Opleidingen details FORTIOR
Bevorderen van zelfregulatie bij mensen met een verstandelijke beperking (ID nummer: 388525)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ alleen accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd65-3-2020 t/m 4-3-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Zelfregulatie is het vermogen van mensen om hun cognitieve capaciteiten in te zetten om emoties, impulsen, wensen en behoeften te controleren, om doelgericht te werken en op de juiste manier met anderen om te gaan. Ook voor de persoonlijke ontwikkeling van mensen en voor hun autonomie is zelfregulatie onmisbaar. Zelfregulatie is dan ook een zeer relevant concept voor mensen met een verstandelijke beperking of een andere atypische ontwikkeling. Met een zelfregulering die goed genoeg is, kunnen mensen met een ontwikkelingsbeperking keuzes maken in hun leven, zich sociaal aangepast gedragen, optimaal leren en werken en effectief aan het maatschappelijk leven deelnemen. Bovendien wapent een goede zelfregulatie de persoon met een verstandelijke beperking tegen psychische klachten en problematisch gedrag. Kortom: zelfregulatie leidt tot geestelijke gezondheid, empowerment en een betere kwaliteit van leven. Daarom is het belangrijk voor hulpverleners om te onderzoeken hoe zelfregulatie bij mensen met een verstandelijke beperking bevorderd kan worden.

 

De sprekers op het symposium Bevorderen van zelfregulatie bij mensen met een verstandelijke beperking laten zien welke mogelijkheden er zijn om zelfregulatie in kaart te brengen en op welke manieren zelfregulatie bij kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking bevorderd kan worden. Hierbij gaat het op de eerste plaats om manieren die mensen met een verstandelijke beperking zelf kunnen inzetten en op de tweede plaats om tools waarmee professionals de persoon in kwestie doelmatig kunnen helpen en ondersteunen. De hulp, ondersteuning en behandeling moeten oplossings- en resultaatgericht zijn, zoveel mogelijk in het dagelijks leven plaats vinden, liefst samen met het sociaal netwerk van de cliënt en de cliënt uitnodigen tot actieve deelname en oefenen.

In het ochtendprogramma van het symposium worden de mogelijkheden voor beeldvorming, diagnostiek en behandeling besproken. In de workshops ’s middags kan de deelnemer allerlei methoden leren kennen die hij kan gebruiken in de ondersteuning van zijn cliënten.

 

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau NIP Kinder- en Jeugdpsycholoog (K&J) / NVO Orthopedagoog-Generalist (OG)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Jeugdzorg pedagoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Jeugdzorg psycholoogPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO)Psychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
NIP-Kinder- en Jeugdpsycholoog NIPPsychologen / Gedragstherapeuten / Pedagogen / Systeemtherapeuten
vak- en speltherapeuten
6
Nee
0
nvt
224,50
inclusief thee, koffie en lunch
Bestand  
2005_Bevorderen van zelfregulatie.pdf17-1-2020 14:39503 KB
Hoofdniveau
Danstherapie
Dramatherapie
Muziektherapie
Psychomotorische kindertherapie (PMKT)
Psychomotorische therapie (PMT)
Speltherapie
Beeldende therapie
Tijd09:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

FORTIOR biedt scholing aan op het gebied van sociaal-emotionele ontwikkeling en communicatie bij kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsbeperking. Het bureau doet dat door het aanbieden van studiedagen die verzorgd worden door specialisten op het terrein van een bepaalde onderzoeks- of behandelmethode.

Stationsstraat 8
3511 EE
Utrecht
06 40172907