Opleidingen details SmartEducation - MovingSmart BV

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

SMARTEDUCATION: Slaapmanagement – dr. Anneleen Malfliet, Eveline Van Looveren & Thomas Biltery (ID nummer: 395411)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemeen kinesitherapeutisch1415-12-2020 t/m 31-12-2020

Inhoud:

Binnen de kinesitherapeutische setting is er steeds meer aandacht voor allerhande lifestyle factoren en hun invloed op de behandeling van de patiënt. Een van deze niet te onderschatten lifestyle factoren is de slaap. Zo zien we in de literatuur onder andere associaties tussen slaapproblemen en allerhande aandoeningen, waaronder chronische pijn, hypertensie, obesitas en overgewicht, valproblematiek bij ouderen, ADHD, depressie, allerhande musculoskeletale problemen, … Ook bij kinderen en adolescenten zien we meer en meer slaapproblemen voorkomen, onder andere door het gebruik van technologische apparaten (zoals gsm, tablet, etc.) tijdens het avondritueel of in bed. Daar een slechte slaap een verstrekkende impact heeft op onder andere sociale, emotionele, gedragsmatige en executieve functies, is het dan ook evident dat de kinesitherapeut dit aspect niet links kan laten liggen.

Daarnaast zien we ook een sterke associatie tussen sedentair gedrag en slaapproblemen. In onze huidige maatschappij is sedentair gedrag een steeds groter wordend probleem. Niet alleen heeft dit een negatieve invloed op onze fysieke en cardiovasculaire fitheid, we zien ook dat de mate van sedentair gedrag een verhoogd risico op slapeloosheid en andere slaapstoornissen met zich meebrengt. Daar slaapproblemen op hun beurt ook fysieke activiteit in het gedrang brengen, zien we dat vele patiënten in een vicieuze cirkel terecht komen. Als kinesitherapeut is het dan ook belangrijk de patiënt niet enkel op fysiek vlak te ondersteunen, maar ook de slaapproblemen mee aan te pakken in de dagdagelijkse praktijk.

Tijdens deze opleidingsdag worden de deelnemers volledig ondergedompeld in de theorie en praktische aanpak van slaapproblemen binnen de klinische praktijk. We starten de dag met het overlopen van de belangrijkste slaapstoornissen. Daarna bekijken we de basisprincipes van de slaap, en leren de deelnemers dit toegepassen binnen een educatiesessie voor de patiënt. Vervolgens gaan we verder in op het gebruik van een slaapdagboek (invullen, berekeningen, etc.), en de toepassing van slaaprestrictie, stimuluscontrole en reductie van medicatiegebruik. De dag wordt vervolgens afgesloten met een presentatie over de invloed van cognities en slaaphygiëne, waarna ook relaxatietechnieken kort worden aangehaald.

Na het volgen van deze cursus zijn de deelnemers op de hoogte van zowel de theorie als de praktische benadering van slaapproblemen in de klinische praktijk.

Leerdoelen:
– Deelnemers hebben aandacht voor slaapproblemen in de klinische praktijk;
– Deelnemers kennen de basisprincipes van de slaap;
– Deelnemers hebben inzicht in de nood van slaapmanagement binnen de klinische praktijk;
– Deelnemers zijn in staat om alle aspecten van slaaptherapie toe te passen in de klinische praktijk.

Doelgroep van de cursus : Kinesitherapeuten, artsen

Inbegrepen : Syllabus, lunch en koffiepauzes.

 

Prof. dr. Anneleen Malfliet haalde in 2013 haar masterdiploma in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de UGent. In 2018 behaalde ze haar doctoraat aan de VUB en de UGent binnen een onderzoek met specifieke focus op chronische spinale pijn. Ze is lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion, heeft uitgebreide doceerervaring over chronische pijn en gaf al meermaals cursussen over dit onderwerp in binnen- en buitenland. Haar actuele wetenschappelijke activiteit situeert zich volledig binnen de chronische pijnproblematiek, met specifieke aandacht voor slaapproblemen en nutritionele aspecten. Anneleen is auteur van 23 internationale peer-reviewed publicaties (11 papers als eerste auteur), waarvan haar promotie-onderzoek recent in JAMA Neurology werd gepubliceerd. Daarnaast is ze tevens actief als vrijwillig kinesitherapeut in het Universitair Ziekenhuis Brussel, waar zij op wekelijkse basis patiënten met chronische pijn behandeld.

Dra. Eveline Van Looveren studeerde in 2015 af als master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie aan de Universiteit Antwerpen. Nadien behaalde zij nog een master na master in de manuele therapie. Tot januari 2018 was zij actief in de praktijk als zelfstandig kinesitherapeute. Sinds februari 2018 maakte zij echter de overstap naar de academische wereld. Zo startte zij, in samenwerking met Thomas, een doctoraatsonderzoek aan de Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel, dat handelt over slapeloosheid als comorbiditeit bij patiënten met chronische spinale pijn. Binnen dit onderzoek neemt Eveline het behandelluik op zich waarbij cognitieve gedragstherapie voor zowel pijn als insomnia (slaapmanagement) aan bod komt. Verder is Eveline ook lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion.
Thomas Bilterys is afgestudeerd als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie: optie Manuele Therapie aan de VUB. Momenteel is hij PhD student aan de VUB en UGent. De focus van zijn onderzoek ligt voornamelijk op chronische spinale pijn en insomnia. Binnen het huidige onderzoeksproject rond slaap en pijn voert hij voornamelijk de assessments (o.a. polysomnografie-, actigrafie- en PPT-metingen) uit. Daarnaast is hij ook lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion.

Drs. Thomas Bilterys is afgestudeerd als Master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie: optie Manuele Therapie aan de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel is hij PhD student aan de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent. De focus van zijn onderzoek ligt voornamelijk op chronische spinale pijn en insomnia. Binnen het huidige onderzoeksproject rond slaap en pijn voert hij voornamelijk de assessments (o.a. polysomnografie-, actigrafie- en PPT-metingen) uit. Daarnaast is hij ook lid van de internationale onderzoeksgroep Pain in Motion.
7
260
 
Tijd09:00 - 17:00
LocatieMechelen (BE) (Toon kaart)

SmartEducation is een voortrekker in postacademische vorming voor kinesitherapeuten en andere zorgverstrekkers. Ons opleidingsaanbod onderscheidt zich op vlak van kwaliteit, innovatie en beleving. SmartEducation stimuleert en ondersteunt gepassioneerde zorgverstrekkers die streven naar continue groei en optimale zorg.

Sluisstraat 79
3000
Leuven
+32468029719
Selecteer een bestand aub.