Opleidingen details NHL Stenden Hogeschool, Opleidingscentrum Gezondheid & Welzijn
Post hbo cursus Gerontologie en Geriatrie verpleegkundigen (ID nummer: 394122)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Praktijkverpleegkunde12610-3-2020 t/m 30-11-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Het accent van de post-hbo cursus Gerontologie en Geriatrie voor verpleegkundigen ligt op gerontologie, geriatrie en psychogeriatrie en geronto-psychiatrie. Daarnaast is er aandacht voor actuele thema’s als indiceren, klinisch redeneren, professionaliseren en kwaliteitszorg, evidence based practice, preventie en ketenzorg. Als professional op hbo niveau wordt er steeds meer een beroep gedaan als netwerker, ontwikkelaar en coach binnen het team. Ook deze aspecten komen aan bod binnen de cursus. Omdat je al betrokken bent bij de zorg rondom de oudere patient, profileer je je   met deze cursus door het verbreden en verdiepen van de verpleegkundige competenties zoals omschreven in het competentieprofiel hbo Verpleegkundige Gerontologie-Geriatrie (Actiz, juni 2012) en het document Expertisegebied Wijkverpleegkundige (VenVN, 2012).

Inhoudelijke onderwerpen zijn onder andere:

Preventie, klinisch redeneren, evidence based practice en professionalisering/kwaliteitszorg.

De vergrijzende samenleving en de positie van ouderen in de
samenleving.
Gezond ouder worden en zelfstandig functioneren (waaronder woonvormen voor ouderen en domotica)
Problematiek die samenhangt met ouder worden (rolverlies, beperking maatschappelijke participatie, maatschappelijke problemen waaronder positie allochtone ouderen, armoede onder ouderen, ouderenmishandeling en zorgmijders).
In kaart brengen en verhelderen van de behoeften van ouderen en ontwikkeling en realiseren van programma’s en voorzieningen voor ouderen, ouderenbeleid.

Psychische en emotionele ontwikkelingen op latere leeftijd, ontwikkelingsmogelijkheden voor ouderen.
Invloed en betekenis van levensverhalen en -gebeurtenissen.
Zingeving, communicatieve zelfsturing, pimaire relaties van ouderen

Psychische problematiek die samenhangt met het ouder worden (verlieservaringen, zingevingsproblematiek, eindigheidsproblematiek)
Gespreksvaardigheden in relatie tot ouderen.

Het multidisciplinaire geriatrische
model: systeemtheorie (wankel evenwicht, homeostase), levensloop benadering (beleving van functieverlies), fenomenologische benadering (betekkenisgeving)
Kenmerken van de geriatrische zorgvrager (kwetsbaarheid, multimorbiditeit, polyfarmacie, geriatrische reuzen en aspecifieke klachten).
Indicering geriatrische zorg.
Woonleefklimaat geriatrische zorgvrager (individugericht en groepsgericht).
Het zorgleefplan en zorgcoödinatie, multi- en intradisciplinaire samenwerking (intra- en extramuraal).
Begeleiding van mantelzorg, palliatieve en terminale zorg, kwaliteit van geriatrische zorg (ontwikkelen van standaarden en
protocollen).

Psychogeriatrische beelden: belangrijkste vormen dementie
Geronto-psychiatrische beelden (delier, depressie, schizofrenie).
Gedragsproblemen: onbegrepen gedrag, destructief gedrag, agressie.
Juridisch kader m.b.t. psychogeriatrische zorg.
Belevingsgerichte zorg, kleinschalig wonen
Ethische dilemma’s in de psychogeriatrische zorg
Innovatie in de psychogeriatrische zorg.

Praktijkcomponenten bestaan uit: Uitvoeren van leeropdrachten in de eigen werksituatie (waarin de beroepsrollen worden gekoppeld aan de inhoudelijke vakkennis).

Training vaardigheden in de binnenschoolse situatie.

Participeren in projecten gericht op de psychologische aspecten van het ouder worden en begleidingsplan, de woonomgeving, het zorgleefplan, wijkanalyse en preventieplan, klinisch redeneren  en professionalisering. 

 

29-9-2020 t/m 30-11-2021
LocatieLeeuwarden (NL) (Toon kaart)

Het Opleidingscentrum Gezondheid & Welzijn van NHL Stenden hogeschool verzorgt onderzoek en advies op het gebied van strategische, tactische en operationele vraagstukken in de zorg- en welzijnssector. Deze trajecten worden uitgevoerd door docenten en medewerkers van NHL Stenden hogeschool, soms met hulp van studenten. Inmiddels heeft het Opleidingscentrum een intensieve relatie met het werkveld opgebouwd.

Er wordt ingespeeld op (zwaar wegende) maatschappelijke items, door hiervoor scholing te ontwikkelen en actief in de markt te zetten. Er wordt getracht in te spelen op de problematiek die kan ontstaan in gezinnen en de daarbij gehanteerde methodieken. Er wordt ingespeeld op vragen uit het sociale domein. Er worden maatwerkproducten ontwikkeld die veelal gebaseerd zijn op elementen uit de Post HBO opleiding Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling (IAG).

In het kader van Zorg moet er gedacht worden aan geregistreerde cursussen en trajecten op maat voor verpleegkundigen en zorgprofessionals als doktersassistenten en voor medewerkers van zorginstellingen. De dynamiek in de gezondheidszorg vraagt om structureel contact tussen het werkveld en het Opleidingscentrum; het uitwisselen van informatie en het delen van kennis is daarbij het hoofddoel.

Het Opleidingscentrum Gezondheid & Welzijn zoekt echter niet alleen de samenwerking met het werkveld; binnen de hogeschool wordt er ook volop geprofiteerd van de aanwezigheid van verschillende expertises. Zo is de post Hbo- cursus Praktijkondersteuner in de Huisartsenzorg voor de GGZ (POH GGZ) bijvoorbeeld een coproductie van het Opleidingscentrum met het lectoraat ‘Zorg en Innovatie in de psychiatrie’ en het werkveld. Een vergelijkbaar project is de cursus HBO-Verpleegkundige Geriatrie & Gerontologie (HBO-VGG) voor wijkverpleegkundigen en verpleegkundigen intramuraal werkzaam in de ouderenzorg. Deze cursus is ontstaan uit een samenwerking tussen het Opleidingscentrum, het Talmalectoraat en partners uit het werkveld. 

 

 

 

 

Rengerslaan 10
8917 DD
Leeuwarden
Postbus 1080
8900 CB
Leeuwarden
058-2512060