Opleidingen details Huisartsengroep Arts en Zorg
Scholing Voedselallergie (ID nummer: 389152)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten211-2-2020 t/m 10-8-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Omschrijving
Voedselallergie komt naar schatting voor bij 5 tot 7 procent van de kinderen van nul tot en met vier jaar. Veel meer ouders denken dat hun kind allergisch is voor één of meer voedingsmiddelen, tot wel 20% van de kinderen. Om te voorkomen dat patiënten onnodig een streng dieet gaan volgen, is het stellen van een juiste diagnose van groot belang.

Een voedselallergie kan zich uiten in verschillende symptomen. Een veelvoorkomend probleem bij jonge kinderen met een verdachte voedselallergie is eczeem, maar dit is geen symptoom van een voedselallergie. Voedselallergie is vaak een gevolg van de kapotte barrière en veroorzaakt geen eczeem! Eczeem is een huidziekte en dient apart behandeld te worden. Een allergische reactie op voeding kan wel, net als een infectie, wel bestaand eczeem doen opvlammen.

Vaak worden onnodig bloedonderzoeken en/of huidpriktesten aangevraagd. Een positieve uitslag duidt op sensibilisatie (aanwezigheid van IgE antistoffen), maar dit wil nog niet zeggen dat iemand allergisch is. De klinische relevantie hiervan is laag. De resultaten moeten altijd tegen het licht van de anamnese gehouden worden. Allergologische onderzoek kan wel het verhaal van de patiënt ondersteunen, maar is zeker niet leidend. Verder zeggen deze onderzoeken niets zeggen over de ernst van een allergie.

Een eliminatieprovocatietest van verdachte voedingsmiddelen is de gouden standaard om een allergie te diagnosticeren. Bij vermoeden van voedselallergie kan de huisarts daarom het beste een allergiediëtist inschakelen. Aan de hand van een anamnese kan de diëtist verdachte voedingsmiddelen achterhalen en kan er bepaald worden of er een eliminatiedieet gevolgd moet worden. Na enkele weken zal er een provocatietest met de verdachte voedingsmiddel(en) ingezet moeten worden, eventueel onder medische begeleiding.

Recente onderzoeken hebben overtuigend aangetoond dat het laat introduceren van pinda en kippenei bij kinderen met ernstige eczeem tot een (soms sterk) verhoogd risico leidt op het ontstaan van een voedselallergie. Vroeg introduceren van deze hoog allergene voeding dient daarom bij kinderen met matig tot ernstig eczeem nagestreefd te worden.

Huisartsen, diëtisten en verpleegkundig specialisten hebben een belangrijke rol om ouders hierin de juiste adviezen te geven. Hierbij speelt ook veiligheid een rol: een eerste introductie kan gepaard gaan met een allergische reactie.

Leerdoelen

Deelnemer heeft kennis genomen van:

  • De definitie van voedselovergevoeligheid
  • Diagnostiek voedselallergie
  • Behandeling koemelkallergie
  • Eczeem VS voedselallergie
  • Behandeling eczeem in relatie tot voedselallergie
  • Voorkomen voedselallergie
  • Dieetbehandelplan diëtetiek

 

9-3-2020
Tijd12:00 - 14:00
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)

11-2-2020
Tijd13:00 - 15:00
LocatieRijswijk (NL) (Toon kaart)

Huisartsengroep Arts en Zorg

Herculesplein 28 (6e etage)
3584 AA
Utrecht
06 - 11 56 65 16