Opleidingen details Rudolf Berlin Center / RID
Rekenproblemen en dyscalculie bij kinderen (ID nummer: 391692)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
K&J/OG herregistratie814-5-2020 t/m 13-5-2021
K&J/OG opleiding - behandeling 314-5-2020 t/m 13-5-2021
K&J/OG opleiding - diagnostiek514-5-2020 t/m 13-5-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Rekenen is een cruciale vaardigheid in onze maatschappij. Kinderen en volwassenen die niet aan de maatschappelijke eisen op rekengebied kunnen voldoen, lopen groot risico op negatieve academische, economische, en psychosociale gevolgen. Tijdig signaleren en ingrijpen is dus van belang. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Bij kinderen met hardnekkige rekenproblemen blijken verschillende oorzaken een rol te spelen. Emotionele- en gedragsstoornissen (bv ADHD), leesstoornissen, lichte intellectuele beperkingen (LVB), zelfbeeld, faalangst, onderwijs en motivatie kunnen onder meer de ontwikkeling van rekenvaardigheden ondermijnen. Bovendien is er bij zo’n 3%-6% van de kinderen sprake van dyscalculie. Het onderzoeksveld van rekenproblemen en dyscalculie is jong en veel praktische vragen hebben nog geen in steen gehouwen antwoord.

In deze cursus zullen we een overzicht geven van de processen die nodig zijn bij het leren rekenen, alsook van factoren die de rekenontwikkeling ongunstig beïnvloeden. Hierbij staan we stil bij dyscalculie maar ook bij andere stoornissen waarbij rekenproblemen kunnen optreden. Vanuit deze theoretische achtergrond gaan we vervolgens in op de praktische aspecten van rekenproblemen en dyscalculie bij kinderen, waarbij ook het protocol Ernstige Reken/Wiskundeproblemen en Dyscalculie (ERWD) uitgebreid zal worden besproken. Vragen die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: "Wat zijn de kenmerken van dyscalculie?", "Wat zijn de gevolgen?", "Hoe wordt dyscalculie op school gesignaleerd?", "Wat zijn de kenmerken van effectieve ondersteuning?", "Welke eisen en regels stelt de overheid?", "Hoe stel je een diagnose dyscalculie?" en "Wat voor behandeling is er voor dyscalculie?".

Na afloop van de cursus:

  • heeft de deelnemer state-of-the-art kennis van de theoretische achtergronden van het rekenen en van rekenstoornissen;
  • is de deelnemer bekend met de beleidsmaatregelen omtrent rekenproblemen en dyscalculie;
  • is de deelnemer vertrouwd met het protocol ERWD voor het basisonderwijs
  • beschikt de deelnemer over kennis en vaardigheden op het vlak van signaleren en ondersteunen van rekenproblemen;
  • kan de deelnemer differentiaaldiagnostiek naar rekenproblemen opzetten en uitvoeren.

 

uitsluitend academici
Cursus
 Verbredend
10
20
ja
329
8
Geen toetsing, wel evaluatie
N.V.T.
Hoofdniveau
Herregistratie KJ/OG
Registratie KJ/OG
19-8-2020 t/m 26-8-2020
Tijd8:30 - 12:30
Locatie

14-5-2020 t/m 28-5-2020
Tijd17:00 - 21:30
LocatieAmsterdam (NL) (Toon kaart)

Het Rudolf Berlin Center (RBC) is een universitair expertisecentrum op het gebied van leerproblemen. Het betreft een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en het RID, waardoor wetenschappelijk onderzoek en klinische praktijk elkaar versterken. Het centrum heeft drie pijlers, te weten het verrichten van wetenschappelijk onderzoek, het bieden van gespecialiseerde zorgverlening, en het opleiden van zowel masterstudenten als zorgverleners op het vlak van leerproblemen.

Nieuwe Achtergracht 129
1018WS
Amsterdam
0683222264