Opleidingen details FORTIOR

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Verbindend werken met cliënten met probleemgedrag (ID nummer: 393868)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd624-9-2020 t/m 23-9-2021

Mensen met een verstandelijke beperking en ernstig probleemgedrag laten via hun gedrag zien dat ze niet overweg kunnen met de manier waarop ze benaderd worden. Volgens Gerrit Vignero bieden elementen uit de ontwikkelingspsychologie  belangrijke handvatten voor de ondersteuning van cliënten met een verstandelijke beperking en ernstig probleemgedrag. In zijn methode de draad vertaalt Gerrit die elementen in eenvoudige en bruikbare woorden voor professionals als vak- en speltherapeuten en verwanten.

Bij ernstig probleemgedrag (zoals agressie) wordt de relatie tussen de cliënt en zijn context ernstig op de proef gesteld. Er is vaak sprake van een dubbele breuk: een emotionele breuk en een handelingsbreuk. De handelingsbreuk betekent dat de activiteit waarmee men bezig was, wordt afgebroken. De emotionele breuk ontstaat doordat cliënt en professional of verwanten zo opgewonden zijn, dat er kortsluiting ontstaat in hun relatie.

Volgens Gerrit Vignero is het belangrijk dat de vak- of speltherapeut het initiatief neemt tot herstel van de handelingsbreuk en emotionele breuk. Het eerste herstel is het herstel van de handelingsbreuk door terug te gaan naar de activiteit waarmee men bezig was, toen het probleemgedrag ontstond. Hier wordt de draad weer opgenomen en gaat de vak- of speltherapeut samen met de cliënt verder. Dit is de opstap naar het herstel van de emotionele breuk.

Vak- en speltherapeuten krijgen met de methode de draad van Gerrit Vignero een stap voor stap methode die ze in hun therapie zinvol kunnen gebruiken. Tijdens deze studiedag leren ze hoe ze probleemgedrag vanuit het perspectief van de draad beter kunnen begrijpen en begeleiden.

vak- en speltherapeuten
6
Nee
0
nvt
235
inclusief thee, koffie, lunch en boek Ontwarring en ordening van de draad.
Hoofdniveau
Danstherapie
Dramatherapie
Muziektherapie
Psychomotorische kindertherapie (PMKT)
Psychomotorische therapie (PMT)
Speltherapie
Beeldende therapie
Tijd09:30 - 16:30
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

FORTIOR biedt scholing aan op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling en communicatie bij kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsbeperking. Het bureau doet dat door het aanbieden van studiedagen die verzorgd worden door specialisten op het terrein van een bepaalde onderzoeks- of behandelmethode.

Buurkerkhof 9
3511 KC
Utrecht
06 40172907
Selecteer een bestand aub.