Opleidingen details Media Medica
Man vs Vrouw; personalised health (ID nummer: 389119)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Diëtisten - Scholing58-9-2020 t/m 8-12-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

De wetenschap haalt een onevenredig deel van haar kennis uit de mannenwereld. Gezondheidsprofessionals evalueren de symptomen bij vrouwen vaak anders dan bij mannen. De gevolgen zijn groot: er wordt nog te vaak een verkeerde diagnose gesteld en een verkeerde behandeling gegeven. 

Mannen en vrouwen verschillen anatomisch, fysiologisch en psychologisch van elkaar, en die subtiele m/v-verschillen doen ertoe in de praktijk. Ook beseffen we steeds meer dat mannen en vrouwen verschillen in de wijze waarop ze reageren op geneesmiddelen en voedingscomponenten. Meer rekening houden met specifieke verschillen zou de effecten kunnen optimaliseren. 

Tijdens dit congres zoomen we in op genetica, de embryologie, het microbioom, het hart en het bewegingsapparaat. We gaan in op de verschillen in symptomen, oorzaken en behandeling, risico's en maatregelen. Laten we de praktijk op maat snijden, en zowel vrouwen als mannen gezonder maken én houden.

Missie/visie: 
Voedingsgeneeskunde faciliteert met het congres een belangrijk podium om rondom een gekozen thema jarenlange wetenschappelijke kennis en praktijkervaring over leefstijl en gezondheid te delen. 
Voeding verdient een belangrijke rol in relatie tot gezondheid. Er val nog veel winst te behalen.
 

Leerdoelen per spreker zijn verderop in het document te vinden 

 

Congres
 NVD - Diëtisten
Drs. Anna Kruyswijk-Van der Heijden, arts np, Jouw Voeding
Man vs Vrouw, personalised health
*Kennis van verschillen tussen man en vrouw, waaronder
- psychologisch
- smaakvoorkeur
- lichaamssamenstelling
- cardio-metabool
- verwerking geneesmiddelen
- rustmetabolisme
- temperatuurregulatie
- darmmicrobioom
*Inzicht in de systeemgeneeskunde en personalised health irt verschillende klachten bij aandoeningen tussen vrouwen en mannen
*Bewustwording van het eigene van mannen en vrouwen, ingebed in het principe van gelijkwaardigheid als noodzakelijk proces dat gender-personalised health de waardige plaats kan geven die het verdient.

Jannet Vaessen, directeur WOMEN INC, Alliantie gezondheidszorg op maat Iedere patient is anders: de bias van de gezondheidsprofessional
* Voldoende oog krijgen voor het rekening houden met geslachtskenmerken, genderidentiteit en -expressie, seksuele orientatie en leeftijd.
*Bewustwording van de aanwezigheid van stereotype beelden om uiteindelijk zorg op maat voor de unieke patient te leveren

Jackie Dekens, projectleider bij de afdeling Genetica van het UMCG Welke rol speelt het microbioom bij preventie, diagnose en behandeling van ziektes bij mannen en vrouwen?
*Kennis van of er man-vrouwverschillen zijn in darmmicrobiota en de metabolieten van de darmmicroben
*Kennis of je vanuit de microbiotia de verschillen in gevoeligheid voor ziekten tussen man en vrouw kunt begrijpen
*Kennis van of onderzoek met bepaalde voeding de invloed op de darmmicrobiotia en de metabolieten, de man-vrouw gevoeligheid kan verminderen

Robert Muts, osteopaat, mesoloog, IMC
Typische man-vrouw-verschillen, bekeken van uit de anatomie en de embryologie
*Bewustwording van fysiologische en anatomische m/v verschillen en de rol van natuur, cultuur en hormonen als testosteron
*Herkennen van verschil tussen man en vrouw en de embryologische ontwikkeling kijkend naar de anatomie vanuit de embryologie
*Herkennen van de verschillen tussen man en vrouw vanuit de evolutieleer
*Inzicht in voorbeelden van klachten die te herleiden zijn naar de verschillen tussen mannen en vrouwen ahv praktijkvoorbeelden

Prof. dr. Angela Maas, cardioloog en hoogleraar Cardiologie voor vrouwen, Radboudumc Genderspecifieke cardiologie maakt het hart beter
*Kennis van het 7-10 jaar later ontstaan van cardiovasculaire gebeurtenissen bij vrouwen dan mannen, door bescherming met oestrogene hormonen in vruchtbare levensfase
*Kennis van ongunstiger cardiovasculair risicoprofiel na menopauze met stijging van de bloeddruk en cholesterolwaarden
*Kennis van belangrijke verschillen in het patroon van aderverkalking tussen mannen en vrouwen, waarbij vrouwen minder vaak en pas op oudere leeftijd vernauwingen hebben. *Kennis van dat vrouwen vaker vaatspasmen hebben, lastiger vast te stellen; wordt vaak niet behandeld.
*Bewust zijn van het vaak niet herkennen van terugkerende hartklachten met grote impact op hun leven.
*Inzicht in nieuwste inzichten over man/vrouw verschillen in ischemische hartziekten

Prof. dr. Aalt Bast, hoogleraar toxicologie en dean Campus Venlo/Maastricht University Verschillen in ADME-processen bij mannen en vrouwen
*Kennis van man-vrouwverschil
- in wijze waarop ze reageren op geneesmiddelen
ahv verschillen in
- lichaamsgewicht
- lengte
- oppervlakte
- totaal lichaamswater
-extra- en intracellulair water
-farmacokinetiek (PK) en parmacodynamie (PD)
*Inzicht in waarom bij vrouwen vaker interacties optreden.
- gevoeliger voor medicijnen
- slikken meer medicijnen
*Bewustwording van verschil in uitwerking bioactieve stoffen in voeding bij mannen en vrouwen
-door verschil in ADME (absorptie, distributie, metabolisme en excretie).

