Opleidingen details Nederlands Forensisch Instituut / Deskundigheidsbevordering
Letsels en rapportage (ID nummer: 396890)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Forensische geneeskunde1828-5-2020 t/m 1-8-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Introductie

Onderzoek van letsels is een kernactiviteit van forensisch artsen. Het omvat:

  • het onderzoek van levende personen (slachtoffers en verdachten van geweldsmisdrijven)
  • onderzoek van letselfoto’s
  • dossieronderzoek
  • revisie van radiologische hulponderzoeken en
  • allerlei combinaties van bovenstaande onderzoeken

 

Hierbij wordt een logische en systematische werkwijze gehanteerd, waarbij alle onderzoeksmogelijkheden maximaal worden benut. De veelal complexe informatie dient vervolgens objectief en in een zodanige vorm te worden gerapporteerd dat deze toegankelijk en bruikbaar is voor niet-medisch geschoolde opdrachtgevers zoals rechters, officieren van justitie en advocaten.

In deze cursus wordt een overzicht gegeven van alle voorkomende letsels (steek-, snij-, schotverwondingen, alsmede  brandwonden, bloeduitstortingen, scheur- en schaafverwondingen en anogenitale letsels bij volwassenen).  Daarnaast wordt de oorzakelijke relatie tussen geweldsinwerkingen en letsels behandeld en het eenduidig beschrijven van letsels geoefend. Ook de systematiek van rapporteren wordt behandeld, en het opvragen en verwerken van informatie in rapportages. Ook wordt stilgestaan bij bias en hoe gemakkelijk beïnvloeding plaatsvindt, met uiteraard tips hoe zich hiertegen te wapenen.

Vanuit de eindgebruikers van de rapporten wordt belicht hoe zij het rapport lezen en welke vragen zij hebben. Ook wordt besproken hoe om te gaan met minder bruikbare vraagstellingen vanuit

Na de tweede cursusdag worden  rapportages ingestuurd, waarop op de derde dag  feedback gegeven wordt om daar algemene lessen uit te trekken.  In dit kader wordt ingegaan op het opstellen van hypotheses en conclusies en het beantwoorden van vraagstellingen, zo mogelijk volgens de Bayesiaanse benaderingswijze. Tenslotte wordt met gebruik van een checklist behandeld hoe zich voor te bereiden op een rechtszitting.

 

Leerdoelen

Wanneer u deze nascholingsmodule heeft gevolgd:

  • weet u hoe letsels dienen te worden onderzocht en objectief te worden beschreven
  • weet u hoe aanvullende klinische informatie in het geheel van bevindingen kan worden geïntegreerd en op welke wijze de verkregen onderzoeksbevindingen dienen te worden geïnterpreteerd in het kader van de geformuleerde vraagstellingen
  • kent u het belang van een systematische opbouw, zowel bij forensisch-medisch onderzoek als bij de uiteindelijke rapportage daarover
  • bent u in staat om vooraf adequate informatie te verschaffen aan potentiële opdrachtgevers over de (on)mogelijkheden van forensisch-medisch onderzoek en hoe dit in de praktijk te realiseren is
  • begrijpt u het belang van goede documentatie van onderzoeksresultaten, onder andere door letselfotografie volgens de FO-norm.
  • Begrijpt u welke vragen eindgebruikers kunnen hebben, hoe zij die verwoorden en hoe u met minder bruikbare formuleringen om kunt gaan.
  • Kent u een aantal voorbeeldvragen die in een rechtszitting aan u gesteld kunnen worden, met bijpassende antwoorden of reacties.
LocatieWarnsveld (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenin-company. De locatie kan per dag verschillen.
Bijeenkomsten
 Nascholing Forensische geneeskundeAantal urenDatumTijd
Letsels, criminalistiek66,2522-09-20209:30 - 16:30
Bayes, bias en de eindgebruiker66,2508-10-20219:30 - 16:30
Bespreking rapportages groep 16617-05-20229:30 - 16:30
Bespreking rapportages groep 26624-05-20229:30 - 16:30

LocatieWarnsveld (NL) (Toon kaart)
Bijeenkomsten
 Nascholing Forensische geneeskundeAantal urenDatumTijd
Letsels, criminalistiek66,2528-05-20209:30 - 16:45
Bayes, bias en de eindgebruiker66,2511-06-20209:30 - 16:45
Bespreking rapportages groep 16622-09-20209:30 - 16:30
Bespreking rapportages groep 26613-10-20209:30 - 16:30

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werkt als essentiële schakel in de forensische onderzoeksketen. Partijen als de politie en het Openbaar Ministerie kunnen bij het NFI terecht voor hulp bij het strafrechtelijk onderzoek. Hierbij gaat het om het onderzoeken van sporen die zijn gevonden op de plek van een misdrijf. Zo levert het NFI met het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek een bijdrage aan de waarheidsvinding. Het NFI is in Nederland toonaangevend in de toepassing, ontwikkeling en overdracht van forensische wetenschap.
Het NFI stelt aanwezige kennis graag beschikbaar. De samenwerking met ketenpartners verloopt soepeler naarmate zij meer kennis hebben van de forensische wetenschap. Daarom verzorgt het instituut trainingen voor politie, Openbaar Ministerie, Rechtspraak en strafrechtadvocaten. Deskundigen van het NFI doceren in de forensische opleidingen aan de Politieacademie, de SSR, de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. Ook werkt het NFI samen met bijvoorbeeld de Netherlands School of Public and Occupational Health (NSPOH) in de opleiding Forensische Geneeskunde. 

Laan van Ypenburg 6
2497 GB
Den Haag
Postbus 24044
2490 AA
Den Haag
070-8886349