Opleidingen details Cure & Care Development

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Basisopleiding Groepsgerichte Schematherapie bij adolescenten en jongvolwassenen (ID nummer: 398363)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie2528-9-2020 t/m 27-9-2021
K&J/OG opleiding - behandeling 1728-9-2020 t/m 27-9-2021
K&J/OG opleiding - diagnostiek828-9-2020 t/m 27-9-2021

Schematherapie is een evidenced based therapie in oorsprong vooral toegepast bij volwassene met een persoonlijkheidsstoornis.  Deze vorm van therapie richt zich op tekorten die zijn ondervonden aangaande de basisbehoeften en de patronen die de persoon in kwestie heeft ontwikkeld in het kijken naar zichzelf en de wereld om zich heen. Schematherapie richt zich op het veranderen van disfunctionele schema’s/ modi in meer flexibele en minder extreme schema’s/ modi, en het ontwikkelen van adequate coping strategieën, zodat de cliënt een positiever beeld van zichzelf en anderen kan ontwikkelen en een meer genuanceerd beeld van de wereld krijgt.

Binnen de schematherapie wordt gewerkt met cognitieve technieken, maar ook met experimentele technieken, zodat cliënten naast het zich bewust zijn van ook gaan ervaren hoe de dingen bij hen werken, om vandaar te gaan oefenen met ander gedrag.

Ook bij adolescenten en jongvolwassenen, zien we soms dat de persoonsontwikkeling stagneert, ze in de basis mogelijk al veel tekort zijn gekomen, en dat zij veel problemen kunnen ondervinden in het dagelijks functioneren. Ook al is nog niet altijd een persoonlijkheidsstoornis gediagnosticeerd, wel zien we schema’s die zich al vanaf de vroege jeugd hebben ontwikkeld, en leiden tot een stagnatie in de groei richting volwassenheid.

Schematherapie ontwikkeld voor volwassenen kan niet 1 op 1 toegepast worden op adolescenten/ jong volwassenen, maar vraagt om een aanpassing in werkvormen, en daar waar jongeren nog thuis wonen, om samenwerking met het omringend systeem. Door te werken in een groep ervaren jongeren dat leeftijdsgenoten met dezelfde dilemma’s te maken kunnen hebben en ondervinden ze steun bij elkaar bij het oefenen met ander gedrag.

In deze basiscursus komt aan bod: de schema’s, de schema-modi, het kunnen maken van een casusconceptualisatie, het hanteren van de therapeutische relatie bij adolescenten, het hanteren van groepsdynamische aspecten, samenwerking met het omringend systeem (en de schemabevestigende factoren daarbinnen), en het oefenen met experimentele technieken.

Doelstelling
Na afloop van de cursus kunnen de deelnemers in hun eigen praktijk schemagerichte cognitieve therapeutische interventies toepassen op basis van de gemaakte casusconceptualisatie bij adolescenten/ jongvolwassenen met een (of het vermoeden van een) persoonlijkheidsstoornis. Dit kunnen ze vertalen naar een individueel dan wel groepsgericht aanbod.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
Cognitief gedragstherapeuten (VGCt)Psychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
Jeugdzorg pedagoogPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
Jeugdzorg psycholoogPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen/ Gedragstherapeuten/Pedagogen/Systeemtherapeuten
1 2
academici en HBO-ers
Cursus
 Inleidend
8
14
ja
1010
25
toetsing en evaluatie
behoren tot de doelgroep
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Registratie KJ/OG
Tijd10:00 - 17:15
LocatieArnhem (NL) (Toon kaart)

Cure & Care Development (CCD) biedt een breed scala aan hoogwaardige kennis, voor zowel zorgprofessionals als bedrijven en ZZP'ers

Als je zorg nodig hebt, hoop je de zorgverlener te treffen die jou goed kan helpen. Die jou behandelt op basis van de laatste inzichten in de zorg en evidence based behandelingen. CCD biedt gedegen opleidingen aan zorgprofessionals die hun vak meer dan serieus nemen en zich willen blijven ontwikkelen.

Onze kernwaarden zijn leidend in ons doen en laten: wij zijn verbindend, ontwikkelingsgericht en vinden passie in ons werk vanzelfsprekend.

Naast het aanbod van gedegen opleidingen van gerenommeerde docenten, vinden we het minstens zo belangrijk dat de deelnemers onze service als uitmuntend ervaren. Hier besteden wij dan ook veel aandacht aan en we blijven onszelf continu evalueren en waar mogelijk verbeteren.

Oude Oeverstraat 120, etage 3
6811 JZ
ARNHEM
Postbus 5466
6802 EL
ARNHEM
026 368 44 11
Selecteer een bestand aub.