Opleidingen details Filosofie & Diversiteit
Diversiteit en Sensitiviteit II (ID nummer: 391643)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Algemeen1520-3-2020 t/m 19-9-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

De leergang Diversiteit en Sensitiviteit II is een cursus bestaande uit vier dagdelen die voortbouwt op de basisleergang Diversiteit en Sensitiviteit I (code DS 1, sinds 2018 geaccrediteerd door Registerplein voor 15 punten, door VenV voor 11 punten). De leergang is bedoeld als verdiepingsleergang voor professionals en vrijwilligers die deze basisleergang hebben gevolgd. Centraal staat hierin de kennis van en het kunnen toepassen van het zg. TOPOI-model. Als cursusmateriaal fungeert het boek Diversiteitscompetentie van Edwin Hoffman en Arjan Verdooren (Coutinho 2018) waarin het TOPOI model uitvoerig wordt behandeld. Ook de vervolgleergang wordt gegeven door Baukje Prins (Filosofie & Diversiteit) in samenwerking met Jan Booij (Jan Booij Advies), tijdens een van de sessie treedt Arjan Verdooren op als gastdocent.   

De leergang is in 2019 ontwikkeld en in september-oktober van dat jaar als pilot aangeboden aan een groep van 12 deelnemers. Op grond van de ervaringen en evaluaties van de pilot is de leergang doorontwikkeld. Voor het gedetailleerde programma en materiaal van de leergang, zie bijlagen.

Leerdoelen:

Algemeen: door meer inzicht in achtergronden en mogelijkheden van het TOPOI-model wordt de professionele competentie vergroot in de omgang met cliënten, collega’s en (de eigen) organisatie(s) in een (super)diverse omgeving.

Specifiek:

Kennis en visie: de deelnemer verdiept zijn/haar kennis van het TOPOI model, met name 1. de visie op (super)diversiteit die ten grondslag ligt aan dit model, 2. de betekenis en achtergronden van de vijf componenten van het model: Taal, Ordening, Personen, Organisatie en Inzet, en 3. de uiteenlopende interventies die dit model aanreikt voor de dagelijkse praktijk van sociale hulpverlening en maatschappelijke begeleiding.

Vaardigheden.

1. de deelnemer is beter in staat om in (werk)situaties waar de opvatting van een ander (cliënt of collega) in strijd is met de eigen fundamentele waarden, de ander open en respectvol te bejegenen zonder zichzelf kwijt te raken, de eigen waarden te verloochenen.

2. de deelnemer is beter in staat om te reflecteren op het eigen aandeel (aannames, gevoelens, frustraties, verbale en non-verbale uitingen) in een moeilijke (werk)situatie. 

3. de deelnemer kan verschillende mogelijke factoren meenemen in haar/zijn analyse van een moeilijke (werk)situatie, en daardoor het eigen repertoire aan handelingsmogelijkheden te vergroten.  

4. de deelnemer is in staat het eigen handelen te onderbouwen vanuit een doordachte eigen visie op  (super)diversiteit.  

Netwerken en samenwerken. De leergang geeft deelnemers de mogelijkheid om medewerkers van andere organisaties te leren kennen, om elkaars kennis, ervaringen en deskundigheid op het gebied van (super)diversiteit te delen en mogelijkheden te verkennen om verder met elkaar op te trekken en samen te werken.

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
CliƫntondersteunersRegisterplein
GezinshuisoudersRegisterplein
GGZ-agogenRegisterplein
Klachtenfunctionarissen in de gezondheidszorgRegisterplein
1 2 3
Tijd9:00 - 14:00
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)

Tijd9:00 - 14:00
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)

Tijd9:00 - 14:00
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)

freelance filosoof, docent/trainer, onderzoeker gespecialiseerd in vraagstukken van diversiteit
Zoutkeetsgracht 6K
1013 LC
Amsterdam
zoutkeetsgracht 6K
1013 LC
Amsterdam
0615005213