Opleidingen details UMC Groningen, Gezondheidswetenschappen, sectie Sociale Geneeskunde
Blauwdruk masteropleiding G2020, Raamplan Artsopleiding 2020, en dan.....? (ID nummer: 393457)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1 en 3428-2-2020 t/m 27-2-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Doelgroep:
Stagebegeleiders van coschappen Sociale Geneeskunde van de masterleiding Geneeskunde UMC Groningen. Dit zijn artsen Maatschappij & Gezondheid, profielartsen M&G van alle profielen, bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, specialisten ouderengeneeskunde, artsen verslavingszorg, en artsen voor verstandelijk gehandicapten.

Daarnaast zijn de coassistenten die op dat moment stagelopen, aanwezig op het symposium. Voor hen geldt dit als een verplichte onderwijsmiddag.

Korte omschrijving van programma en leerdoelen.

Het programma staat in het teken van de nieuwe masteropleiding geneeskunde G2020 van UMC Groningen, het nieuwe Raamplan Artsopleiding 2020 en het extramurale coschap Huisartsgeneeskunde, Ouderengeneeskunde en Sociale geneeskunde, dat momenteel ontwikkeld wordt. We presenteren voorbeelden van nieuwe coschappen sociale geneeskunde, en gaan met elkaar in gesprek over een nieuw te ontwikkelen extramuraal coschap. De uitwerking daarvan moet passen binnen de didactische kaders van de Blauwdruk G2020 en de kaders van het nieuwe Raamplan.

Daarnaast gaan we in op landelijke en lokale ontwikkelingen op het brede terrein van de volksgezondheid. Zo bespreken het plan van de NFU (Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra): 'Onderzoek & Innovatie met en voor de gezonde regio'. Voor het UMC Groningen betekent dit een sterker focus op preventie en op academische werkplaatsen in de regio. Beleid dat direct raakt aan de kern van de sociale geneeskunde in Groningen.

Ook de nieuwe opleiding tot arts Maatschappij & Gezondheid komt aan bod, en het eerste AIOTO-traject, een promotieproject, gecombineerd met een opleiding tot arts M&G.

Tijdens het symposium zullen de onderwijsvernieuwingen en landelijke en regionale vernieuwingen in onderzoek en zorginnovatie in samenhang met elkaar bediscussieerd worden, mede in het kader van het extramurale coschap en met het oog op de eigen rol van sociaalgeneeskundigen in Noord Nederland.    

Leerdoelen, de sociaalgeneeskundige  

Kent en heeft inzicht in lokale en landelijke ontwikkelingen op het gebied van sociale geneeskunde mede in relatie tot het beleid van UMC Groningen

Kan deze ontwikkelingen beoordelen op consequenties voor eigen functie en rol als sociaalgeneeskundige in de eigen organisatie en op consequenties voor de academische werkplaatsen sociale geneeskunde

Heeft inzicht in de kaders van het nieuwe Raamplan Artsopleiding 2020 en kan aangeven welke gevolgen dit kan hebben voor de inrichting van de masteropleiding geneeskunde.

Kent en heeft inzicht in onderwijskundige en maatschappelijke achtergronden met betrekking tot het leren en opleiden van coassistenten in een extramuraal geïntegreerd coschap.

Na afloop van het symposium kent de deelnemer:

Ontwikkelingen in de sociale geneeskunde en in het beleid van de UMC's die van invloed zijn op wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en opleiding in de sociaalgeneeskundige praktijk

De maatschappelijke context, als basis voor het nieuwe Raamplan

De vernieuwingen in het nieuwe Raamplan

Didactische principes voor het inrichten van de masteropleiding en een extramuraal coschap

Na afloop van het symposium kan de deelnemer:

Landelijke en lokale ontwikkelingen plaatsen in de context van de eigen sociaalgeneeskundige praktijk

De competentie maatschappelijk handelen van het nieuwe Raamplan vertalen naar leren op de werkvloer voor coassistenten

Didactische uitgangspunten inzetten voor een ontwerp van het extramurale coschap

Kansen en uitdagingen benoemen voor een geïntegreerd extramuraal coschap Huisartsgeneeskunde-Ouderengeneeskunde-Sociale geneeskunde

 

(Meerdaags) Congres
 
0
Er zijn geen kosten voor de deelnemers. De inschrijving is per mail persoonlijk naar alle stagebegeleiders sociale geneeskunde in onderwijsregio UMCG verzonden.
28-2-2020
Tijd13:00 - 17:00
LocatieGroningen (NL) (Toon kaart)

Bijscholingen begeleiders coassistenten Sociale Geneeskunde van de medische opleiding en bijscholingscursussen voor sociaalgeneeskundigen in het algemeen

Hanzeplein 1
9713 GZ
Groningen
050-3616670