Opleidingen details Radboud Universiteit Nijmegen - Radboud Centrum Sociale Wetenschappen
Wetenschappelijke grondslagen van individuele psychotherapie (ID nummer: 386905)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor gehele scholing
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Bij- en nascholing3030-1-2020 t/m 31-12-2024
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie ingegeven door de opleider.

Na deze cursus is de deelnemer in staat tot:

  • zelfstandig reflecteren over de theorie en praktijk van persoonsgerichte, interactionele psychotherapieën, met name bij persoonlijkheidsproblematiek
  •  het bepalen van een gerichte indicatiestelling en diagnostiek: of en wanneer persoonsgerichte, interactionele psychotherapie wenselijk en geïndiceerd is bij existentiële problematiek, rouwverwerking, seksuele problematiek, relationele problemen, werkgerelateerde problemen en de belangrijkste psychische stoornissen: angststoornissen, stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en psychotische stoornissen.
  • het zelfstandig uitvoeren van individuele persoonsgerichte, interactionele therapieën bij met name persoonlijkheidsproblematiek
  • kritisch reflecteren over de eigen competenties en valkuilen aangaande een persoonsgerichte, interactionele psychotherapeutische behandeling en daarover mondeling en schriftelijk kunnen rapporteren.
  • geven van feedback aan medecursisten op een positief kritische wijze
  • onderlinge intervisie.
12
(per groep)
ja
nvt, is onderdeel van de opleiding klinisch psycholoog
60
toetsing en evaluatie
3.1 TUSSENTIJDSE FEEDBACK
Tussentijdse feedback gedurende de bijeenkomsten: mondeling op casussen, rollenspellen, meegebracht beeldmateriaal en voorbereiden literatuur. Aan het eind van de cursus: schriftelijke feedback van docent op tussentijdse reflecties. Feedback van cursisten onderling wordt door de docent actief gestimuleerd. In de feedback van cursisten onderling worden de basisregels voor het geven en ontvangen van feedback zo goed mogelijk bewaakt, zodat een optimaal veilig leerklimaat wordt bevorderd.


3.2 TOETS EN BEOORDELING
De toetsing van deze module bestaat uit een casusopdracht:
• Vanaf het begin tot het eind van de cursus volgt de cursist twee patiënten (een goed lopende en een stroef lopende behandeling) met behulp van een single case design.
• De hoofdstukken 3 (Van oppervlaktemonitoring naar dieptemonitoring), 5 (Relatiedefinitie), 6 (Behandeldoelen) en 7 (Behandeltaken) uit Hafkenscheid (2018) lopen de gehele cursus mee als naslaghoofdstukken bij het monitorproces, waarop de casusopdracht is gebaseerd. Ook hoofdstuk 8 (Therapeutische interventies) uit Hafkenscheid (2014) is een naslaghoofdstuk door de hele cursus.
• De laatste twee cursusdagen presenteert elke cursist het beloop en (tussentijdse) resultaat van de stroef lopende behandeling.

In de casusopdracht komen de verschillende klinische aspecten die in de module behandeld worden aan bod: basishouding, basisvaardigheden, ontwikkelingspsychologische aspecten, therapeutische relatie, overdracht en tegenoverdracht, context van de psychotherapeut.

De werkwijze voor de uitvoering van de casusopdracht is te vinden op Moodle. De casusopdracht wordt beoordeeld met een voldoende of onvoldoende. De beoordelingscriteria voor de casusopdracht zijn tevens op Moodle te vinden.

Voor het afronden van de module moet de cursist de casusopdracht met een voldoende afronden.
Daarnaast moet de cursist voor het afronden van de module de volgende activiteiten uitvoeren


1. Elke cursist verzorgt een introductie (in tweetallen; referent/coreferent), gelijkelijk verdeeld over de cursisten:
2. Elke cursist formuleert aan het begin van de cursus concrete leerpunten ten aanzien van (a) kennis over het kritisch lezen van wetenschappelijke literatuur over behandelprocessen en behandeleffecten en (b) kennis van en vaardigheden op het gebied van hantering van de therapeutische relatie. Deze leerpunten vormen de basis voor het portfolio (reflectieverslag). Per cursusdag houdt de cursist haar/zijn portfolio up to date. In het portfolio noteert de cursist ook per bijeenkomst wat uit de lesstof onduidelijk is of niet is begrepen, alsmede de kritische vraag of kanttekening die bij elk gelezen hoofdstuk is geformuleerd.
3. Elke cursist komt minimaal een keer zelf aan bod in plenaire rollenspelen, in de rol van therapeut, en minimaal twee keer in rollenspeloefeningen binnen subgroepen. De cursist tekent dit aan in haar/zijn portfolio.
dr. Anton Hafkenscheid, supervisor VPeP en VGCt
Bestand  
Modulewerkboek WG KP2019A VPeP.pdf13-1-2020 12:35572 KB
22-1-2021 t/m 26-11-2021
Tijd10:00 - 17:30
Locatie Nijmegen (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenonderdeel van de KP-opleiding

3-9-2020 t/m 15-7-2021
Tijd10:00 - 17:30
Locatie Nijmegen (NL) (Toon kaart)
Opmerkingenonderdeel van de KP-opleiding

30-1-2020 t/m 10-12-2020
Tijd09:30 - 17:00
LocatieNijmegen (NL) (Toon kaart)

Het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen is een landelijk werkend opleidingsinstituut gevestigd op de groene campus van de Radboud Universiteit Nijmegen. Wij verzorgen o.a. de post-academische opleidingen tot Gezondheidszorgpsycholoog, Psychotherapeut en Klinisch Psycholoog in de regio Gelderland en Overijssel in opdracht van de Stichting Psychologische vervolgOpleidingen Nijmegen (SPON). Ook bieden we de opleiding tot Schoolpsycholoog aan, de opleiding Orthopedagoog generalist, en de opleidingen RITHA en AMID. Daarnaast organiseren we bij- en nascholing voor sociale wetenschappers. 

Radboud Universiteit Nijmegen Radboud Centrum Sociale Wetenschappen Thomas van Aquinostraat 4
6525 GD
Nijmegen
024 36 125 11