Diverse workshopsprekers
Drs. Anna Kruyswijk-Van der Heijden is arts n.p. Na de afronding van haar studie geneeskunde aan de Universiteit van Leiden in 1979, werkte zij als assistent- kinderarts en daarna tot 1985 als huisarts. In haar consultatieve praktijk voor integrale geneeskunde heeft zij vanaf 1983 de reguliere geneeskunde en voedingsgeneeskunde (natuurgeneeskunde en nutritionele geneeskunde) gecombineerd. Ze heeft vanaf haar studietijd een brede en vanzelfsprekende belangstelling voor verschillende invalshoeken die de basis van ziekte en gezondheid beschrijven, en met een groot vertrouwen in de ‘eigen-wijsheid’ van mensen. Na bijna 30 jaar praktiserend arts geweest te zijn, is zij in 2008 overgestapt naar preventie met de oprichting van Jouw Voeding, een onafhankelijke organisatie voor educatie over en onderzoek naar voeding en gezondheid.

Jannet Vaessen is historicus en directeur-bestuurder van het grootste vrouwennetwerk van Nederland WOMEN Inc en bestuurslid van de Alliantie Gezondheidszorg op maat. In vijftien jaar tijd is WOMEN Inc. een begrip geworden, gekenmerkt door onafhankelijk onderzoek en doelgericht agenderen en verbinden. Ze streeft naar een wereld waarin het voor je kansen niet uitmaakt of je een meisje of jongen bent en vraagt aandacht voor de kansen van vrouwen op de thema's gezondheid, arbeidsmarkt en beeldvorming.

Jackie Dekens is projectleider bij de afdeling Genetica van het UMCG.
Jackie heeft Farmacie gestudeerd en werkte als projectmanager van het TIFN-project (Topinstitute in Food and Nutrition) Validation of Biomarkers for Healthy Gut; waarin veel onderzoek naar het microbioom plaatsvindt, in samenwerking met Cisca Wijmenga, hoogleraar Humane Genetica aan het UMCG.

Robert Muts is osteopaat en mesoloog en tevens directeur van het Integraal Medisch Centrum (IMC) in Amsterdam. Het IMC is een centrum waar mesologen, osteopaten, psychologen en artsen gevestigd zijn. Daarnaast geeft Robert leiding aan de Academie voor Mesologie en het College voor Osteopathie Sutherland.
Met ruim 30 jaar ervaring in de praktijk ziet hij verschillen in klachtontwikkeling bij mannen en vrouwen, van baby tot oudere mensen, gekoppeld aan anatomie, gezien vanuit de embryologie, ziektegeschiedenis en omgang met klachten, sterk gericht op behandeling en periodiek onderhoud (preventie) van klachtpatronen.

Prof. dr. Angela Maas is cardioloog en sinds 2012 hoogleraar Cardiologie voor vrouwen in het Radboudumc te Nijmegen. Ze is voorvechtster voor het vrouwvriendelijker maken van de cardiologie. De stichting en het gelijknamige boek Hart voor vrouwen vormt het resultaat van tientallen jaren onderzoek, een urgent en belangwekkende thema van een pionier in de zorg voor het vrouwenhart.

Prof. dr. Aalt Bast is hoogleraar toxicologie en dean bij de Campus Venlo/Maastricht University.
Hij studeerde scheikunde in Amsterdam en promoveerde in Rotterdam (medische faculteit) en Utrecht (faculteit farmacie). In 1988 werd hij hoogleraar moleculaire farmacologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, gevolgd door een leerstoel in humane toxicologie in Maastricht aan de faculteit Gezondheid, Geneeskunde en Levenswetenschappen. Zijn onderzoek richt zich op het raakvlak tussen voeding en farma.
5
0
20
vanwege 10-jarig congres een speciale prijs
 Ik verklaar dat de cursus voldoet aan de CGR-normen (Code Geneesmiddelen Reclame), de Code Medische hulpmiddelen (GMH), de Richtlijn 2006/114/EG inzake misleidende reclame en vergelijkende reclame, het sponsorbeleid van de betreffende beroepsvereniging(-en) en dat de financiering van de cursus geen (schijn van) belangen verstrengeling kent
Tijd9:30 - 17:00
LocatieHouten (NL) (Toon kaart)
OpmerkingenIvm de coronapandemie is het congres verplaatst van 15 mei naar 8 september, lokatie idem.

Voedingsgeneeskunde bericht over de recentste ontwikkelingen in de nutritionele geneeskunde, de fytotherapie en andere goed onderbouwde complementaire therapieën die relevant zijn voor de praktijk van de arts, de dietist, de leefstijlcoach, de therapeut en de apotheker.

Lauriergracht 116-S
1016 RR
Amsterdam
020-4710120