Opleidingen details Ziekenhuis Rijnstate Verloskunde
Calamiteitentraining acute obstetrische zorg (ID nummer: 393979)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing algemeen obstetrie & gynaecologie617-4-2020 t/m 16-4-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In de verloskunde werken verpleegkundigen, kraamverzorgenden, (klinisch) verloskundigen, arts-assistenten en gynaecologen samen als een team. Tijdens een acute situatie moeten de teamleden weten welke handelingen er moeten worden uitgevoerd, op welke manier er gecommuniceerd en hoe er samen gewerkt moet worden. De kwaliteit van de geleverde zorg hangt in grote mate af van de deskundigheid en samenwerking van de betrokken zorgverleners. De communicatie is gebaseerd op het crew resource management waar niet alleen aandacht wordt geschonken aan de (technische)vaardigheid van het individu, maar waar vooral de samenwerking en communicatie tussen de leden van het team voorop staat. Er wordt tijdens de calamiteit voor zowel de overdracht aan de overige teamleden als bij het samenvatten van de zorg gebruikt gemaakt van de SBAR (Situation, Background, Assessment, Recommendation) methode, waardoor alle aspecten van de zorg aan bod komen. Teamtraining helpt in het overwinnen van mogelijke belemmerende hiërarchische factoren. Daarnaast worden er eventuele tekortkomingen in de geleverde zorg duidelijk die aangepast kunnen worden wat de kwaliteit van zorg doet verbeteren.

De verloskunde leent zich bij uitstek voor multidisciplinaire teamtraining. In dit vak moeten in geval van acute situaties die weinig of vaker voorkomen zoals het eclamptisch insult of een hemorragie post partum, verschillende met elkaar samenwerkende professionals soms onder hoge tijdsdruk beslissingen nemen en handelingen uitvoeren. Het niet adequaat handelen in deze situaties kan leiden tot morbiditeit en soms mortaliteit. Door training en toetsing van multidisciplinaire zorgteams in gesimuleerde spoedsituaties is het mogelijk om reflectie te geven op zowel de klinische kennis en vaardigheden, als de communicatie en samenwerking. Het op een dergelijke manier trainen van teams die in de kliniek samenwerken, leidt bovendien tot verbeteringen van de attitude ten aanzien van bijvoorbeeld besluitvaardigheid en het tijdig herkennen van gevaarlijke situaties.
Voorafgaand aan de training wordt er van de teamleden verwacht dat zij de bijbehorende E-learning hebben bestudeerd en dat de verplichte toets met een voldoende score is afgesloten. Op deze manier beschikken alle teamleden over dezelfde basiskennis.

 

Doelstelling multidisciplinaire teamtraining:

• Vergroten van de theoretische kennis
• Verbeteren van de multidisciplinaire samenwerking
• Verbeteren van de communicatie tijdens acute situaties (leiderschap, beslissingsmomenten, briefings, procollen, SBAR, close   the loop)
• Verbeteren van eigen vaardigheden in een acute situatie
• Zichtbaar maken van de onvolkomenheden van de afdeling

• Versterken van de non technical skills van en interactie binnen het team
 

(Meerdaagse) Nascholing
 
0
26-11-2020
Tijd08:00 - 17:00
LocatieVelp (NL) (Toon kaart)

17-9-2020
Tijd08:00 - 17:00
LocatieVelp (NL) (Toon kaart)

11-6-2020
Tijd08:00 - 17:00
LocatieVelp (NL) (Toon kaart)

17-4-2020
Tijd08:00 - 17:00
LocatieVelp (NL) (Toon kaart)

In het ziekenhuis wordt 4 x per jaar een multidisciplinaire calamiteitentraining obstetrie gegeven waarvoor we accreditatie willen aanvragen
Wagnerlaan 55
6815AD
Arnhem
088-0058888