Opleidingen details SmartEducation - MovingSmart BV

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

SMARTEDUCATION: Diagnostiek & behandeling van de elleboog – Matthijs Van Speybroeck (ID nummer: 395401)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemeen kinesitherapeutisch1427-11-2020 t/m 31-12-2020

Inhoud:

De elleboog: het lijkt op het eerste zicht een simpel gewricht, maar heeft toch een grotere impact op ons dagelijks leven dan we denken. Zo is de elleboog betrokken bij veel activiteiten en maakt hij ook een belangrijk deel uit van de kinetische keten in sportbewegingen. Zonder goede elleboogfunctie zullen veel activiteiten, hobby’s of sporten dus vaak spaak lopen.

Tijdens deze cursus gaan we dieper in op de anatomie en biomechanica van de elleboog, van waaruit we beter kunnen begrijpen hoe elleboogblessures en -dysfuncties tot stand komen. We bespreken de meest voorkomende pathologieën, opgedeeld in de laterale loge en de mediale loge, beter bekend als de zogenaamde tenniselleboog en golferselleboog. Populaire diagnoses, maar weten we hiermee wel voldoende? Aan ons om dit grondiger te evalueren om zo tot een meer specifieke diagnose en behandeling te komen.

Het is dan ook belangrijk als kinesitherapeut om dit op basis van wetenschappelijke evidentie en aan de hand van klinisch onderzoek uit te voeren. In deze cursus is het daarom de bedoeling om een overzicht te krijgen van de meest gebruikte klinische testen en interpretaties hiervan.

Vanuit een juiste diagnose is het vervolgens essentieel om een goed behandelingsplan op te stellen. De aanpak van deze problematiek is multifactorieel. We bekijken dit lokaal én vanuit een meer holistische visie, om tot een efficiënte en geslaagde revalidatie te komen. We overlopen daarnaast de manuele, myofasciale en neurogene technieken die we hierbij hanteren. Naast deze hands-on technieken zullen we ook een stevige portie oefentherapie bespreken, uiteenlopend van dagdagelijkse oefeningen tot de meest complexe high load revalidatieoefeningen binnen de (top)sport.

Leerdoelen:

Tijdens deze cursus zullen kennis en vaardigheden over de elleboogdiagnostiek en -behandeling aangereikt worden. Meer specifiek zal er ingegaan worden op:

-Anatomie en biomechanica van de elleboog
-Wetenschappelijke evidentie rond elleboogpathologie en –revalidatie
-Uitgebreid klinisch onderzoek van de elleboog
-Manuele behandeltechnieken
-Oefentherapie voor de dagdagelijkse patiënt en de (top)sporter

Op het einde van de cursus is het dan ook de bedoeling om een duidelijk overzicht te bieden van een allesomvattende revalidatie.

Datum: vrijdag 27 november 2020 – 9.00-17.00

Doelgroep van de cursus: Kinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportkinesitherapeuten, artsen en osteopaten.

 

Inbegrepen: Syllabus, lunchbuffet en koffiepauzes.

 

Matthijs Van Speybroeck studeerde in 2015 af als Master of Science in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie binnen de afstudeerrichting Sportkinesitherapie (UGent). Hij specialiseerde zich nadien als manueel therapeut (UGent) en myofasciaal therapeut. Momenteel is hij aan het werk als sportkinesitherapeut in de multidisciplinaire groespraktijk Groep Sam in Bree. Naast zijn activiteit als kinesitherapeut, is hij ook aan de slag als kracht- en conditietrainer op de Kim Clijsters Academy, waar hij de fysieke begeleiding van tennisspelers voorziet. Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen over sportgerelateerde topics op symposia zoals het Limco Sportcongres (Hasselt, 2018) en het European Open Tennis Conference (Antwerpen, 2019).

Matthijs Van Speybroeck studeerde in 2015 af als Master of Science in de Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie binnen de afstudeerrichting Sportkinesitherapie (UGent). Hij specialiseerde zich nadien als manueel therapeut (UGent) en myofasciaal therapeut. Momenteel is hij aan het werk als sportkinesitherapeut in de multidisciplinaire groespraktijk Groep Sam in Bree. Naast zijn activiteit als kinesitherapeut, is hij ook aan de slag als kracht- en conditietrainer op de Kim Clijsters Academy, waar hij de fysieke begeleiding van tennisspelers voorziet. Daarnaast geeft hij regelmatig lezingen over sportgerelateerde topics op symposia zoals het Limco Sportcongres (Hasselt, 2018) en het European Open Tennis Conference (Antwerpen, 2019).
7
270
 
Tijd09:00 - 17:00
LocatieLeuven (BE) (Toon kaart)

SmartEducation is een voortrekker in postacademische vorming voor kinesitherapeuten en andere zorgverstrekkers. Ons opleidingsaanbod onderscheidt zich op vlak van kwaliteit, innovatie en beleving. SmartEducation stimuleert en ondersteunt gepassioneerde zorgverstrekkers die streven naar continue groei en optimale zorg.

Sluisstraat 79
3000
Leuven
+32468029719
Selecteer een bestand aub.