Opleidingen details Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Geannuleerd - Postacademische vorming Respiratoire Revalidatie (ID nummer: 396571)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemeen kinesitherapeutisch2422-9-2020 t/m 31-12-2020

Postacademische vorming Respiratoire Revalidatie

Inleiding

Respiratoire Revalidatie is sinds enkele jaren een gekende behandelmodaliteit, opgenomen in internationale richtlijnen als een duidelijke pijler in de zorg van een patiënt met COPD. Resultaten van gerandomiseerde, gecontroleerde studies tonen het grote effect aan van inspanningstraining en weerstandstraining, geïndividualiseerd voor een vaak ventilatoir gelimiteerde patiënt. Recent onderzoek vraagt meer aandacht voor het meten en stimuleren van fysieke activiteit in het dagelijks leven.

Deze postacademische vorming besteedt ruim aandacht aan de gehele opzet van een respiratoir revalidatieprogramma. De meest recente wetenschappelijke bevindingen vormen de leidraad doorheen de cursus. Cursisten kunnen aan het eind van deze opleiding een patiënt met COPD evalueren en een individueel aangepast kinesitherapeutische plan opstellen. Naast het uitwerken van een oefenschema op basis van testresultaten en anamnese, komen volgende onderwerpen aan bod: ademoefeningen, O2 therapie, aanpak van exacerbaties, verandering naar een actieve levensstijl, patiënteducatie en multidisciplinaire aspecten. De casuïstiek in de verschillende voordrachten alsook de praktijkdag vullen het theoretische kader aan. Behandelvormen ter verbetering van mucusklaring zullen besproken worden aangezien deze deel uitmaken van de integrale aanpak van een respiratoir revalidatieprogramma, maar zullen niet verder uitgewerkt worden in de praktijk.

In deze cursus staat de kinesitherapeutische evaluatie en behandeling centraal, maar ook de inbreng van de ergotherapeut, psycholoog, diëtist, verpleegkundige en sociaal werker wordt toegelicht. Deze permanente vorming is opgezet voor kinesitherapeuten met interesse in het vakgebied van de respiratoire revalidatie en de behandeling van COPD in het bijzonder

Team lesgevers
Veronica Barbier, dra. Astrid Blondeel, dra. S Breuls, Geert Celis, Lode Claes, Iris Coosemans, Dirk Delva, prof. Heleen Demeyer, prof. Wim Janssens, prof. Daniel Langer, Roos Odeyn, Linda Stans, prof. Thierry Troosters, Nele Vandenbergh, Jasmien Van Den Bergh .
24
500
 
Tijd19:00 - 22:00
LocatieLeuven (BE) (Toon kaart)

Aan de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven worden verschillende opleiding aangeboden die u via onze permanente vormingswebsite kan raadplegen.

KU Leuven - Diensten FaBeR Permanente Vorming Tervuursevest 101 bus 1501
3001
Heverlee
016/329182
Selecteer een bestand aub.