Opleidingen details UMCG The Interdisciplinary Center Psychopathology and Emotion regulation (ICPE)
Therap-i workshop (ID nummer: 395782)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog27-9-2020 t/m 6-9-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

In deze workshop zal de Therap-i module worden geïntroduceerd aan de hand van casuïstiek. Deze module is onderdeel van de Therap-i studie. In deze studie bestuderen we de potentie van dagboekmetingen voor de behandeling van depressieve patiënten met complexe symptomatologie in de tertiaire zorg. Het idee is dat dagboekmetingen op de smartphone en de daaruit resulterende feedback, nieuwe inzichten kunnen bieden voor patiënt en behandelaar.


Het bijzondere van de Therap-i module is dat patiënten, samen met hun behandelaar en een onderzoeker, hun eigen gepersonaliseerde dagboek samenstellen. Hiermee verzamelen ze zelf systematisch gegevens over hun psychische klachten en omgeving tijdens het dagelijks leven. De verzamelde dagboekgegevens worden vervolgens verwerkt in een persoonlijk feedbackrapport. Dit rapport bevat voornamelijk beschrijvende figuren, zoals schommelingen in klachten gedurende de meetperiode. Daarnaast worden ook persoonlijke netwerken teruggekoppeld. In deze netwerken worden verbanden gevisualiseerd tussen de gemeten variabelen. De verwachting is dat zowel patiënten als behandelaren hiermee beter zicht krijgen op de klachten en welke factoren daar mogelijk invloed op hebben. In een regulier consult worden vervolgens werkhypotheses, gebaseerd op bovenstaande figuren, besproken door de patiënt, behandelaar en onderzoeker.

 
De hoofdvraag van de studie is of het gebruik van een gepersonaliseerd dagboek en feedback hierop een gunstig effect heeft op depressieve klachten, het functioneren van mensen, en hun gevoel van controle op het eigen leven en de klachten. Het doel is dat mensen weer het gevoel hebben “in the driver’s seat” te zitten doordat ze inzicht hebben gekregen hoe depressie in hun specifieke geval werkt.

 

In de workshop worden de verschillende onderdelen van de Therap-i module doorlopen aan de hand van casuïstiek. Gezamenlijk wordt een dagboek ontworpen, een persoonlijk feedbackrapport in detail bekeken en besproken, en gebrainstormd over mogelijke klinische werkhypotheses en interventies die kunnen worden ingezet. De workshop is bedoeld voor behandelaren die psychologische behandeling geven voor depressie in het kader van de Therap-i studie.

 Verdiepend
3
30
ja
Bestand  
Handout brochure workshop.pdf11-6-2020 15:20351 KB
Nee
Nee
Hoofdniveau
Volwassenen
25-5-2021
Tijd19:30 - 21:00
Locatie Groningen (NL) (Toon kaart)

28-1-2021
Tijd15:00 - 17:00
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)

10-12-2020
Tijd15:00 - 17:00
Locatie Zwolle (NL) (Toon kaart)

10-11-2020
Tijd10:00 - 12:00
Locatie Groningen (NL) (Toon kaart)

13-10-2020
Tijd18:00 - 20:00
Locatie Groningen (NL) (Toon kaart)

6-10-2020
Tijd9:00 - 11:00
LocatieHoogeveen (NL) (Toon kaart)

7-9-2020
Tijd11:00 - 13:00
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)

The Interdisciplinary Center Psychopathology and Emotion regulation (ICPE) aims to perform high-quality research at the crossroads of various disciplines, including Psychiatry, Psychology, Epidemiology, Neurosciences, and Internal Medicine. The program focuses on common mental health problems, with a special emphasis on affective disorders. Main goals are to unravel psychobiological processes involved in the onset and course of affective disorders, and to develop and evaluate personalized interventions to improve mood-related problems and social-emotional functioning. Affective problems account for a large proportion of the burden of disease throughout the life span. Apart from being a cause of suffering on their own, they are also highly prevalent in a wide range of somatic and psychiatric disorders, and interfere with their course. Affective problems are often rooted in early life, with diverging expressions and consequences in subsequent phases of life. These characteristics render affective disorders particularly relevant for healthy ageing.

Hanzeplein 1 - Entrance 24 (Triade building)
9700 RB
Groningen
PO box 30.001, Hospital mail address CC72
9700 RB
Groningen
+31 (0) 50 36 18416/15551