Opleidingen details GGD Zuid Limburg.
POS (ID nummer: 395374)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Geaccrediteerd nascholing NVVS614-4-2020 t/m 13-4-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Leerdoelen:
-        Deelnemer krijgt kennis over het belang van de relatiecontext bij het bestuderen van seksualiteit.

-        Deelnemer krijgt meer zicht op de wisselwerking tussen seks en relaties aan de hand van de hechtingstheorie als verklarend kader. Daarbij wordt helder wat de invloed van de hechtingsgeschiedenis is, en hoe gedachten, gevoelens en gedrag in seksuele relaties gekleurd worden door individuele verschillen in hechtingsoriëntatie.

-        Deelnemer krijgt een idee wat bovenstaande betekent voor de klinische praktijk en hoe het thema hechting geïntegreerd kan worden in behandeling.

-        Deelnemer leert over het belang om seksuele problemen te herkaderen als relatieproblemen. Dit gebeurt aan de hand van voorbeelden, zoals genitale pijn en discrepanties in het seksuele verlangen. 

nieuwe kennis en inspiratie opdoen voor counseling in de spreekkamers, onze voorlichtingen (individueel en collectief) en onze projecten.

Marieke De Witte, Psycholoog/seksuoloog, Assistant professor aan de Universiteit Maastricht
Ellen Laan, Hoogleraar seksuologie en psycholoog
Bestand  
200214_POS met accreditatie_.docx3-3-2020 9:3028 KB
Biopsychosociale determinanten van seksuele gezondheid, focus op adolescenten en jongvolwassenen

Interactieve voordracht Prof. Ellen Laan, hoogleraar biopsychosociale determinanten van seksuele gezondheid en GZ-psychologe verbonden aan de Afdeling seksuologie en psychosomatische gynaecologie van het Academisch Medisch Centrum, Universiteit van Amsterdam; Research fellow van het Kinsey Institute for Research in Seks, Gender and Reproduction, Universiteit van Indiana in Bloomington; Lid van het Standards Committee of the International Society for Sexual Medicine.

Prof. Ellen Laan is wereldwijd bekend door haar baanbrekende onderzoek naar de seksualiteitsbeleving van vrouwen. Haar wetenschappelijk onderzoek heeft zich vooral gericht op (genderverschillen in) de onderliggende centrale en perifere mechanismen van de seksuele respons en op oorzakelijke en instandhoudende determinanten van seksueel disfunctioneren. Als hoogleraar richt zij zich op klinisch evaluatieonderzoek van complexe multifactoriële pijnsyndromen zoals dyspareunie en vulvodynie, en op de invloed daarop van bekkenbodemoveractiviteit, trauma en onveilige hechting. Zij wil een bijdrage leveren aan het bevorderen van seksuele gezondheid van adolescenten en volwassenen in Nederland door een groteren rol te spelen in voorlichtingscampagnes voor de preventie van seksuele problemen.

Het is slechter gesteld met de seksuele gezondheid van jongeren t/m 24 in (Zuid) Limburg in vergelijking met de rest van het land.
Limburgse jongeren zijn eerder seksueel actief dan in de rest van Nederland en beschermen zichzelf minder goed tegen soa en onbedoelde zwangerschappen. Ook is hier sprake van een relatief hoog aantal tienerzwangerschappen. Jonge starters hebben een verhoogd risico op ongeplande zwangerschap en zijn vaker overgehaald en/of gedwongen tot seksuele handelingen (gebaseerd op regionale cijfers uit landelijk onderzoek “Seks onder je 25ste”, 2017).

In 2019 waren de meest besproken onderwerpen in onze spreekkamers op SENSE-gebied:
1. Anticonceptie (vragen, advisering, problemen met AC…)
2. Seksueel geweld, ongewilde seksuele ervaringen
3. Onbedoelde zwangerschap
4. Dyspareunie bij vrouwen

Naast de vele mythes rond seksualiteit waarmee wij in de spreekkamer worden geconfronteerd geven onze verpleegkundigen aan dat zij in de clientcontacten vaker “worstelen” met de relationele aspecten van de gepresenteerde seksuele problemen.


Leerdoel: nieuwe kennis en inspiratie opdoen voor counseling in de spreekkamers, onze voorlichtingen (individueel en collectief) en onze projecten (bijvoorbeeld (https://www.ggdzl.nl/professionals/seksuele-gezondheid/training-sekswijzer/).
 
Tijd09:00 - 16:30
LocatieHeerlen (NL) (Toon kaart)

Geneeskundige Gezondheidsdienst.

Het Overloon 2
6411 TE
Heerlen
Postbus 33
6400 AA
Heerlen
088-8805000