Opleidingen details Radboudumc - KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat

Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Korte aandacht voor zingeving en levensvragen (ID nummer: 387523)
Cursus met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie per bijeenkomst
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Vakbekwaamheid210-2-2020 t/m 9-2-2021

In de cursus wordt ingegaan op de vraag hoe in korte gesprekken aandacht voor zingeving en levensvragen kan worden gegeven. Deze vraag is relevant voor alle betaalde en onbetaalde professionals in de nulde, eerste en tweede lijn. Er bestaat een misvatting dat voor de exploratie van zingeving en levensvragen veel tijd nodig is. Vaak zijn de contacten die professionals met cliënten hebben echter heel kort. Ook die bieden mogelijkheden om de diepere laag van betekenisgeving op het spoor te komen.

In de eerste bijeenkomst wordt het model van het korte gesprek zoals dat door Tim Lohse, een Duitse supervisor en predikant, is uitgewerkt in zijn boek Het bondige gesprek. Praktische hulp bij advisering en pastoraat. Nadien wordt m.b.v. trainingsacteurs geoefend om het korte gesprek onder de knie te krijgen. Voorafgaand aan en volgend op het werken met het model word het werken van professionals in een breder organisatorisch kader geplaatst.

In de tweede bijeenkomst wordt aandacht besteed aan korte gesprekken van wijkverpleegkundigen met cliënten. Hoe kunnen zij  in die contacten zingevingsvragen signaleren en exploreren. Vervolgens wordt ingegaan op de doorverwijzing naar specialistische professionals inzake zingeving en levensvragen.

Leerdoelen

1 de deelnemers verwerven kennis en inzicht in aandacht voor zingeving en levensvragen in korte gesprekken

2 de deelnemers ontwikkelen vaardigheden inzake het voeren van korte zingevingsgesprekken

3 de deelnemers ontwikkelen vaardigheid inzake multidisiplinaire samenwerking inzake aandacht voor zingeving- en levensvragen

4 de deelnemers ontwikkelen een positieve attitude tegenover interprofessionele en multiculturele netwerkvorming inzake zingeving en levensvragen

dr. Anneke de Vries, dr. Gertie Blaauwendraad, dr. Nicolette Hijweege
8
LocatieGroesbeek (NL) (Toon kaart)
Bijeenkomsten
 VakbekwaamheidAantal urenDatumTijd
oefenen met het korte gesprek14,510-02-202012:30 - 17:00
oefenen met het korte gesprek en interprofessionele aanpak14,512-03-202012:30 - 17:00

Het Radboudumc KPV-Expertisecentrum Geestelijke Verzorging en Pastoraat biedt cursussen en trainingen, supervisie en intervisie aan aan geestelijk verzorgers uit verschillende werkvelden: zorg, krijgsmacht, justitie. Hoofdtrainers zijn. dr. Wim Smeets en dr. Anneke de Vries. Tevens wordt gebruik gemaakt van de diensten van andere trainers en docenten.

Reinier Postlaan 4 (route 941 / ingang oost)
6525 GC
Nijmegen
Postbus 9101
6500 HB
Nijmegen
024 3615398
Selecteer een bestand aub.