Opleidingen details PAO Psychologie
Begeleiding van autisme bij (jong)volwassenen (ID nummer: 398454)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing praktijkondersteuners30 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Autisme is de laatste jaren veel belicht in de media. Kees Momma wordt meermaals geïnterviewd in de Wereld Draait Door, de film ‘Mind my Mind’ wordt toegelicht door mensen met autisme in hetzelfde programma en Filemon Wesselink is op zoek naar zijn eigen diagnose aan de hand van diverse portretten van mensen met autisme. Het beeld van mensen met autisme is daarmee gelukkig al veel diverser dan het klassieke beeld vanuit de film Rainman, wat het beeld van autisme in de jaren ’90 en ’00 grotendeels bepaalde.

In alle beeldvorming en in literatuur is echter maar weinig aandacht voor hoe deze doelgroep nu het beste begeleid en behandeld kan worden op het moment dat intensievere zorg nodig is. Bij de schrijnende gevallen van stagnerende (of gebrek aan) behandelingen die de media halen, is niet zelden ook een diagnose autisme gesteld. Deze cursus richt zich juist op deze begeleiding en behandeling, hoe begrijp je deze mensen, hoe luister je goed naar ze, hoe versta je wat ze nodig hebben en hoe bied je dan de juiste zorg.

 

Hoe begeleid of behandel je nu (jong) volwassenen met een autismespectrumstoornis? Wat gaat er in hem of haar om? Hoe kom je samen tot de kern van het probleem en daarmee tot de oplossing?

Je leert, aan de hand van het “fiepje”, de basisuitgangspunten van omgaan met mensen met autisme: in contact, in communicatie, en in probleemoplossend handelen. Bovendien is er aandacht voor de problemen in betekenisverlening enerzijds en problemen in zingeving anderzijds. Hierbij gaat het over de vragen: Hoe moet gedrag gezien worden? Wat is de vraag achter de vraag? Wat is de rol van zintuiglijke informatieverwerking?

 

Dit alles bekijken we vanuit het coördinerende oogpunt. Hoe coördineer je de behandeling van een volwassene met autisme. Er is aandacht voor hoe je kennis, ervaring en inzichten rondom autisme overbrengt naar andere betrokkenen.

Hoe zorg je dat de dagelijkse uitvoerders van de zorg zo goed mogelijk zijn toegerust op de complexe zorgvragen van (jong)volwassenen met een autismespectrumstoornis?                

Kernpunten

Leer nog beter luisteren naar en verstaan van mensen met autisme

Begeleiding en behandeling van (jong)volwassen cliënten met een autismespectrumstoornis

Het verspreiden/overbrengen van jouw kennis door het geven van passend advies aan collega’s

Een innovatieve, interactieve, praktische cursus, door een docent met veel ervaring met de doelgroep.

Met uitgebreide blended elementen: veel accreditatiepunten door een uitgebreide online voorbereiding.

 

Doelstellingen

Na afloop van deze cursus weet je hoe je verschillende cognitieve verklaringsmodellen praktisch kunt toepassen op dagelijkse zorg aan cliënten

Na afloop van deze cursus heb je handvatten om verder te komen in begeleiding of behandeling van je cliënten met (complexere) autisme gerelateerde problematiek.

Na afloop van deze cursus heb je meer kennis en praktische handelingsadviezen voor het omgaan met specifieke problemen in betekenisverlening en zingeving van mensen met autisme.

Na afloop van deze cursus heb je meer kennis over hoe je begeleiders, mede-behandelaren en collega’s mee kunt krijgen in een eenduidige benadering van de cliënten.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Jeugdzorg pedagoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Jeugdzorg psycholoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
1 2 3 4
cursus
Doelstelling
Na afloop van deze cursus weet je hoe je verschillende cognitieve verklaringsmodellen praktisch kunt toepassen op dagelijkse zorg aan cliënten
Na afloop van deze cursus heb je handvatten om verder te komen in begeleiding of behandeling van je cliënten met (complexere) autisme gerelateerde problematiek.
Na afloop van deze cursus heb je meer kennis en praktische handelingsadviezen voor het omgaan met specifieke problemen in betekenisverlening en zingeving van mensen met autisme.
Na afloop van deze cursus heb je meer kennis over hoe je begeleiders, mede-behandelaren en collega’s mee kunt krijgen in een eenduidige benadering van de cliënten.
895
8
16
Docent 1 (geeft alle dagen les)
Titel Drs.
Voorletter(s) S.W.
Achternaam Stuivenberg
Omschrijving


