Opleidingen details Edufit
Workshop "Arbeidsconflicten" (ID nummer: 395685)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Bedrijfsgeneeskunde315-4-2020 t/m 14-4-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Inleiding:
Bedrijfsartsen en casemanagers hebben te maken met conflicten in de werksituatie of geëscaleerde arbeidsconflicten, waarbij de medewerker zich ziek heeft gemeld tot ongenoegen van de werkgever. Om in deze situaties waarbij tegengestelde belangen en de tijdsdruk spelen correct professioneel te handelen is een uitdaging.
Om de professionals bij de begeleiding en advisering bij arbeidsconflicten goed te ondersteunen bestaat er al langere tijd de STECR-werkwijzer “arbeidsconflicten” (zesde versie, 2014). Tevens is vorig jaar de eerste versie van de NVAB-richtlijn “conflicten in de werksituatie” gepubliceerd.  De STECR-werkwijzer hanteert een stroomdiagram waarin als eerste stap het beoordelen of er wel/niet sprake is van verzuim door ziekte en vervolgens of er wel/niet sprake is van een arbeidsconflict om dan tot 1 van de 3 adviezen te komen. Deze werkwijzer is wat sterker juridisch georiënteerd en geeft o.a. aandacht aan de rollen van de casemanager en de bedrijfsarts.
De NVAB-richtlijn richt zich in eerste instantie bij een individueel consult meer op het de-escaleren door een conflictinterventie te kiezen die past bij de conflictdiagnose of fase. Bij de evaluatie i nook van blang of er nog leerpunten zijn, die kunnen worden toegevoegd aan de RIE/PSA.
Daarnaast wordt in deze richtlijn op basis van signalen uit bv. de RIE aandacht gevraagd voor preventie van conflicten met of zonder verzuim. De risicofactoren kunnen zijn onregelmatige werktijden, veel lawaai, ongunstige conflictmanagementstijl of ongewenst gedrag. Beide richtlijnen streven naar het oplossen van conflicten en het vermijden van onnodig medicaliseren of juridiseren. Op basis van deze richtlijnen zal deze workshop vormgegeven worden.
Het management van Rienks arbodienst wil graag ondersteuning bieden aan zijn professionals om de begeleiding en preventieve advisering bij conflicten in arbeidssituaties verder te verbeteren voor de werkenden en de arbeidsorganisaties.
Vandaar dat deze workshop aan de bedrijfsartsen en casemanagers wordt aangeboden.
 

Doel en inhoud.
Het doel van de training is het aanbieden van informatie over en handvatten om arbeidsconflicten mogelijk te voorkomen en indien het zich toch voor doet adequaat te begeleiden en goed (preventief) te adviseren.

Deze workshop bestaat uit een mix van:
1. Theorie in de vorm van inleidingen over de NVAB-richtlijn en STECR-werkwijzer en mediation en
2. Uitwisseling van eigen ervaringen, voorkeursconflictstijl en casuïstiek.
3. Praktische oefeningen m.b.t. conflictdiagnose, passende conflictinterventie aan de hand van de eigen casuïstiek en een regiespel om de inhoud, fasen en voorwaarden voor mediation beter te leren begrijpen.
Hieronder volgt een opzet voor een programma. Er zijn 4 groepen iedere groep bestaat uit maximaal 15 deelnemers.

       

Leerdoelen:

Na afloop van de workshop kunnen de deelnemers:

  1. De 2 stroomdiagrammen uit de NVAB-richtlijn en de STECR-werkwijzer over arbeidsconflicten kunnen weergeven en daarmee ook de verschillen en overeenkomsten.
  2. Hun eigen conflictmanagementstijl en de escalatieladder van Glasl benoemen.
  3. Op basis van een casus de conflictdiagnose (inclusie escalatiefase) kunnen stellen en de passende interventie kiezen.
  4. Op basis van een consult n.a.v. een arbeidsconflict adequaat schriftelijk adviseren.
  5. De indicaties, voorwaarden, inhoud en fasering van mediation benoemen
  6. Samenwerking verbeteren tussen collega’s i.h.b. bedrijfsartsen en casemanagers door goede afstemming voor en na (verzuim)consulten n.a.v. arbeidsconflicten. In het kader van evaluatie overleggen om tot advisering op het terrein van interventies te komen richting bestaande conflictvoorspellers en/of conflictbeheersing voor de klant-/of arbeidsorganisatie.

 

Beroepsgroep
Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB)
(Meerdaagse) Nascholing
 
0
n.v.t.
HoofdniveauSubniveau
A&GArbeids- en Bedrijfsgeneeskunde
A&GVerzekeringsgeneeskunde
Tijd13:15 - 17:00
LocatieLeusden (NL) (Toon kaart)

Tijd13:15 - 17:00
LocatieLeusden (NL) (Toon kaart)

Tijd13:15 - 17:00
Locatie Leusden (NL) (Toon kaart)

Tijd13:15 - 17:00
Locatie Leusden (NL) (Toon kaart)

Tijd13:15 - 17:00
LocatieLeusden (NL) (Toon kaart)

Tijd13:15 - 17:00
LocatieLeusden (NL) (Toon kaart)

Tijd13:15 - 17:00
LocatieLeusden (NL) (Toon kaart)

Tijd13:15 - 17:00
LocatieLeusden (NL) (Toon kaart)

Edufit is een onderwijskundige organisatie met als specialisatie Arbeid & Gezondheid. Edufit heeft diverse geaccrediteerde cursussen georganiseerd, waaronder in de afgelopen seizoenen de 5 thema-avonden met de NVAB kring Den Haag / Leiden e.o. en de NVVG kring Haarlem. Sinds het seizoen 2005/2006 is er ook een website voor de deelnemers aan deze kringavonden, waarop zo mogelijk de presentaties van de diverse sprekers worden geplaatst (www.edufit.nl/kringavonden). Peter Coffeng, bedrijfsarts ondersteunt vanuit Edufit de kringen om deze thema-avonden ieder seizoen te organiseren. In het algemeen worden deze avonden goed tot zeer goed geevalueerd door de deelnemers.

Edufit is een bureau met als missie: inspireren, stimuleren en ondersteunen van mensen en organisaties ten aanzien van het bereiken van hun doelen op het gebied van Educatie, Bewegen en Gezondheid. Om deze doelen te bereiken voeren we maatwerkprojecten uit voor organisaties en bieden we trainingen aan, op de eigen locatie in Gouda. Als één van de weinige onderwijskundige bureau´s is Edufit in staat om mensen te laten leren, door ze letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen.
 

Graaf Florisweg 30
2805 AL
Gouda
Graaf Florisweg 30
2805 AL
Gouda
0182-519292