Opleidingen details Stichting Rivierduinen
Symposium ’Suïcidepreventie binnen GGZ Rivierduinen’ (ID nummer: 395682)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing psychiatrie319-5-2020 t/m 18-5-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het initiatief een symposium te organiseren met het thema suïcidepreventie binnen GGZ Rivierduinen is afkomstig van de Centrale Cliëntenraad (CCR) van GGZ Rivierduinen.

Ruim 40% van de zelfdodingen betreft mensen die in behandeling zijn bij een GGZ instelling. Ook binnen GGZ Rivierduinen vinden helaas zowel op de opnameafdelingen als in de ambulante settingen suïcides plaats. Volgens de cijfers waren er 24 suïcides in 2018 binnen GGZ Rivierduinen (IGJ; overzicht suïcidecijfers per instelling 2016-2018). De CCR vraagt zich af waarom iemand die opgenomen is in een GGZ instelling de mogelijkheid heeft suïcide te plegen.

Hoe kunnen we het aantal suïcides door mensen die in behandeling van GGZ Rivierduinen zijn verminderen? Zijn er handvatten aan behandelaren en naasten te bieden die mensen ertoe kunnen bewegen suïcidale gedachten te verminderen?

Rivierduinen biedt de volgende cursussen voor medewerkers:

Medewerkers van GGZ Rivierduinen die een rol hebben in de behandeling en langdurige begeleiding bij suïcidepreventie volgen de Basistraining Suïcidepreventie. De deelnemers leren om te gaan met suïcidale cliënten vanuit de algemene principes van de multidisciplinaire richtlijn voor diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag. In de herhalingscursus staat het opfrissen van de theorie en bespreken van casuïstiek in teamverband centraal.
De overige medewerkers volgen de Gatekeeperstraining en leren hoe je suïcidale gedachten bespreekbaar maakt, hoe je de veiligheid inschat en een ander kan stimuleren om hulp te zoeken. De training bestaat uit het bespreken van eigen ervaringen, kennisoverdracht, het aanleren van gespreksvaardigheden en een interactieve bespreking van verwijsmogelijkheden.

Naast deze cursussen is de Kwaliteitscommissie Suïcidepreventie actief. De doelstelling van deze commissie is door bewaking, ontwikkeling en advisering bij te dragen aan het verhogen van de kwaliteit en veiligheid ten behoeve van suïcidepreventie binnen GGZ Rivierduinen.

Het CCR symposium wil de aanwezigen nieuwe inzichten en handvatten presenteren die op dit moment binnen GGZ Rivierduinen worden ontwikkeld. De CCR verwacht met de voordrachten en de paneldiscussie behandelaren en naasten een breder perspectief op suïcide te geven die mogelijk tot minder suïcides binnen GGZ Rivierduinen kunnen leiden.  

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten RegisterVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
GGZVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Klinisch neuropsycholoog (BIG) - FGzPtPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
1 2 3
(Meerdaags) Congres
 
0
Hoofdniveau
Beleidspsychiatrie
Psychotherapie en Psychiatrie
Sociale Psychiatrie
Tijd14:00 - 17:30
Locatie Leiden (NL) (Toon kaart)

Tijd14:00 - 18:00
LocatieLeiden (NL) (Toon kaart)

Wij zijn een grote GGz instelling die zelf middels de afdeling Academie (voorheen: Leer- en Ontwikkelcentrum) veel trainingen die in aanmerking komen voor accreditatie organiseert.

Sandifortdreef 17
2333 ZZ
Leiden
Postbus 405
2300AK
Leiden
071-8907760