Stefan is een bevlogen gedragswetenschapper (NVO Orthopedagoog Generalist) met een brede ervaring en deskundigheid. Stefan werkt zowel met jeugd als met volwassen in onderwijs, jeugdzorg, GGZ en gehandicaptenzorg.
Zijn primaire focus ligt op goede communicatie, begeleiding en behandeling bij situaties met onbegrepen cliënten en begeleiders en daarbij passend gedrag van beide kanten.
Vanaf 2017 werkt Stefan volledig vanuit zijn eigen bedrijf Fiept (www.fiept.nl). Fiept richt zich vooral op het luisteren naar en verstaan van mensen met autismespectrumstoornissen.
Stefan heeft een praktische inslag en doet dit vanuit een stevige wetenschappelijk theoretische basis. Naast trainer is bij behandelaar (EMDR, CGT), diagnosticus en supervisor (NVO Orthopedagoog Generalist). Als consulent voor het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) wordt hij regelmatig ingezet in vastgelopen zorg- en begeleidingssituatie rondom mensen met autisme in de genoemde verschillende werksettingen. Stefan voelt zich comfortabel bij uitgangspunten van oplossingsgericht werken, socratische dialoog en positieve psychologie maar schuwt de provocatie en confrontatie niet.


Docent 2 (gastdocent in de ochtend van bijeenkomst 3)
Titel MA
Voorletter(s) A.T.M.
Achternaam Kremer
Omschrijving


“Het analyseren van complexe zorgsituaties, daar ligt mijn interesse en expertise”. Anja heeft 20 jaar werkervaring met en voor volwassenen, jongeren en kinderen met ASS. Vanuit diverse functies en in verschillende organisaties heeft ze de complexe zorgsituaties rondom mensen met ASS ervaren. Ze heeft kennis van en ervaring in zowel de organisatorische context als de zorginhoud. Het verbinden van de organisatiekant aan de inhoud bij vastgelopen situaties is voor Anja vaak de sleutel tot verbetering gebleken.
Het afgelopen jaar heeft Anja onderzoek gedaan naar vastgelopen situaties bij mensen met ASS en de wens tot levenseinde (“ImpASSe”). Dit onderzoek heeft praktische handvatten voor de praktijk opgeleverd die ze in deze cursus deelt en oefent.
Anja is opvoedkundige (MA) en op dit moment werkzaam als coördinator bij het CCE, daarnaast doet ze freelance opdrachten rondom vastgelopen situaties bij mensen met ASS.
25
Gedragswetenschappers (psychologen, pedagogen), verpleegkundig-specialisten en psychiaters die werken met (jong)volwassenen met autisme. Bovendien heb of krijg je binnen jouw team/organisatie een coördinerende, adviserende of expertrol op het gebied van autisme. Je hoeft niet op een specialistische afdeling voor autisme te werken.
De cursus is interactief, er wordt gebruik gemaakt van verschillende trainingstechnieken. Een aantal voorbeelden:
- Ervaringsoefeningen: om mee te oefenen én om toe te leren passen in jouw eigen werksetting.
- Video materiaal van de docent: ter illustratie en voor analyse
- Videomateriaal van de cursisten: voor de analyse en om vragen te illustreren.
- Rollenspellen als manier om uitgangspunten uit het “fiepje” te oefenen.
- Verwerkingsopdrachten waarin je het geleerde toepast in jouw eigen werksetting.
- Online voorbereidingen: literatuur, interactieve discussie en vragen, video- en audiomateriaal.
 
Bestand  
AJV Literatuur 2020.docx15-4-2020 14:4814 KB
Nee
Ja
 Ik ga akkoord met het invoeren van de presentie in PE-online uiterlijk 6 weken na afloop van de nascholing
20-5-2021 t/m 16-6-2021
Tijd10:00 - 17:00
Locatie
Opmerkingende cursus van 20 mei 2021 is geannuleerd

PAO Psychologie richt zich op postacademisch onderwijs: vakinhoudelijke na- en bijscholing op het gebied van de gedragswetenschappen. Onze klanten zijn vooral professionals met een universitaire vooropleiding op dit gebied: psychologen, pedagogen, psychotherapeuten, psychiaters. Bij veel cursussen is de doelgroep breder en zijn ook psychiatrisch verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, leerkrachten en begeleiders welkom.

 

Postbus 24004 / A163
3502 MA
Utrecht
Postbus 24004 / A163
3502 MA
Utrecht
085-4879310