Opleidingen details RINO Amsterdam

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Psychosomatische klachten bij baby’s en peuters: signaal van een bedreigde ontwikkeling bij jonge kinderen (ID nummer: 393011)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal (1 uitvoeringsdatum)
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie189-2-2021 t/m 8-2-2022
K&J/OG opleiding - behandeling 39-2-2021 t/m 8-2-2022
K&J/OG opleiding - diagnostiek69-2-2021 t/m 8-2-2022

Psychosomatische klachten bij baby’s en peuters:

signaal van een bedreigde ontwikkeling bij jonge kinderen 

Veel spugen, niet willen eten, aanhoudend huilen, niet slapen, moeilijk gedrag of obstipatie: deze problemen bij jonge kinderen van nul tot vier jaar gaan vaak samen met onderliggende problemen zoals een verstoorde ouder-kindrelatie. Het herkennen van factoren die een normale ontwikkeling van het kind bedreigen staat centraal in deze cursus. Die factoren kunnen bijvoorbeeld aanhoudende stress, (psycho)trauma tijdens de zwangerschap en bevalling, pre- en dysmaturiteit en/of een chronische aandoening zijn. Na afloop kunnen de deelnemers veelvoorkomende fysieke klachten van jonge kinderen interpreteren naar oorzaak en gevolg en daarnaar handelen.

inhoud

In deze 2- daagse cursus maakt u kennis met toepassingsmogelijkheden van de Infant Mental Health-visie binnen de gezondheidszorg voor kinderen tot en met 3 jaar. IMH is een visie die de relatie tussen kind en ouders centraal stelt, en van daaruit eventueel aanwezige problematiek benadert.
Aanhoudende stress en bijvoorbeeld (psycho-)trauma tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling of kraambed en tijdens de zuigelingentijd kunnen negatieve invloed hebben op het tot stand komen van een goede interactie tussen het (ongeboren) kind en de ouders/verzorgers. Als daardoor de onderlinge relatie verstoord raakt, kan dit de ontwikkeling van het kind bedreigen.
Verschillende situatie waarin dit voor kan komen, worden besproken. Bijvoorbeeld: emotionele gevolgen van prenatale diagnostiek, ernstige groeiachterstand, prematuriteit, tienerzwangerschap, psychiatrische problematiek of opname op de couveuse afdeling.
Als ouders medische hulp zoeken voor somatische klachten van de baby of peuter/ kleuter, zoals voedingsproblemen, veel huilen, onrustig gedrag, slaapstoornissen of later obstipatie, kunnen deze terug te voeren zijn op gebeurtenissen in het verleden, die niet steeds vanaf het begin van medische consultatie duidelijk zijn. De symptomatologie van het kind kan dan behulpzaam zijn in de zoektocht naar de oorzaak van een eventueel verstoorde ouder kindrelatie. 
Aan de orde komt ook: het herkennen van factoren die invloed hebben op de ontwikkeling van het kind; ontwikkelingsfasen en specifieke klachten; wijze van beïnvloeding van de ontwikkeling van het kind.
Multidisciplinaire samenwerking vanuit een IMH-visie, op het gebied van zowel soma als psyche, geven de beste kans op een goed ontwikkelingsperspectief voor het kind.

academici en HBO-ers
Workshop
 Verdiepend
8
14
ja
775
18
toetsing en evaluatie
Kinderartsen, neonatologen, perinatologen, psychiaters en jeugdartsen; klinisch werkzame kinder- en jeugdpsychologen en orthopedagogen. Ook neonatologie- en kinderverpleegkundigen kunnen deelnemen aan deze cursus.
Bestand 
780.pdf190 KB
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Registratie KJ/OG
Tijd9:30 - 16:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

De RINO Amsterdam is een landelijk werkend nascholings- en opleidingsinstituut voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en aangrenzende terreinen.

De RINO biedt al bijna twintig jaar een rijk en gevarieerd aanbod van cursussen, workshops en opleidingen met topdocenten uit de praktijk, in het hartje van Amsterdam.
 

Leidseplein 5
1017 PR
AMSTERDAM
020-6250803
Selecteer een bestand aub.