Opleidingen details Hogeschool Utrecht, Instituut voor Bewegingsstudies
Sportfysiotherapie en de jeugdige sporter (SJS) (ID nummer: 396508)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijk5817-4-2020 t/m 16-4-2022
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Werken met kinderen met een sportgelerateerde blessure en hun omgeving (zoals ouders, school, sportvereniging) vraagt specialistische kennis, vaardigheid en attitude. Voor een optimaal herstel van een sportgerelateerde blessure van het kind is een optimale fitheid van het kind van belang voor hervattten van sportactiviteiten (‘Return to Play’). In deze module leer je hoe je een interventie vorm geeft bij kinderen met een sportspecifieke blessure, rekening houdend met de fitheid van het kind, de specifieke sportbeoefening en waarbij er samengewerkt wordt met personen in de omgeving van het kind (ouder, trainer, coach, kinderfysiotherapeut, etc.). Kennis van veel voorkomende blessures bij groeiende kinderen, de motorische ontwikkeling, inspanningsfysiologische processen bij kinderen, gebruik van meetinstrumenten en interpretatie daarvan zijn factoren die belangrijk zijn voor het kunnen opstellen en uitvoeren van een behandelprotocol bij kinderen.

Voor algemeen fysiotherapeuten en manueeltherapeuten is het belangrijk om in geval van intake en behandeling van minder valide patiënten met een sportspecifieke hulpvraag te kunnen herkennen wanneer eventueel wordt doorverwezen naar de sportfysiotherapeut. De populatie kinderen tussen de leeftijd van 10 – 18 jaar met een sportblessure worden wisselend behandeld door kinder- en sportfysiotherapeuten. Op dit moment bestaat er geen duidelijke domeinafbakening tussen deze twee fysiotherapeutische specialismen voor deze categorie kinderen. Het versterken van de samenwerking lijkt raadzaam. De kerntaken van de sportfysiotherapeut zijn het onderzoeken van sportgerelateerde problematiek bij volwassenen, het bepalen van een indicatiestelling voor behandeling, het maken van een behandelplan en het uitvoeren van een passende interventie. Bij deze interventie hoort ook het adviseren, begeleiden en bevorderen van gezond gedrag om terugkeer naar de uit te oefenen sport te bewerkstelligen (‘Return to Play’).

Dit fundament van kerntaken kan tevens worden toegepast voor een kind met een sportspecifieke blessure, alleen met een daarbij komende complexiteit dat een kind zich nog ontwikkelt op verschillende vlakken waar de sportfysiotherapeut onvoldoende kennis van heeft. Daarnaast speelt de omgeving van het kind (gezinssysteem, school, sportvereniging, trainer) een belangrijke en beïnvloedende rol waar de sportfysiotherapeut rekening mee moet houden tijdens het fysiotherapeutisch handelen. De samenwerking hierin met de kinderfysiotherapeut is belangrijk, want wat is de expertise en bijdrage van een sportfysiotherapeut en waar en wanneer is de expertise van een kinderfysiotherapeut noodzakelijk in het (sport)fysiotherapeutische behandeltraject?

Beroepsgroep
Accreditatiebureau fysiotherapie
KwaliteitsRegister Fysiotherapie
Vakinhoudelijke Scholing (cursus of opleiding)
Bestand  
Programma SJS 20192020.xlsx11-3-2020 15:2579 KB
Hoofdniveau
Sportfysiotherapie
16-4-2021 t/m 11-6-2021
Tijd9:00 - 18:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

17-4-2020 t/m 12-6-2020
Tijd9:00 - 18:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Hogeschool Utrecht, Instituut voor Bewegingsstudies
Onderwijsinstelling

Heidelberglaan 7
3584 CS
Utrecht
0