Opleidingen details Benecke
DUET Tandheelkunde & Geneeskunde (ID nummer: 393362)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ punten per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Mondzorg-punten53-4-2020 t/m 2-4-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Tandheelkundige zorg en mondzorg staan niet los van gezondheidsproblemen in de rest van het lichaam. We moeten af van het idee dat de mond een apart onderdeel van het lichaam is waarvoor je naar de tandarts gaat, terwijl je voor al het andere de huisarts en de specialist bezoekt.

Huisartsen en praktijkondersteuners zouden zich bewust moeten zijn van het belang van een gezonde mond en zouden hun patiënten waar nodig moeten wijzen op het belang van preventieve mondzorgmaatregelen en regelmatige tandheelkundige controle. Andersom zouden tandartsen en mondhygiënisten een rol kunnen spelen bij vroegtijdige signalering en/of monitoring van bepaalde (chronische) aandoeningen, door patiënten tijdig te verwijzen naar de huisarts.

Daarom organiseren wij op vrijdag 3 april 2020 een nieuwe editie van het DUET Tandheelkunde & Geneeskunde. Tijdens deze dag kijken we over de grenzen van ons eigen vakgebied heen en zoomen we in op de relatie tussen parodontitis en (chronische) aandoeningen elders in het lichaam.

U bent van harte welkom.

Programma-adviseur en dagvoorzitter
Prof. dr. Bruno Loos, hoogleraar parodontologie bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)

Beroepsgroep
Kwaliteitsregister Tandartsen
Prof. dr. Wim Crielaard, hoogleraar Moleculaire Biologie en hoofd van de sectie Preventieve Tandheelkunde van ACTA
Prof. dr. Bruno Loos, hoogleraar parodontologie bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA)
Prof. dr. Egija Zaura, hoogleraar Oral Microbiële Ecologie en hoofd van de sectie Preventieve Tandheelkunde van ACTA
Dr. Victor Gerdes, internist in het AMC en het Spaarne Gasthuis
09.00 uur Registratie, koffie en thee
09.30 uur Welkom en toelichting op het programma door Bruno Loos

09.40 uur Alzheimer en reuma door ontstoken tandvlees?
Gezond begint in de mond, letterlijk. Net als de darmen zegt de toestand van de mond veel over onze gezondheid. Een onbalans in de mondflora kan de kans op allerlei ziektes vergroten. Zo zijn bepaalde mondbacteriën tegenwoordig, via ontstoken tandvlees, geassocieerd met het ontstaan van alzheimer en reuma. Deze voordracht gaat over de relatie tussen bacteriën (in de mond) en ziekten elders in het lichaam. En over het belang van het op orde houden van onze mondflora door regelmatige controle en het verminderen / verbannen van antibioticagebruik (in de tandheelkunde).

10.40 uur Parodontitis en hart- en vaatziekten
Wist u dat mensen met ernstige tandvleesontsteking 60% meer kans hebben op hart- en vaatziekten (HVZ). En dat minder eigen tanden en kiezen slecht is voor het hart? Tijdens deze voordracht kijken we naar de relatie tussen parodontitis en HVZ en naar het effect van een parodontale behandeling bij patiënten met coronaire hartziekten.

11.40 uur Pauze

12.00 uur Parodontitis en zwangerschapscomplicaties
Een zwangerschap kan van invloed zijn op de mondgezondheid. Zo kan een verhoogde hormoonspiegel de gevoeligheid van het tandvlees verhogen, met als gevolg een grotere kans op gingivitis. Wanneer deze overgaat in parodontitis kunnen hormonen de ontsteking snel verergeren. Omgekeerd kan parodontitis gevolgen hebben voor de algehele gezondheid en zo ook voor het verloop van de zwangerschap. Zo zouden orale problemen mogelijk kunnen leiden tot een vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht van de baby of pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging). Deze voordracht gaat over het belang van mondzorg bij zwangere vrouwen.

13.00 uur Lunch

14.00 uur Parodontitis en diabetes mellitus
Parodontitis heeft een negatieve invloed op de bloedglucosespiegel bij patiënten met diabetes. Uit onderzoek (Francesco d’Aiuto) blijkt dat diabetespatiënten die intensieve mondzorg krijgen door de tandarts en mondhygiënist gezondere bloedwaarden hebben, dan patiënten die reguliere mondzorg ondergaan. Mooie resultaten, die het belang van multidisciplinaire samenwerking onderstrepen. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert in haar richtlijn over diabetes niet voor niets een regelmatig mondonderzoek door tandarts en/of mondhygiënist. Tijdens deze voordracht gaan we in op de relatie tussen diabetes en mondgezondheid en bespreken we een aantal mogelijkheden om de samenwerking tussen huisarts/specialist en tandarts te bevorderen. Bijvoorbeeld door de nieuwe screeningstool voor huisartsen en internisten.

15.00 uur Leefstijl als risicofactor voor parodontitis
Roken, slechte voeding, stress, weinig bewegen, overgewicht; allemaal factoren die slecht zijn voor de algemene gezondheid. Maar die ook de gezondheid van het parodontium negatief beïnvloeden en de vatbaarheid voor parodontitis verhogen. Hoog tijd dat we onze patiënten nog beter gaan informeren en voorlichten over het belang van een gezonde leefstijl.

16.00 uur Einde programma, filevrij naar huis
Bestand  
DUET Tandheelkunde Geneeskunde.pdf17-2-2020 13:44413 KB
50
Tandheelkundige opleiding
300
Kosten voor mondhygiënisten is 250 Euro
Tijd09:30 - 16:00
LocatieBunnik (NL) (Toon kaart)

Benecke is meer dan 25 jaar de toonaangevende bedenker, ontwikkelaar en uitvoerder van educatie- en communicatieconcepten voor professionals in de gezondheidszorg. In nauwe samenwerking met medisch-wetenschappelijke verenigingen organiseren wij zowel kleinschalige als grootschalige nascholingsprojecten. Voorbeelden zijn (jaar)symposia, studiedagen, workshops, reviews, TeleReviews®, online nascholingen en webcasts. De uitgeverij van Benecke verzorgt de productie van themabijlagen en congresverslagen.De inhoud van de nascholingen wordt altijd samengesteld onder verantwoordelijkheid van een onafhankelijke Raad van Advies en is altijd geaccrediteerd. Onze projecten richten zich voornamelijk op medisch specialisten, huisartsen, tandartsen en paramedici.

Diakenhuisweg 39
2033AP
Haarlem
(020) 715 06 00