Opleidingen details Atlaskidtech
“NAH, wat daarna?” Themadag over niet aangeboren hersenletsel bij kinderen (ID nummer: 386503)
Scholing met (fysieke) bijeenkomst(en)/ accreditatie voor totaal
CategorieGeaccrediteerde puntenAccreditatieperiode
Ergotherapeuten - Scholing4,516-4-2020 t/m 16-7-2020
Als u als professional deze cursus gevolgd heeft dan wordt de presentie in principe ingegeven door de opleider. U kunt echter zelf ook presentie invoeren.

Op donderdag 16 april 2020 zal Atlas Kidtech opnieuw een themadag organiseren. Deze themadag is gericht op praktiserende fysio- en ergotherapeuten die werkzaam zijn binnen de kinderrevalidatie. Het onderwerp van de themadag is als volgt:' “NAH, wat daarna?” Themadag over niet aangeboren hersenletsel bij kinderen.'

Binnen deze thematiek komen diverse sprekers aan het woord om het kennisniveau omtrent het onderwerp ‘NAH bij kinderen’ te verhogen. Binnen deze centrale hoofddoelstelling komen de volgende subdoelstellingen aan bod:

-     Leren over de algemene ontwikkeling van het brein en de gevolgen van NAH bij kinderen.

-     Kennis opdoen over nieuwe mogelijkheden in therapieën bij NAH.

-     Inzicht krijgen over het ‘lichamelijk’ vermogen van een kind na NAH en welke rol je als therapeut hier in kan spelen.

-     Inzicht krijgen in de persoonlijke waarden van de patiënt en/of zijn naasten en waarom ouders van een kind met NAH wel of niet behandeld willen worden.

-     Kennis vergroten over de behandeling van kinderen en jongeren die een toestand van verminderd bewustzijn verkeren.

Om deze doelstellingen te bereiken komt het volgende programma aan bod:

10.00 – 11.00: Lezing: Dick Swaab (hoogleraar neurobiologie):

Binnen deze lezing wordt de algemene ontwikkeling van het brein besproken en welke hormonale en chemische factoren hierbij een rol spelen. Daarnaast wordt er dieper ingegaan op NAH bij kinderen en de gevolgen hiervan. Tevens zal dhr. Swaab ingaan op nieuwe mogelijkheden in therapieën (gen- en stamceltherapie,  information processing en brain-computer interface)

11.15 – 12.15: Workshop ronde 1 - Jan van de Rakt (fysiotherapeut in neurologische aandoeningen): Na NAH, hoe beweeg je dan?

In deze interactieve workshop staat bewegen centraal, we richten ons op het ‘lichamelijk’ vermogen. Wat je vraagt aan mensen met een NAH kan heel lastig uit te voeren zijn, al bij een vraag als “graag even blijven staan” of “het rechterbeen omhoog doen” kunnen er problemen ontstaan. Voor iemand met NAH is het heel lastig deze linken te leggen. Therapeuten kunnen hier een belangrijke rol in spelen, in deze workshop leer zij hoe ze dat kunnen doen.

13.15 – 14.15: Workshop ronde 2 – Erwin Kompanje (Klinisch ethicus en universitair docent klinische ethiek): Ethische afwegingen en besluitvorming

Waarom wil een patiënt wel of niet behandeld worden? Of waarom willen de ouders van een kind met NAH dat deze wel/niet behandeld wordt? Dit is de echte ‘shared decision making’. Waar worden de persoonlijke waarden van de patiënt of/en zijn naasten door gevormd? En kunnen anderen voor de patiënt bepalen wat ‘waardevol’ is? En waardoor veranderen deze waarden tijdens zijn of haar leven? In de workshop wordt je een spiegel voorgehouden om naar jezelf en naar je patiënten te kijken. 

14.30 – 15.30: Workshop ronde 3 – Meike van Ginneken (kinderergotherapeut Leijpark) & Ronald Peijnenburg (fysiotherapeut Leijpark): Vroege Intensieve Neurorevalidatie (VIN) bij laag bewustzijn stoornis.

Een workshop over Vroege Intensieve Neurorevalidatie voor kinderen, jongeren en volwassenen die een toestand van verminderd bewustzijn (vegetatief of laag bewust) verkeren na ernstig hersenletsel. Dit behandelprogramma wordt door Libra Revalidatie & Audiologie als enige in Nederland aangeboden.

Cursus
 EN - Ergotherapeuten
Vergroten van het kennisniveau omtrent het onderwerp ‘NAH bij kinderen’. Binnen deze centrale hoofddoelstelling komen de volgende subdoelstellingen aan bod:
- Leren over de algemene ontwikkeling van het brein en de gevolgen van NAH bij kinderen.
- Kennis opdoen over nieuwe mogelijkheden in therapieën bij NAH.
- Inzicht krijgen over het ‘lichamelijk’ vermogen van een kind na NAH en welke rol je als therapeut hier in kan spelen.
- Inzicht krijgen in de persoonlijke waarden van de patiënt en/of zijn naasten en waarom ouders van een kind met NAH wel of niet behandeld willen worden.
- Kennis vergroten over de behandeling van kinderen en jongeren die een toestand van verminderd bewustzijn verkeren.
Bestand  
Programma themadag.pdf31-12-2019 14:35198 KB
Dick Swaab (hoogleraar neurobiologie)
Jan van de Rakt (fysiotherapeut in neurologische aandoeningen)
Erwin Kompanje (klinisch ethicus en universitair docent klinische ethiek)
Meike van Ginneken (kinderergotherapeut Leijpark) & Ronald Peijnenburg (fysiotherapeut Leijpark):
5
0
0,00
0,00 euro inschrijfkosten. Themadag wordt volledig door Atlas Kidtech verzorgd.
 Ik verklaar dat de cursus voldoet aan de CGR-normen (Code Geneesmiddelen Reclame), de Code Medische hulpmiddelen (GMH), de Richtlijn 2006/114/EG inzake misleidende reclame en vergelijkende reclame, het sponsorbeleid van de betreffende beroepsvereniging(-en) en dat de financiering van de cursus geen (schijn van) belangen verstrengeling kent
Tijd9:30 - 16:00
LocatieUtrecht (NL) (Toon kaart)

AtlasKidtech: hét expertisecentrum voor kinderhulpmiddelen in Nederland.
Korte stukken 7 Postbus 106 5370 AC Ravenstein
5371 MN
Ravenstein
0486-453344