Opleidingen details Vereniging tegen de Kwakzalverij
SOCIALE MEDIA: SLECHT VOOR DE GEZONDHEID? (ID nummer: 400033)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 323-10-2020 t/m 2-10-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

1.Tegenstanders van vaccineren communiceren veel en slim via internet en sociale media en bereiken daarmee een grote groep mensen die twijfelen over de noodzaak en nut van vaccinaties voor zichzelf en hun kinderen. Wie zijn deze anti-vaxers, hoe communiceren ze en hoe raken twijfelaars verstrikt in een web van negatieve berichten? We kijken naar communicatiestromen op Twitter en bespreken de strategie van het RIVM bij de uitvoering van het rijksvaccinatieprogramma als reactie hierop.

Leerdoel

Vergroten van kennis en inzicht in de manier waarop sociale media invloed hebben op anti-vax sentimenten onder de bevolking

Kennis vergroten hoe in Nederland de beïnvloeding door sociale media door anti-vaxers op het RVP tegengegaan wordt.

2. Bijna iedereen in onze maatschappij maakt gebruik van social media en halen hier op dagelijkse basisinformatie vandaan, medische informatie is hierin niet uitgezonderd. Gezondheidsgerelateerde berichten op social media spelen dus een significante maatschappelijke rol en vormen deels de manier waarop wij tegen onze gezondheid aankijken. Maar hoe onderscheid je waarheid van onwaarheid op social media? En hoe gaan factcheckers te werk?

Leerdoel

Kennis van hoe waarheid van onwaarheid onderscheiden kan worden op social media

De clinicus handvatten geven in het factchecken van berichten die patiënten van social media hebben. 

3. Met de komst van het internet is een enorme hoeveelheid gezondheidsinformatie beschikbaar geworden voor burgers. En zij maken daar ook graag gebruik van, want dokter Google wordt door de meerderheid van de Nederlanders geraadpleegd. Deze toegankelijkheid van informatie kan bijdragen aan de empowerment van patiënten, maar levert ook vragen en terechte zorgen op. In deze presentatie ga ik in op de wijze waarop mensen gezondheidsinformatie selecteren, beoordelen en verwerken. Gebeurt dit zorgvuldig en evenwichtig? Leidt dit tot geïnformeerde besluitvorming? En hoe kunnen we mensen hierbij helpen? Deze onderwerpen zullen onder andere aan bod komen.

Leerdoel

Kennis van de manier waarop mensen online gezondheidsinformatie gebruiken. 

Kennis van manieren waarop we de invloed van onjuiste gezondheidsinformatie in gezondheidsbeslissingen kunnen verminderen. 

4.Veel wetenschappers zijn tegenwoordig te vinden op social media. Ze delen er hun werk, prijzen het werk van anderen, en gaan er met anderen in discussie. Waarover wetenschappers discussiëren valt in twee categorieën: onderwerpen waar ze verstand van hebben en onderwerpen waar ze geen verstand van hebben. Het is cruciaal om die twee uit elkaar te houden, maar vooral op Twitter is de grens tussen kennis en opinie vervaagd. Het is lastig te beoordelen welke informatie op kennis gebaseerd is. In deze bijdrage geef ik een reflectie op de grenzen van expertise.

Leerdoel 

Inzicht verschaffen in de grenzen van expertise

(Meerdaags) Congres
Bestand  
VtdKSymposiumAbstracts2.docx4-6-2020 20:0924 KB
 
25
Onafhankelijke nascholing, duur van 2,5 uur.
Tijd14:00 - 17:00
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Vereniging ter bestrijding van kwakzalverij en evaluatie van alternatieve behandelmethoden.

Harmoniehof 65hs
1071 TD
Amsterdam
020-6739479