Opleidingen details FORTIOR

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Ontwikkelingsgericht spelen voor kinderen met een verstandelijke beperking (ID nummer: 394660)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd510-11-2020 t/m 9-11-2021

Kinderen met een beperking (en later volwassenen) willen net zo goed meedoen in de maatschappij als ieder ander. Een kind met een verstandelijke beperking houdt dan ook net zo veel van spelen als elk ander kind. Enthousiast meespelen is meestal geen probleem. Het is echter niet vanzelfsprekend dat kinderen met een verstandelijke beperking tot spelende interactie kunnen komen. Hierdoor kan het voor hen moeilijk zijn om speelkameraadjes vinden.

De spelontwikkeling doorloopt bij kinderen met een verstandelijke beperking dezelfde fases (van manipulerend spelen tot doen als of spel) als bij kinderen zonder beperkingen. Wat opvalt is dat sommige kinderen met een verstandelijke beperking moeite hebben om los te komen van de werkelijkheid. Zij spelen graag met concreet en levensecht spelmateriaal en vinden het moeilijk om de stap naar verbeeldend spel te maken. Daardoor kan hun fantasiespel minder diepgang hebben en meer stereotiep zijn.

Tijdens deze training wordt gebruik gemaakt van het Spelstimuleringsprogramma De Droomvogel. Dit programma helpt (kwetsbare) kinderen, die niet of moeilijk zelf tot spel kunnen komen, het plezier van fantasie- en rollenspel te ontdekken. Het programma is zeer praktisch van aard en na de training zijn de cursisten direct in staat om het geleerde in praktijk te brengen.

De volgende onderwerpen komen tijdens de training aan bod:

1. Gezonde en verstoorde spelontwikkeling;

2. Ontwikkelingsgericht spel;

3. Spelbegeleidingstechnieken;

4. VAT techniek.

 

speltherapeuten
6
Nee
0
nvt
275
inclusief lesmateriaal, thee, koffie en lunch.
Hoofdniveau
Psychomotorische kindertherapie (PMKT)
Speltherapie
Tijd10:00 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

FORTIOR biedt scholing aan op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling en communicatie bij kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsbeperking. Het bureau doet dat door het aanbieden van studiedagen die verzorgd worden door specialisten op het terrein van een bepaalde onderzoeks- of behandelmethode.

Buurkerkhof 9
3511 KC
Utrecht
06 40172907
Selecteer een bestand aub.