Opleidingen details Luce. Tilburg School of Catholic Theology
Van pastoraal werk naar geestelijke verzorging (ID nummer: 396244)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Levensbeschouwing en Spiritualiteit531-8-2020 t/m 31-12-2021
Persoon en werk1231-8-2020 t/m 31-12-2021
Vakbekwaamheid2031-8-2020 t/m 31-12-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De cursus Van pastoraal werk naar geestelijke verzorging biedt voor pastoraal werkenden de mogelijkheid om kennis en competenties te verwerven die nodig zijn voor het werk binnen de verschillende werkvelden van de geestelijke verzorging. De aandacht richt zich met name op de context van de geestelijke verzorging en op de eigen rol en taak van de geestelijk verzorger; met andere woorden: de cursus geeft inzicht in waar je komt te werken en op wat je daar te doen hebt.

Als globale eindtermen kunnen geformuleerd worden:

  • Inzicht in persoonlijk invulling van de theologische professionaliteit. Het gaat dan om een bewustwording, onderzoek en hernieuwde oriëntatie op keuze voor theologie en de motivatie om als theologische professional te werken (leerthema 1). 
  • Verwerven van kennis, inzichten en relevante vaardigheden die typisch zijn voor de geestelijk verzorger, gerelateerd aan de specifieke context. Het gaat dan om het verdiepen en inbedden van de professionaliteit (leerthema’s 2-4).
  • Kennismaken met de beroepspraktijk van de geestelijk verzorger. Het betreft een verkennen en toetsten van eigen mogelijkheden en beroepsperspectieven van de nieuwe werkvelden middels een stage (leerthema 5).

Leerthema’s

De cursus omvat vijf leerthema’s. De leerthema’s richten zich op het verwerven van nieuwe content maar evenzeer op het verwerven en inoefenen van competenties en vaardigheden en het integreren daarvan in de persoonlijke professionele houding.

Achtereenvolgens:

(1) Verkenning van de eigen professionaliteit. Vier dagdelen en een afsluitend kloosterweekend waarin het respectievelijk gaat om (a) bespreken van de religieuze biografie en formuleren van leerdoelen en (b) evaluatie van de cursus en de eigen leerdoelen in relatie tot het beroepsprofiel van de GV.

(2) Wat is geestelijke verzorging? Context, identiteit en professionaliteit van een instelling. Zeven dagdelen.  Het gaat dan onder meer over zaken als het typische jargon in de wereld van de GV, de organisatiestructuren en de eisen en verwachtingen die de instelling heeft over de professionaliteit van de GV. Het leerthema richt zich tevens op de professionaliteit van de GV in relatie met de verschillende doelgroepen binnen de diverse werkvelden (andere professionals, cliënten, patiënten) en zorgcontexten (ouderenzorg, revalidatie, palliatieve zorg, specifieke ziektebeelden als dementie e.a.).

(3) Wat doet een geestelijk verzorger? Concepten en vormen van geestelijke begeleiding. Negen dagdelen met aandacht voor werkvormen, zowel theoretische kaders als praktische oefening van specifieke werkvormen.

(4) Professionaliteit inzake ethiek en moreel beraad. Vier dagdelen. In dit leerthema gaat het om de ethische en maatschappelijke discussies rond belangrijke levensvragen (levenseinde, voltooid leven) in relatie tot de professionaliteit van de geestelijk verzorger en (de identiteit van) de instelling of organisatie. Belangrijk is de aandacht voor de rol van de GV in het moreel beraad.

(5) Stage. De stage richt zich met name op die aspecten en competenties die eigen zijn aan de beroepspraktijk van de GV. Tijdens de stage wordt gewerkt aan de hand van gerichte opdrachten (observatie, interview e.a.) en schrijft de deelnemer een stageverslag met daarin de uitwerking van de opdrachten, een reflectie op eigen leermomenten en verbindingen legt tussen ervaringen en indrukken met de inhoud van de cursus. 

Begeleidend docent: drs. Melanie Broos (Tilburg School of Catholic Theology; SKGV geregistreerd supervisor). Gastdocenten (onder meer): Jeanette van Andel, dr. Kees de Groot (TST), Robert Koorneef (VGVZ), dr. Sjaak Körver (TST), Anke Liefboer MSc MA (TST) dr. Jos Moons (TST en KU Leuven), drs. Benita Spronk (Amsterdam UMC), drs. Marije Stegenga (Reliëf).
98
Bestand  
03-09 PE TEKST Van PW naar GV.docx9-3-2020 15:3031 KB
Tijd9:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Luce is de instelling voor valorisatie en post-academisch onderwijs van de School of Catholic Theology van de Universiteit van Tilburg.

Nieuwegracht 61
3512 LG
Utrecht
0031 13 466 3827