Opleidingen details Leerpunt KOEL B.V. (IA06-160)
Huisartsensymposium - Diagnostiek en vroeg signalering van eetstoornissen. (ID nummer: 393451)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Cluster13 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Leontien van Moorsel, ervaringsdeskundige, oprichtster Leontienhuis en meervoudig wereld en olympisch kampioene wielrennen. Leontien van Moorsel vertelt haar verhaal. Hoe de eetstoornis zich bij haar uitte en langzaam/sluipend begon. Welke invloed dit heeft gehad op haar carrière als wielrenster maar ook op haar sociale leven. Uiteindelijk laat zij zien dat een eetstoornis te overwinnen is met goede begeleiding en (specialistische) behandeling.

DOEL: De huisarts leert dat een eetstoornis zeer grote inpakt heeft, zowel op lichamelijk als psychisch vlak en dat er behandelmogelijkheden zijn.

 

 

Drs. A.C.M. van Bellegem, kinderarts sociale pediatrie AMC, toegelegd op eetstoornissen en hervoeding bij kinderen en adolescenten. Aan bod komen epidemiologie van de verschillende eetstoornissen: anorexia nervosa, boulimia nervosa en binge eating disorder. De DSM 5 criteria; dus aan welke kenmerken moet een eetstoornis voldoen volgens deze criteria?

DOEL: De huisarts leert hoe vaak een eetstoornis voorkomt in de huisartsenpraktijk. Welke vragen belangrijk zijn in de anamnese, waar op gelet wordt bij lichamelijk onderzoek, welke laboratoriumonderzoeken of verdere aanvullende onderzoeken aangevraagd dienen te worden (bv ECG). De huisarts leert wanneer overleg met of verwijzing naar de kinderarts geïndiceerd is.

 

 

De voorzitster van het symposium en tevens huisarts, Corina Koster interviewt een ervaringsdeskundige. Corina Koster is huisarts in Ridderkerk. Zij interviewt een vrijwilliger en ervaringsdeskundige in het Leontienhuis.

De huisarts (Corina Koster) doet hier de anamnese bij een patiënte met anorexia. Aan bod komen de diverse (vage) lichamelijke klachten die een patiënte met anorexia kan hebben. Daarbij de hardnekkigheid van de ontkenning van de eetstoornis. De huisarts laat zien hoe dit gesprek vorm te geven om meer duidelijkheid en een vermoeden van een eetstoornis helder te krijgen.

DOEL: De huisarts leert om eerder alert te zijn op een eetstoornis bij diverse lichamelijke klachten. Ook leert de huisarts hoe hier in de  praktijk naar te vragen. De huisarts is zich bewust dan een eetstoornis als anorexia een psychiatrische ziekte is en de patiënt zal ontkennen dat er een afwijkend eetpatroon is. De huisarts krijgt handvatten hoe hier in de anamnese mee om te gaan.

 

 

Professor dr. A.A. van Elburg, kinder- en jeugdpsychiater/hoogleraar eetstoornissen UMCU.

Hoe ziet de behandeling er uit op de poli en in de kliniek van patiënten met een eetstoornis. Welke behandelingen zijn er en wanneer start de psychiater welke behandeling? Hoe groot is de kans dat een behandeling aanslaat en een patiënt geneest? Hoe groot is de kans op terugval en hoe hoog is de mortaliteit?

DOEL: de huisarts heeft inzicht van de huidige poliklinische en klinische behandelingen voor patiënten met eetstoornissen. De huisarts weet waar een patiënt met een eetstoornis behandeld/begeleid kan worden.

(Meerdaagse) Nascholing
Bestand  
Concept uitnodiging 2021.docx12-3-2021 13:2619 KB
20
Er is een aanvraag voor een gift gedaan bij het Dr. CJ Vaillantfonds, welke is toegekend. Reden is de kosten voor de deelnemers zo laag mogelijk te houden met als doel zo veel mogelijk huisartsen te trekken.
Tijd17:00 - 21:30
LocatieZevenhuizen (NL) (Toon kaart)
Opmerkingen17.00-18.00 uur: ontvangst met broodmaaltijd

De wereld om ons heen is in beweging. Continu. En laten we eerlijk zijn; in de zorg gaat dit allemaal natuurlijk nóg een tandje sneller en onverwachter. Een wereldwijde pandemie is daar een voorbeeld van, maar de echte doorgewinterde zorgprofessional weet: élke dag is hectisch, zit vol onverwachte gebeurtenissen en is nooit hetzelfde als de dag ervoor (of die erna). Maar die hectiek, daarvan gaat het zorg-bloed juist sneller stromen. Aanpassen, meebewegen, doorgaan, en zo de allerbeste zorg bieden. Daar doen we het allemaal voor. En dat vraagt niet alleen om flexibiliteit en aanpassingsvermogen, maar ook om een gezonde dosis werkplezier, pro-activiteit en initiatief.

Welkom bij Leerpunt KOEL. Wij geloven dat professionele ontwikkeling niet alleen essentieel is voor de benodigde (en vereiste) regelmatige bijspijkering van kennis, maar vooral ook om zorgprofessionals op de juiste manier te blijven uitdagen in hun werk. Want door continu gestimuleerd te worden het beste uit jezelf te halen, blijft de kwaliteit van de zorg die je levert hoog. Meer werkplezier en initiatief zijn hierbij mooie en bijzonder nuttige bijkomende voordelen. Net als tevreden medewerkers die door kunnen stromen en graag op dezelfde plek blijven werken.

Daarom bieden wij volledig onafhankelijke (!), geaccrediteerde scholing aan professionals en organisaties in de eerstelijnszorg in Nederland. En omdat wij weten dat de zorg-wereld continu in beweging is, zijn wij dat ook. Onze innovatieve scholingen zijn ontwikkeld door eerstelijns professionals die dagelijks dezelfde uitdagingen tegenkomen. We ervaren, luisteren en monitoren dus continu en weten écht wat er speelt. Dit nemen we vervolgens mee bij het bijna realtime ontwikkelen van onze scholingen en post-mbo-opleidingen.

Dit resulteert in een altijd actueel, relevant en up-to-date aanbod voor iedere zorgprofessional. Onze ontwikkelaars zijn zelf actief in de zorg, wat leidt tot direct praktische toepasbare scholingen met passende, duurzame resultaten. Veel trajecten zijn bij ons maatwerk, omdat we geloven dat dat een heel doeltreffende manier is om het beste resultaat te behalen, passend bij de specifieke behoeftes en uitdagingen van de organisatie.

Kortom; Leerpunt KOEL haalt op een innovatieve, passende en prettige manier het allerbeste uit eerstelijns zorgprofessionals. Het resultaat is een frisse, gezonde, gemotiveerde zorginstelling die helemaal up-to-date alle dagelijkse uitdagingen aangaat om zo de allerbeste kwalitatieve zorg te leveren.

IJsselmeer 34
3332 EX
ZWIJNDRECHT
IJsselmeer 34
3332 EX
ZWIJNDRECHT
078-6193068