Opleidingen details VU medisch centrum, afd. Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie
Afwijking op een röntgenfoto: wat te doen? (ID nummer: 395802)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ punten per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakinhoudelijke scholing516-4-2020 t/m 15-4-2023
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Over de cursus

In de tandheelkundige praktijk worden dagelijks vele röntgenopnamen gemaakt die, als het goed is, worden gemaakt als aanvulling op of ter bevestiging van de vermoedelijke klinische diagnose. Soms worden afwijkingen als toevalsbevinding op een röntgenfoto waargenomen waarvan in eerste instantie niet direct duidelijk is of het hier een anatomische variant betreft, benigne pathologie die verder geen behandeling behoeft of een aandoening waarvoor snelle verwijzing gewenst is. Vragen die opkomen zijn onder andere: hoe nu verder, wel of niet bespreken met de patiënt, wat is de (waarschijnlijkheids)diagnose - hoe zeker bent u van uw zaak, is aanvullend onderzoek noodzakelijk, aanzien en hoe lang, controle opname(n) en wanneer, verwijzen? Om tot een juiste beslissing te komen, is kennis van röntgenologische technieken en diagnostische aspecten vereist. 

 

Tijdens deze cursus zal worden ingegaan op de kenmerken van panoramische röntgenopnamen en op de indicatiestelling voor deze opnamen. Aansluitend zullen aan de hand van casuïstiek normale bevindingen en veel voorkomende botafwijkingen worden behandeld. Daarnaast zal een aantal minder vaak voorkomende afwijkingen met echter een karakteristiek röntgenbeeld de revue passeren. De rol van de tandarts bij de (initiële) diagnostiek en het eventuele vervolg hiervan wordt telkens toegelicht. 

 

Trefwoorden zijn maximale interactie en actieve participatie. Om dit te realiseren is het aantal deelnemers beperkt.

 

Computer Ondersteunde Onderwijsprogramma’s

Tijdens deze cursus wordt gebruik gemaakt van een tweetal computer ondersteunde onderwijsprogramma’s (COO’s). Hiervoor dient u een notebook mee te nemen (evt een tablet, echter de voorkeur gaat uit naar een notebook). Zorg ervoor dat deze voldoende opgeladen is.

 

Certificering

Het Kwaliteitsregister Tandartsen kent 6 KRT punten toe. 

Omdat de gehele cursus wordt besteed aan radiologische aspecten die een rechtstreekse relatie hebben met indicatiestelling en optimalisatie van stralingsdosis (ALARA), voldoet u aan het einde van deze cursus aan de eis van minimaal 4 uur gevolgde verplichte 5-jaarlijkse nascholing in het kader van het besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming uitgewerkt in de KNMT praktijkrichtlijn Tandheelkundige Radiologie 2018. U ontvangt een certificaat voor de behaalde KRT punten alsmede een certificaat voor de verplichte 5-jaarlijkse nascholing in het kader van het besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming. Deze kunt u toevoegen aan uw KEW-dossier.

 

Leerdoelen

Na het volgen van deze cursus heeft u:

1. Inzicht in de diagnostische betekenis van panoramische röntgenopnamen.

2. Kennis van de technische beperkingen van panoramische röntgenopnamen.

3. Kennis van afwijkingen die met enige regelmaat worden gezien op een röntgenopname.

4. Kennis om een inschatting te kunnen maken over het uit te zetten beleid.

Beroepsgroep
Kwaliteitsregister Tandartsen
Tijd14:00 - 21:00
LocatieAlmere (NL) (Toon kaart)

Tijd14:00 - 21:00
LocatieHouten (NL) (Toon kaart)

Tijd13:30 - 21:00
LocatieSassenheim (NL) (Toon kaart)

Tijd13:30 - 21:00
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)

Tijd13:30 - 21:00
LocatieZwolle (NL) (Toon kaart)

Mondpathologie; een nascholingscursus voor KNO-artsen en Dermatologen

Postbus 7057
1007 MB
Amsterdam
Postbus 7057
1007 MB
Amsterdam
020-4441023