Opleidingen details Conexio BV
Werk en psychische stoornissen in nieuw perspectief (ID nummer: 398278)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Bedrijfsgeneeskunde1219-11-2020 t/m 18-11-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

NASCHOLING

Werk en psychische stoornissen in nieuw perspectief!

Het probleem
Het aantal mensen dat met een psychische aandoening te maken krijgt, is groot. Bijna de helft van alle mensen in Nederland (43,5%) krijgt ooit in het leven te maken met een psychische aandoening. Dat zijn 4.531.005 personen in Nederland. Op jaarbasis heeft bijna een vijfde van alle volwassenen tussen 18 en 65 jaar een psychische stoornis (NEMESIS-2). Dat zijn 1.896.700 personen. De populatieprevalentie wordt geschat op 281.000 personen dat is ongeveer 1,7% van de bevolking tussen de 18 en 65 jaar. Als we de stress-gerelateerde aandoeningen als burn-out en overspanning meetellen, blijken de problemen nog veel groter te zijn. 1,3 miljoen werknemers hebben last van burn-outverschijnselen. 
Tijd voor een meer inzicht gevende en verfrissende manier van denken.


Nieuwe denkmodellen voor psychische aandoeningen
Mensen zijn geen puur rationele wezens die door werkgevers kunnen worden ingezet als ‘plug-ins’ in een organisatie. Mensen zijn emotionele, sociaalpsychologische wezens. Ten gevolge van de steeds grotere druk op werkende mensen (psychosociale arbeidsbelasting) vallen steeds meer mensen uit. Vooral mensen die psychische kwetsbaarheden hebben, waardoor de veerkracht verminderd is, vallen hier sneller aan ten prooi. Het is tijd voor nieuwe instrumenten en denkmodellen.

Daarom is in deze nascholing alles anders. We willen nu eens niet een verplichte nascholing waarbij je in een leuke omgeving je punten pakt, maar een dynamische bijeenkomst. 

Met deze nascholing willen wij een nieuwe, verfrissende kijk en betere modellen en concepten introduceren om het steeds groter wordende probleem van psychische aandoeningen en arbeid beter in kaart te krijgen en meer inzicht te verwerven.

Na afloop van deze nascholing heb je een goed inzicht in de nieuwe denkbeelden, die ‘oude’ kennis in een nieuw perspectief plaatsen, zodat je als bedrijfsarts en verzekeringsarts nieuwe inzichten krijgt en kunt toepassen.

De organisatie en psychische aandoeningen

We gaan in op de mogelijkheden tot betere aansluiting tussen de door een organisatie gestelde functie-eisen en de functionele mogelijkheden van mensen met psychische stoornissen. Als werkgevers en organisaties flexibel leren omgaan met psychische problemen kunnen ze de talenten van mensen ook beter benutten. In een krappe arbeidsmarkt bijvoorbeeld voor technisch geschoolde medewerkers kan dat een groot voordeel zijn.
We bespreken in deze nascholing hoe de werkeisen vanuit de organisatie, de beperkingen, maar vooral ook de mogelijkheden van een medewerker beter op elkaar aangesloten kunnen worden.

Openheid versus stigmatisering
Om beter begrip van de werkelijke problematiek rond psychische aandoeningen te hebben is voor een werkgever meer inzicht en openheid over psychische aandoeningen en psychosociale arbeidsbelasting nodig. De vraag is hoe je daarmee vanuit onze professie kunt omgaan, enerzijds gelet op de beperkingen die de AVG ons en de werkgever oplegt en anderzijds gezien de mogelijke effecten van stigmatisering. Na deze nascholing kunt u de werknemer en werkgever beter adviseren over hoe om te gaan met de mogelijkheden, beperkingen en mogelijke stigma's die het gevolg zouden kunnen zijn van psychische problematiek.
Patricia van Casteren neemt dit programma onderdeel voor haar rekening; zij is bedrijfspsycholoog en vooral werkzaam op het gebied van gezondheid, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Patricia begeleidt individuele cliënten, teams en organisaties en adviseert daarnaast ook management. 

Locaties en data
Zie www.conexio.org

Beroepsgroep
Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg)
7-10-2021 t/m 8-10-2021
LocatieOtterlo (NL) (Toon kaart)
Bijeenkomsten
 Nascholing BedrijfsgeneeskundeAantal urenDatumTijd
Introductie, korte minicolleges, interactieve sessie6807-10-202109:00 - 18:00
gastspreker, interactieve sessie, nabespreking6808-10-202109:00 - 18:00

19-11-2020 t/m 20-11-2020
LocatieOtterlo (NL) (Toon kaart)
Bijeenkomsten
 Nascholing BedrijfsgeneeskundeAantal urenDatumTijd
Introductie, korte minicolleges, interactieve sessie6819-11-202009:00 - 18:00
gastspreker, interactieve sessie, nabespreking6820-11-202009:00 - 18:00

Bedrijfsgeneeskundige advisering
Calslaan 17
2314GJ
Leiden
00 31 6 39228 8334