Opleidingen details Radboudumc, afdeling Revalidatie/logopedie
Workshop Speekselverlies bij jonge kinderen (0- 4 jaar) (ID nummer: 394216)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Logopedisten - Scholing4,519-3-2020 t/m 19-3-2024
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

De workshop wordt georganiseerd door de afdeling Revalidatie, sectie Logopedie-kinderen van het Radboudumc en is bedoeld voor logopedisten die werken met jonge kinderen.

Introductie:

Kwijlen bij jonge kinderen onder de 4 jaar komt veel voor. Logopedisten worden met enige regelmaat gevraagd een jong kind dat kwijlt te behandelen. Echter tot voor kort was onvoldoende bekend wat als normaal beschouwd kan worden en wanneer speekselverlies als afwijkend gezien wordt en dus advisering dan wel logopedische behandeling vraagt.

De afdeling Revalidatie Logopedie-kinderen van het Radboudumc heeft in de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van speekselcontrole bij kinderen tussen 0 en 4 jaar (artikel in voorbereiding). Met de vragenlijst DRIPs (Drooling Infants and Preschoolers survey) kan de ernst en frequentie van het kwijlen in kaart gebracht worden tijdens verschillende situaties. Aan de hand van ‘kwijlcurven’ kan men een profiel opstellen van het speekselverlies van een kind en zien hoe dit kwijlen zich verhoudt tot andere kinderen van dezelfde leeftijd. Om logopedisten vertrouwd te maken met de DRIPs en de daaruit voortkomende adviezen en mogelijkheden, is een workshop ontwikkeld. Tijdens deze workshop zal een exemplaar van de DRIPs met een korte handleiding worden uitgereikt.

Doel van de workshop:

Het leren beoordelen van speekselverlies bij jonge kinderen aan de hand van de DRIPs en het kunnen geven van  logopedische adviezen op maat. Medische behandelmethoden voor ernstig speekselverlies (Botox, chirurgie en medicatie) komen in deze workshop niet aan bod.

Competenties:

In de workshop zal aandacht worden besteed aan de volgende eindtermen:

  • De deelnemer heeft kennis van de normale anatomie en fysiologie van de speekselklieren.
  • De deelnemer heeft kennis van de normale ontwikkeling van speekselcontrole bij jonge kinderen en de beïnvloedende factoren.
  • De deelnemer is bekend met de voorwaarden voor een optimale ontwikkeling van de speekselcontrole en diverse gestandaardiseerde meetinstrumenten voor het in kaart brengen van de mondmotorische ontwikkeling en het speekselverlies.
  • De deelnemer kan de DRIPs introduceren bij ouders en het belang uitleggen.
  • De deelnemer kan de gegevens van de digitale DRIPs interpreteren.
  • De deelnemer kan adviezen op maat geven op basis van een profielschets nav de DRIPs.


Inhoud:

Tijdens de workshop komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Anatomie en fysiologie van speeksel en speekselklieren.
  • De ontwikkeling van speekselcontrole bij zich normaal ontwikkelende kinderen (0 – 4 jaar) en de beïnvloedende factoren, zoals motorische activiteiten, eten - drinken en fopspeengebruik of duimzuigen.
  • De voorwaarden voor optimale speekselcontrole (zoals KNO, reflux, enz)
  • Het onderzoeken van slikken en speekselverlies, o.a. de Nijmeegse Observatielijst Lepelvoeding (NOL), Drooling Quotiënt (DQ), ernst- en frequentieschalen en de Visueel Analoge Schaal (VAS).
  • Ontwikkeling van de DRIPs en de bijbehorende curven.
  • Casuïstiek; Oefenen met het interpreteren van de DRIPS en de bijbehorende P-curven.
  • Casuïstiek: Profiel van het speekselverlies van het kind opstellen en op basis daarvan adviezen opstellen
Workshop
 NVLF - Logopedisten
Leerdoelen:
Het leren beoordelen van speekselverlies bij jonge kinderen aan de hand van de DRIPs en het kunnen geven van logopedische adviezen op maat. Medische behandelmethoden voor ernstig speekselverlies (Botox, chirurgie en medicatie) komen in deze workshop niet aan bod.
K. van Hulst, L. van den Engel-Hoek, S. de Groot, M. van Gerven (2 docenten)
4
1
125
 Ik verklaar dat de cursus voldoet aan de CGR-normen (Code Geneesmiddelen Reclame), de Code Medische hulpmiddelen (GMH), de Richtlijn 2006/114/EG inzake misleidende reclame en vergelijkende reclame, het sponsorbeleid van de betreffende beroepsvereniging(-en) en dat de financiering van de cursus geen (schijn van) belangen verstrengeling kent
Tijd14:00 - 18:00
Locatie Nijmegen (NL) (Toon kaart)

Tijd14:00 - 18:00
Locatie Nijmegen (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 13:00
LocatieStiens (NL) (Toon kaart)

Tijd13:00 - 17:00
Locatie
OpmerkingenOnline

Tijd13:00 - 17:00
Locatie
OpmerkingenOnline

Tijd14:00 - 18:00
Locatie

Tijd9:00 - 13:00
Locatie Leiden (NL) (Toon kaart)

Tijd9:00 - 13:00
Locatie

Tijd14:00 - 18:00
Locatie

Tijd14:00 - 18:00
Locatie

Tijd14:00 - 18:00
Locatie

Tijd13:00 - 17:00
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)

Tijd14:00 - 18:00
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)

Het Universitair Medisch Centrum St Radboud is een academische instelling verantwoordelijk voor patiëntenzorg, onderzoek en onderwijs. Samen met de paramedische diensten ergotherapie, fysiotherapie en logopedie vormt revalidatiegeneeskunde de afdeling Revalidatie.

Radboudumc Radboud Oost Reinier Postlaan 4 Route 898
6525 GC
Nijmegen
Postbus 9101 Huispost 898
6500 HB
Nijmegen
024-3614892