers in de gezondheidszorg om duurzaam gezond en met plezier te kunnen werken. 

De Mindful Werken workshops en trainingen zijn afgestemd op en toepasbaar in de dagelijkse praktijk van de medewerkers in de gezondheidszorg

Aan de hand van theorie, aandachtsoefeningen en zelfreflecties leren de deelnemers mindfulness vaardigheden die ze in de werk- en privésituatie toe kunnen passen en die hen ondersteunen bij het omgaan met mentale, sociale en fysieke uitdagingen die ze in de werksituatie ontmoeten.

Medewerkers die mindful werken
• gaan beter om met de lichamelijke en geestelijke belasting in het werk;
• nemen meer zelf verantwoordelijkheid;
• zijn creatiever en productiever in hun werk;
• ervaren meer balans in werk en privé;
• hebben minder last van stress omdat ze daar beter mee om kunnen gaan;
• leveren een betere kwaliteit van zorg;
• zijn veerkrachtig en zijn duurzaam inzetbaar.

Wie zijn de trainers?
Wij -Ida Tuinhof en Mieke Degenaar - zijn gecertificeerde VMBN cat. 1 Mindfulnesstrainers met ervaring in het geven van mindfulnesstrainingen in de zorgsector onder andere in de thuis-, de kraam- verloskundige- en jeugdzorg. Daarnaast zijn we als bedrijfsfysiotherapeut/coach en trainer binnen organisaties ook actief rondom de thema’s Gezond Werken, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Contactgegevens

Ida Tuinhof

Nieuweroord 56

2333 VA Leiden

0653179044/0630025183 

info@tuinhofvitaal.nl / info@mindfulwerkenindezorg.nl

www.mindfulwerkenindezorg.nl

Bankrek: NL32TRIO 0197 7124 28

BTW nr: NL001540586B76

KvK 58628452

 

NIeuweroord 56
2333 VA
Leiden
0630025183