Opleidingen details FORTIOR

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Hoe maak je duidelijk wat een verstandelijke beperking betekent in het dagelijks leven van cliƫnten en hun naasten? (ID nummer: 397012)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie628-10-2020 t/m 27-10-2021
K&J/OG opleiding - behandeling 0,528-10-2020 t/m 27-10-2021
K&J/OG opleiding - diagnostiek228-10-2020 t/m 27-10-2021
K&J/OG opleiding - overige taken0,528-10-2020 t/m 27-10-2021

Als de diagnose verstandelijke beperking eenmaal is gesteld, krijgen ouders en andere verwanten uitleg over wat de beperking inhoudt, wat de symptomen zijn en wat de prognose is. De beperking kan in bepaalde gevallen ook aan de cliënt zelf worden uitgelegd. Toch komt het in de praktijk voor dat cliënten met LVB en verwanten van mensen met een verstandelijke beperking niet goed weten wat de gevolgen zijn van deze complexe beperking. De consequenties van deze onwetendheid zijn groot: door overvraging of onderstimulatie kunnen psychische problemen en fysieke klachten ontstaan. Als verwanten zich thuis niet goed afstemmen op de persoon met een beperking, kan dit spanning en escalaties opleveren.

Zodra helder is wat een verstandelijke beperking betekent, verandert de beperking zelf niet, maar wel de betekenisverlening bij de betrokkenen. Als de “mist” van waardeoordelen en onterechte verwachtingen eenmaal is weggetrokken, kunnen de betrokkenen weer perspectief zien. Het is duidelijk geworden wat de persoon wel kan en wat niet, waar hulp bij nodig is of wat nog geleerd kan worden. Dit geeft ouders en andere verwanten houvast voor het dagelijks timen en doseren van hun opvoedgedrag of de manier waarop ze thuis met hun beperkte familielid omgaan. Inzicht in de beperking geeft hen ook meer mogelijkheden om escalaties thuis te voorkomen.

Hoe zorg je ervoor dat de boodschap over de betekenis van een verstandelijke beperking ook echt overkomt bij cliënten met LVB en/of verwanten van mensen met een verstandelijke beperking? Tijdens deze studiedag geeft docente Anna Boom je handvatten voor een herkenbare communicatie over de verstandelijke beperking. Ze gaat onder andere in op timing, woordkeus, visualisaties en gespreksvoering.

academici en HBO-ers
Studiedag
 Inleidend
10
25
ja
255,00 inclusief koffie, thee en lunch
6
Geen toetsing
De studiedag is te volgen zonder voorbereiding.
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Registratie KJ/OG
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

FORTIOR biedt scholing aan op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling en communicatie bij kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsbeperking. Het bureau doet dat door het aanbieden van studiedagen die verzorgd worden door specialisten op het terrein van een bepaalde onderzoeks- of behandelmethode.

Buurkerkhof 9
3511 KC
Utrecht
06 40172907
Selecteer een bestand aub.