Opleidingen details StudieArena Zorg & Wonen

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Training Visuele problemen bij dementie (ID nummer: 389833)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd620-4-2020 t/m 19-4-2021

Zien doe je met je hersens

30% van de verpleeghuisbewoners heeft oogheelkundige problemen. 10 tot 15% van de mensen met Alzheimer heeft een vorm van dementie die begint met visuele problemen! Bij dementie zijn de hersenen vaak niet meer goed in staat om te begrijpen wat de ogen waarnemen. Dit alles kan zich onder andere uiten in complex gedrag. Als zorgverlener ben je je niet altijd bewust van waar dit gedrag vandaan komt.

Tijdens de training Visuele problemen bij dementie leer en ervaar je zelf welke rol de hersenen spelen bij het zien. Ook ontdek je wat de invloed is op het gezichtsvermogen als je hersenen ‘in de war’ worden gebracht. Je krijgt zowel kennis als praktische handvatten hoe je cliënten in de dagelijkse zorg kunt begeleiden, zodat zij een waardevolle dag beleven en minder complex gedrag vertonen. De training wordt gegeven door Greetje Koevoets. Zij is ambulant begeleidster bij Stichting Bartiméus. Dit is de grootste organisatie in Nederland voor dienstverlening aan mensen met een visuele beperking.

Inhoud

  • In de training komen onder meer de volgende onderwerpen aan de orde:
  • Informatie over slechtziendheid en visuele waarnemingsstoornissen door, of in combinatie met, een hersenaandoening.
  • Oefeningen waarmee je kunt ervaren hoe het is om slechtziend te zijn en hoe moeilijk zien kan zijn als je een hersenaandoening hebt.
  • Omgangs - en omgevingsadviezen voor het dagelijkse werk in de zorg.
  • Je maakt kennis met hoe lastig dagelijkse dingen opeens zijn als je slecht ziet. Zo ervaar je hoe het is om te eten in het donker.

Resultaat
Doordat je tijdens de training Visuele problemen bij dementie ‘door de ogen’ van een cliënt gaat kijken, besef je dat er bij hen dingen kunnen spelen waar je eerder geen weet van had. Hierdoor begrijp je cliënten beter en heb je voldoende kennis en praktische handvatten gekregen om hen goed te begeleiden, zodat gedrag minder complex wordt en er meer aandacht is voor het welzijn van de cliënt.

Deze eendaagse training is voor zorgprofessionals die zich inzetten voor mensen met dementie. De training is voor nieuwsgierige mensen die graag verder gaan in hun zorgrelatie en willen ontdekken hoe zij het welzijn van cliƫnten kunnen verbeteren.
6
Nee
0
250
(excl. btw) per persoon incl. lunch, koffie/thee en inhoudelijke achtergrondinformatie.
Hoofdniveau
Danstherapie
Muziektherapie
Psychomotorische therapie (PMT)
Beeldende therapie
Tijd9:30 - 16:30
LocatieSoest (NL) (Toon kaart)

Tijd09:00 - 17:00
LocatieSoest (NL) (Toon kaart)

StudieArena Zorg & Wonen is een organisatie- en adviesbureau dat in eigen beheer bijeenkomsten (congressen, studiedagen, seminars en netwerk-bijeenkomsten) organiseert met als doel de overdracht van kennis, ervaringen, vaardigheden en methodiek tussen professionals, managers en beleidsmakers die werkzaam zijn binnen de werkvelden Zorg & Wonen.

Oostergracht 13-15
3763 LX
Soest
Postbus 3289
3760 DG
Soest
035-5394005
Selecteer een bestand aub.