Opleidingen details SCEM Conference Services / Education Permanente
Voorkom vechtscheiding: focus niet alleen maar op de kinderen (ID nummer: 387413)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing Jeugdverpleegkunde523-4-2020 t/m 22-10-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.
Echtscheiding en kinderen is en blijft een lastig onderwerp. Ouders hebben vaak geen idee hoe ingewikkeld ouderschap na de scheiding kan zijn. Ze proberen het leven van hun kinderen gewoon door te laten gaan, maar dan op twee plekken. Ondanks deze goede bedoelingen kunnen gevoelens van pijn, boosheid en afgunst zodanig zijn dat er moeilijk overheen gestapt kan worden. Als deze emoties de boventoon voeren wordt het lastig zo niet onmogelijk om het ouderschap gezamenlijk in te vullen, elkaar te informeren of afspraken over geld te maken. Zolang (ex)partners bonje met elkaar hebben, kunnen ze niet samen goed voor de kinderen zorgen.
Tijdens deze vijfde editie van Kind in de Knel ontmoet u daarom bevlogen en inspirerende sprekers met een professionele en actuele kijk op deze thematiek.
Jurjen Tak verheldert de complexe impact van een scheiding en legt uit waarom het niet voldoende is alleen de kinderen te helpen. Familierechtadvocaat Aleide Hendrikse houdt een pleidooi voor een meer holistische aanpak van de scheiding, om conflicten te voorkomen. Filosoof Corrie Haverkort staat stil bij het onrecht dat ex-partners kunnen ervaren en de daaruit voortkomende strijd. Ondanks het appèl op ouders om te denken aan hun kinderen, stopt deze strijd niet. Waarom is dat?
Vaak gaat in een scheiding de meeste aandacht uit naar verschillen en conflicten. Scheiden veroorzaakt echter ook verdriet en een rouwproces. Psycholoog Leoniek van der Maarel gaat in op een meer integrale benadering waarbij zowel aandacht is voor het conflict als voor het verlies. Familiesocioloog Anne-Rigt Poortman presenteert de stand van zaken en trends rondom co-ouderschap. Is het de nieuwe standaard en altijd de beste oplossing? Ook is er aandacht voor de grondig herziene richtlijn Scheiding en problemen van jeugdigen. We sluiten de dag af met een inkijkje in de weerbarstige scheidingspraktijk met Wendy van Vliet van het kenniscentrum Kind en Scheiding.



Leerdoelen
De complexe context van de problematiek van scheiden helderder krijgen (alleen kinderen helpen is niet voldoende).
Ideeën krijgen over mogelijkheden voor preventie binnen uiteenlopende vakgebieden (gezondheidszorg, juridische dienstverlening, onderwijs, opvoeding).
creëren van bewustzijn dat het enkel juridisch realiseren van de scheiding geen rust biedt. Het afhechten van de partnerrelatie dient onderdeel te zijn van het scheidingsproces.
Deelnemers krijgen handvatten voor verschillende rechtvaardigheidsgedachten: wat is ‘recht doen aan elkaar?’ En waarom is het van essentieel belang?
Deelnemers krijgen inzicht in het begrip ‘transitiewoede’ met als doel de woede van ouders eerder te kunnen kanaliseren en daarmee het welzijn van het kind sneller centraal te kunnen stellen.
De deelnemers weten hoe de de ex-partners zich opnieuw kunnen verbinden.
Deelnemers kennen de stand van zaken rond co-ouderschap na schediing en de gevolgen hiervan voor kinderen en ouders
De deelnemers weten dat de richtlijn Scheiding en problemen van jeugdigen recent is herzien en zijn geinformeerd over het belang en de belangrijkste wijzigingen
Adhv van casuistiek het belang van een scheidingsloket neerzetten en aangeven dat het zoeken van hulp de situatie tussen partners kan normaliseren

BeroepsgroepBeroepsorganisatie
Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register ZorgprofessionalsVerpleegkundigen & Verzorgenden Nederland
Accreditatiebureau Sociale Geneeskunde (AbSg)KNMG-GAIA
Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG)KNMG-GAIA
GezinshuisoudersRegisterplein
GGZ-agogenRegisterplein
1 2 3 4
Tijd9:30 - 16:30
LocatieEde (NL) (Toon kaart)

Tijd9:30 - 16:30
LocatieEde (NL) (Toon kaart)

SCEM / Education Permanente organiseert onafhankelijke nascholingen binnen de totale gezondheidszorg.
Brenkmanweg 6
4105 DH
Culemborg
Postbus 26
4100 AA
Culemborg
(0345) 57 66 42