Opleidingen details Parnassia Groep
Referaat Hepatische Encefalopathie tijdens twee Brijder Artsenbijeenkomsten (ID nummer: 386934)
Nascholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Scholing verpleegkundig specialisten22-4-2020 t/m 1-10-2021
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Hepatische encefalopathie (HE) is een ernstige complicatie bij cirrose en leverfalen met een enorme impact op het kwaliteit van leven van de patiënt. In de praktijk is dit ziektebeeld niet alleen voor de patiënt en diens omgeving belastend, maar vanwege het terugkerende karakter zeker ook voor de gezondheidszorg. Optimaliseren van de zorg voor deze patiënten en het mogelijk voorkomen van recidiverende episodes is van enorme meerwaarde voor de patiënt, diens naaste omgeving en voor de gezondheidszorg. Tegelijkertijd is het mogelijk de grootste uitdaging om de leefstijl, voeding, etc. van de patiënt blijvend te veranderen. Educatie van de patiënt en diens omgeving en kennis over de verschillende aspecten van het ziektebeeld en de zorg bij alle betrokken zorgprofessionals is essentieel. Het volledige zorgtraject van de patiënt met HE dient als leidraad tijdens dit referaat om alle aspecten van het ziektebeeld en de zorg rondom de patiënt te bespreken en bediscussiëren.

Een korte samenvatting van de leerdoelen:
1. Na afloop van het referaat heeft de deelnemer kennis opgedaan over hepatische encefalopathie (prevalentie, etiologie, symptoombeschrijving) en het leren begrijpen van het ziektebeeld en de impact op de patiënt, diens omgeving en de gezondheidszorg.
2. Het referaat is er op gericht om het (vroegtijdig) herkennen en diagnosticeren van HE te verbeteren.
3. Tijdens het referaat worden handvatten geboden om de zorg en ondersteuning voor de patiënt en diens omgeving te optimaliseren om zo hernieuwde episodes in de toekomst te voorkomen: educatie patiënt en omgeving, leefregels, identificeren en elimineren uitlokkende factoren.
4. Optimaliseren interne en externe communicatie en samenwerking tussen betrokken afdelingen en disciplines: optimaliseren transmurale samenwerking tussen o.a. ziekenhuis, 1e lijn en verslavingszorg.
5. Welke rol kan weggelegd zijn voor de bij de patiënt betrokken zorg professionals van de verslavingszorg.

Tijd15:00 - 17:15
LocatieAlkmaar (NL) (Toon kaart)

Tijd10:30 - 12:45
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)

Tijd15:00 - 17:15
LocatieAlkmaar (NL) (Toon kaart)

Tijd10:30 - 12:45
LocatieDen Haag (NL) (Toon kaart)

Parnassia Groep

Parnassiagroep Afd. Leren & Ontwikkelen t.a.v. Accreditatiebureau Dadelplein 1
2552 DS
Den Haag
088-3577582