Opleidingen details VUMC Sociale Geneeskunde
Cursus ‘Grip op Gezondheid’; een gespreksmethode die is gebaseerd op de Participatieve Aanpak (ID nummer: 397107)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Bedrijfsgeneeskunde61-9-2020 t/m 31-8-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Grip op Gezondheid is een gespreksmethode die kan worden ingezet om de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers te verbeteren. Deze gespreksmethode is gebaseerd op de Participatieve Aanpak (PA), waarin een medewerker onder begeleiding van een arboprofessional op zoek gaat naar oplossing voor knelpunten op het werk (Huysmans et al., 2016). Deze aanpak blijkt effectief in het voorkomen van uitval door gezondheidsrisico’s in het werk, en het verkorten van de verzuimduur door klachten aan het bewegingsapparaat of psychische klachten. De multidisciplinaire leidraad voor de PA is mede tot stand gekomen door de Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), naast diverse andere professionals werkzaam op het snijvlak arbeid en gezondheid (zoals arboverpleegkundigen, arbeidshygiënisten en ergotherapeuten). De aanpak is door onderzoekers van VUmc op basis van de Positieve Gezondheidsbenadering recent verder doorontwikkeld, zodat gezondheid in bredere zin kan worden besproken en ook knelpunten buiten het werk kunnen worden opgelost (Huber et al. 2011). In de cursus Grip op Gezondheid leren arboprofessionals hoe zij deze gespreksmethode voor dit bredere doel kunnen inzetten in de eigen praktijk en daarbij gebruik kunnen maken van de bijbehorende materialen voor deze gespreksmethode.

 

Literatuur:

  • Huysmans, M., Schaafsma, F., Viester, L., & Anema, H. (2016). Multidisciplinaire leidraad Participatieve Aanpak op de Werkplek – Hoofddocument. VU Medisch Centrum Amsterdam.
  • Huber, M., Knottnerus, J. A., Green, L., van der Horst, H., Jadad, A. R., & Kromhout, D. & Schnabel, P.(2011). How should we define health. BMJ: British Medical Journal, 343(7817), 235-237.

 

Leerdoelen:

Het hoofddoel van de cursus is specifieke kennis, vaardigheden en attituden aan te leren die nodig zijn voor de uitvoering van de Grip op Gezondheid gespreksmethode. De leerdoelen dragen bij aan de volgende CanMeds rollen; 1) medisch handelen, 2) kennis en wetenschap en 3) communicatie.

Na afloop van de cursus weten arboprofessionals (kennis)

  • wat Grip op Gezondheid is; het doel, de inhoud van de gesprekken en bij wie en wanneer deze methode kan worden toegepast (CanMeds rol; medisch handelen)
  • wat de Positieve Gezondheidsbenadering is en hoe dit kan worden ingezet in de werksetting (CanMeds rol; kennis en wetenschap)

Na afloop van de cursus kunnen arboprofessionals (vaardigheden)

  • de verschillende stappen van Grip op Gezondheid toepassen met de bijbehorende materialen (CanMeds rol; medisch handelen)
  • gebruik maken van participatieve gespreksvaardigheden, waarbij de medewerker waar mogelijk de regie en verantwoordelijk heeft in de gesprekken (CanMeds rol communicatie)

Na afloop van de cursus kunnen arboprofessionals (attitude)

  • de rol van een procesbegeleider aannemen in de gesprekken (CanMeds rol communicatie)
  • een veilige en vertrouwelijke omgeving creëren, zodat medewerkers zich veilig voelen om problemen te bespreken en deze op te lossen (CanMeds rol communicatie)
Beroepsgroep
Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB)
(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Programma cursus Grip op Gezondheid.docx20-3-2020 13:1914 KB
 
0
HoofdniveauSubniveau
A&GArbeids- en Bedrijfsgeneeskunde
15-9-2020 t/m 15-12-2020
Locatie
Bijeenkomsten
 Nascholing BedrijfsgeneeskundeDatumTijd
Trainingsbijeenkomst Grip op Gezondheid415-09-2020
Intervisiebijeenkomst Grip op Gezondheid215-12-2020

Amsterdam UMC, locatie VUmc. Afdeling Public & Occupational Health

Van der Boechorststraat 7
1081 BT
Amsterdam
postbus 7057
1007 MB
Amsterdam
020-4448372