Opleidingen details CENTRUM VOOR OSTEOPATHIE
MANIPULATIE VOLGENS KORTE HEFBOOM NAAR LAURIE HARTMAN (ID nummer: 392071)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Osteopathie gerelateerde nascholing of symposia binnen NL/VL6Vanaf 19-3-2021
Overig Osteopathie gerelateerde nascholing of symposia10Vanaf 19-3-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De meerderheid van ‘oude’ osteopatische technieken werden uitgevoerd door eenvoudige, lange hefboomtechnieken waarbij een grote (veelal rotatie-)kracht op één segment of niveau werd uitgeoefend. Meestal gebeurde dit op het fysiologisch eindpunt van de gewrichtsbeweeglijkheid ofwel op het punt van de laesie.

Te grote rotatiecomponenten in een manipulatie zijn echter vaak pijnlijk voor de patiënt en kunnen  ook  een  risico  zijn  op  letsels,  zowel discaal als osseus (bv bij osteoporotische patiënten). De impact van zowel de kracht als de snelheid waarmee sommige technieken werden uitgeoefend, voelen vele patiënten ook als traumatisch aan.

Korte  hefboomtechnieken  werden  als  antwoord  hierop  ontwikkeld. Door het  combineren van verschillende hefbomen kan  men namelijk een gewricht vlugger in een “locked position” of “joint lock”  brengen, nog vóór zijn fysiologische bewegingsgrens. Deze manipulaties zijn niet alleen veiliger aangezien men de fysiologische barrière niet passeert. Het toepassen van de secundaire hefbomen (side-bending, tractie, flexie, extensie,…) impliceert eveneens een aanzienlijke verkleining  van  de primaire hefboom (=de  manipulatierichting).  Wanneer de manipulatierichting  nu  rotatie  is,  leiden  deze  technieken  dus  ook  naar een  verminderde rotatiecomponent, een bijkomend veiligheidsvoordeel in zulke manipulaties. Een steeds wederkerend citaat van Prof. Hartman : “Not only structure governs function, function  also  governs  comfort”.  Door het  zo zacht mogelijk behandelen van  somatische dysfuncties,  ook  op  manipulatief  vlak, proberen  we de  functie  van  lichaamsstructuren te herstellen om zo het “comfort” van de patiënt te verhogen.

Specifiek onderwerp

In deze cursus worden de principes van de korte hefboomstechniek duidelijk uitgelegd en ingeoefend. Verder zal dieper ingegaan worden op het toepassen van de korte hefboomstechnieken op de vertebrale overgangsgebieden C7-T1, T12-L1 en L5-S1 (‘the spinal junctions’).  Voor alle bovenvermelde zones worden verschillende technieken met varianten overlopen, waarbij bekeken wordt wanneer welke techniek het beste – het veiligste -  kan gebruikt worden. Er wordt vooral op nadruk gelegd op VEILIGHEID bij manipulatie !

16
16 osteopatisch gerelateerde nascholing, met pathologiebespreking
0
Timetable
08.30 – 10.30 H
11.00 – 13.00 H
13.45 – 15.45 H
16.00 – 18.00 H

Introduction: what is minimal lever mid range manipulation
Summary of important fondations concepts
Indications
Anatomy of joint plane
Multiple components
Indication for treatment and contra-indications
Junctional areas: cervical – thoracic – lumbar facet joints
Extra tips
Requests
Tijd09:00 - 18:00
LocatieAntwerpen (BE) (Toon kaart)

Het 'Centrum voor Osteopathie' is een onafhankelijk instituut dat het doel heeft postacademische cursussen te organiseren.
De aanduiding 'postacademisch' betekent dat u voor het volgen van de opleidingen een academische vooropleiding in de osteopathie genoten heeft. Onze actuele cursussen bieden de laatste stand van zaken in wetenschap en techniek, onderzoek en praktijk.
Het Centrum voor Osteopathie is niet gebonden aan een basisopleiding in de osteopathie.
 

LANGESTRAAT 35
9150
KRUIBEKE
+32 3 774 24 22