Opleidingen details Stichting Schola Medica
STARclass Spoedzorg in de huisartspraktijk 2020 (ID nummer: 392195)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Nascholing Cluster124 
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Adequaat spoedzorg in de huisartspraktijk en/of op de HAP kunnen toepassen.

Passend in de toekomstvisie van de beroepsgroep huisartsen (2022) wordt spoedzorg meer en meer extramuraal verzorgd. De huisarts dient daartoe goed geëquipeerd te zijn. Centraal in deze cursus staat de herkenning van het toestandsbeeld en de onmiddellijke toepassing van levensreddende handelingen. Deze benadering lijkt goed toepasbaar bij de spoedpatiënt in de dagpraktijk en op de HAP. Een zeer relevante cursus voor iedere huisarts en daarenboven in het kader van het opleiderschap voor nieuwe en ervaren huisartsen in samenwerking bij het opleiden van extra meerwaarde. In deze huisartsopleiderscursus wordt de hiervoor benodigde kennis aangereikt en worden de bijbehorende vaardigheden getraind.

Werkwijze:
In deze cursus is de meeste gehanteerde onderwijswerkvorm de scenariotraining. Hierbij wordt bij herhaling geoefend met simulatiepatiënten, die volgens een gedetailleerd uitgeschreven scenario getraind zijn levensecht te reageren op de interventies van de arts. De scenariotraining vindt plaats in groepjes van 6 cursisten, begeleid door een expert-docent. Alle simulatie-oefeningen worden voorafgegaan door een korte praktische instructie en afgesloten met een theoretische samenvatting.
Naast oefening in AED/Defibrillatie wordt geoefend in de benadering van de vitaal bedreigde patiënt volgens de richtlijnen van de Immediate Life Support (ILS). Deze benaderingswijze staat tussen Basic Life Support (BLS) en Advanced Life Support (ALS) in en biedt handvatten om een kritisch zieke patiënt te beoordelen en te behandelen en/of te reanimeren in afwachting van meer geëquipeerde hulp.
Bij Full Scale Simulation wordt gewerkt met waarheidsgetrouwe patiënt simulatoren in een waarheidsgetrouwe leeromgeving. Naast de technische vaardigheden worden hier ook de benodigde niet-technische vaardigheden getraind waarbij de nadruk ligt op het herkennen van foute beslissingen, het omgaan daarmee en uiteindelijk het voorkomen van menselijke fouten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van CRM (Crisis Resource Management). Dit model is uit de luchtvaart afkomstig en heet daar Crew Resource Management. De huisartsopleider kan deze ervaring ook gebruiken bij de coaching van zijn/haar aios en de nabespreking van acute casuïstiek met de aios.

Als voorbereiding krijgen de cursisten een inlogcode toegestuurd voor de ABCDEhuisartsgame.
Tevens krijgen de cursisten een reader met theorie uitgereikt, deze
reader dient ter ondersteuning van zelfstudie en vormt tevens een naslagwerk.
De cursisten kunnen daardoor de theoretische inhoud zowel voor als tijdens en na
de cursus raadplegen.

(Meerdaagse) Nascholing
1890
995,- (opleiders) en 1890 (niet-opleiders)
Hoofdniveau
A : Algemeen en niet gespecificeerd
D: Tractus Digestivus
K: Tractus Circulatorius
L: Bewegingsapparaat
R: Tractus respiratorius
15-12-2020 t/m 18-12-2020
Tijd10:30 - 13:25
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

22-9-2020 t/m 25-9-2020
Tijd10:30 - 13:25
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Stichting Schola Medica organiseert cursussen voor artsen in opleiding tot huisarts of specialist ouderengeneeskunde en hun opleiders. Daarnaast zijn er cursussen voor artsen niet in opleiding tot specialist (anios) en voor docenten. Voor iedere doelgroep wordt een verschillend programma geboden.

Schola Medica Orteliuslaan 750
3528 BB
Utrecht
Postbus 19025
3501 DA
Utrecht
0302273000