Opleidingen details van Rood Training & Supervisie
Werken volgens het gevolgenmodel (ID nummer: 387837)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Algemene scholing cluster 1,2 en 3187-5-2020 t/m 6-5-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

In 1995 ontwikkelde Speckens een model - het gevolgenmodel - voor de behandeling van patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK). Het oorspronkelijke gevolgenmodel is in de loop van de jaren verder ontwikkeld. Een van de veranderingen is dat in het huidige protocol de diagnostiek volgens het gevolgenmodel en het opstellen van een behandelplan centraal staan en niet zoals voorheen de uitvoering van de behandeling. Een andere wijziging betreft het doel van de behandeling. Deze werd oorspronkelijk omschreven als het verminderen van de hinderlijke gevolgen voor de patiënt. Tegenwoordig omschrijven we het doel van de behandeling als ‘het optimaliseren van de omstandigheden voor het herstel van de klachten’. Dit doel wordt gerealiseerd door de gevolgen die de klacht in stand houden op te heffen, waardoor de klachten zullen afnemen.

De intake bestaat uit de volgende stappen: 1) het in kaart brengen van de lichamelijke klacht, de ideeën over en betekenis van de klacht, en de cognitief-emotionele, gedragsmatige, lichamelijke en sociale gevolgen van de klacht; 2) nagaan of de elementen van het model een logisch consistent geheel vormen; 3) het vaststellen van de belangrijkste in stand houdende gevolgen; 4) het opstellen van de vicieuze cirkel en 4) het selecteren van de interventies en vaststellen van de volgorde waarin de interventies worden aangeboden.

Doel
In deze in 2011 volledig herziene cursus leert u om bij patiënten met zowel deels verklaarde als onverklaarde lichamelijke klachten met of zonder psychiatrische co-morbide stoornissen, een intake volgens het gevolgenmodel uit te voeren. U leert de relevante informatie te verzamelen, te beoordelen of het herstel van de lichamelijke klachten bemoeilijkt wordt door de aanwezigheid van in stand houdende gevolgen ,en vast te stellen welke gevolgen de klacht op de meest directe wijze in stand houden. U leert om op basis van deze in stand houdende gevolgen een vicieuze cirkel en behandelplan op te stellen. 

Werkvorm 

In voorbereiding op de cursus bestudeert u de literatuur en werkt u de eerste opdracht uit. Tijdens de cursus wordt in interactieve presentaties inhoudelijk aspecten toegelicht en door u op de door u meegebrachte casus toegepast. Bepaalde punten worden daarnaast in opdrachten en oefeningen (individueel of in kleine groepen) uitgewerkt.  

(Meerdaagse) Nascholing
962
961,95 euro Inschrijfgeld is incl BTW, literatuur, thee, koffie en lunches
Tijd09:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 17:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

Van Rood Training & Supervisie verzorgt post doctoraal onderwijs en bij en nascholing. Daarnaast kan je bij mij terecht voor supervisie CGt en EMDR en voor supervisie onderzoek in het kader van opleiding tot klinisch(neuro)psycholoog. 

Boddens Hosangweg 90
2481 LA
Woubrugge
0623000912